Milloin on aika lopettaa sijoittaminen

Vierailtuani viimeaikoina sekä sijoitusmessuilla että Osakeliiton pikkujouluissa sain jälleen kerran havaita, että sijoittaminen tai ainakin sijoitusaiheiset kokoontumiset ovat lähinnä eläkeiässä olevien miesten harrastus. Tämä sai minut miettimään, koska on oikea aika lopettaa uusien sijoitusten pohtiminen ja alkaa elää sillä mitä on jo saanut kerrytettyä. Oikeastaan toivon, että nuo 70 ikävuottaan lähestyvät herrasmiehet eivät enää mieti säästämistä ja pitkän tähtäimen osakeinvestointeja, vaan osaavat jo investoida mieluummin omaan hyvinvointiinsa ja nauttivat siitä mitä ovat kovalla työllä ja sijoituksillaan saaneet kerrytettyä elämänsä aikana.

Onhan tämä toki harrastuksena niin rakas ja kokonaisvaltainen, että on vaikea muuttaa ajattelutapaansa yhtäkkiä. Pitäisi olla jonkinlainen suunnitelma valmiina takataskussa. Asian hahmottamiseen voi käyttää esimerkiksi Tuulipuvun eläkelaskuria joka ottaa huomioon myös säästämisen lopetushetken. Tilanteesta riippuen eläkeiässä sijoitusstrategian tulisi muuttua enemmän pääomaa suojaavaksi sen, sijaan että haetaan vielä kovia tuottoja isolla riskillä. Tämä johtuu tietysti siitä syystä, että sijoitushorisontti on merkittävästi lyhyempi.

Varttuneemmalla iällä on hyvä miettiä valmiiksi perinnönjakoa ja mahdollisuuksien mukaan aloittaa perinnön jakaminen hiljalleen, jolloin perilliset välttyvät tulevaisuudessa suurelta perintöverolta. Tämä on suositeltavaa varsinkin jos tilanne on niin hyvä, että eläketulot riittävät kyllin mukavaan elämään ilman tarvetta realisoida osakesalkkua kattamaan arjen kuluja. Ensisijaisesti suosittelen kuitenkin ivestoimaan nämä itseensä mikäli rahalla saatavia unelmia vielä löytyy.

Milloin minä sitten aion lopettaa säästämisen? Koska tavoitteenani jossain kaukaisuudessa on taloudellinen riippumattomuus, parhaassa tapauksessa laskin tai excel tulee minulle kertomaan koska on aika lopettaa lisäsäästäminen ja kääntää rahavirtoja enemmän kohti kulutusta. Koska tässä vaiheessa ihannoin materiaalisia iloja tuskin yhtään sen enempää kuin nytkään, investoisin todennäköisimmin matkailuun ja esimerkiksi siihen että voisin talvet asustella jossain lämpimämmässä paikassa.

Milloin sinä aiot lopettaa sijoittamisen?

 

2 ajatusta aiheesta “Milloin on aika lopettaa sijoittaminen”

  1. Kyllähän jos osinkotulot + palkka/eläke joskus kattaisivat kulutuksen ihan selvästi, niin uuden pääoman laittamista sijoituksiin voisi ainakin selvästi vähentää. Luulen, että itsellänikin sijoittamisen/säästämisen kokonaan lopettaminen voisi vähän vaikeaa olla, jos sitä olisi jo kymmeniä vuosia tehnyt. Toisaalta kyllä mielenkiinto sijoittamista kohtaan kuitenkin vähenisi silloin ehkä aika paljonkin, jos taloudellinen riippumattomuus olisi saavutettu. Ainakin nyt tuntuu siltä, että sen saavuttamisen jälkeen omaisuuden kasvattaminen ei enää onnellisuutta nostaisi. Mutta voihan se tietysti nälkä kasvaa syödessä 🙂 Omalla tavallaanhan taloudellisen riippumattomuuden saavuttaminen olisi sitten ehkä vähän huonokin asia, jos tästä sijoittamisesta ja osinkotulojen kasvattamisesta ei enää saisi samanlaista mielenkiintoa, kuin nyt. Mutta sen verran pieni salkku tässä vielä on, että eipä tuota asiaa tarvitse vielä pitkään aikaan miettiä.

    1. Hyvää pohdintaa! Toden totta, vasta aika tulee näyttämään kuinka meille käy. Vaikea uskoa että talousasiat ihan kokonaan jäisivät koskaan taka-alalle. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top