Oulu, Suomen piilaakso

Tämänpäiväisessä artikkelissa ajattelin kertoa hieman kotikaupungistani Oulusta. Alunperin olen kotoisin toisaalta, mutta opinnot toivat minut tänne kymmenisen vuotta sitten ja sille tielle myös jäin. Painotan esittelyssäni luonnollisesti taloudellisia aspekteja koska kyseessä on sijoitusblogi.

Oulu on tunnettu Suomen teknologiapääkaupunkina. Täällä toimi aikoinaan Nokian ja sen alihankkijoiden tiivis verkosto. Kuten kaikki varmasti tietävät, tuon tarinan loppu ei ollut kovinkaan ruusuinen. Nokian, ja myöhemmin Microsoftin matkapuhelinvalmistus ja kehitys lopetettiin lopulta kokonaan. Työttömyys kukoisti ja näkymät olivat synkät.

Tänä päivänä Oulu on kuitenkin noussut tuosta kuopasta, ja meillä on tällä hetkellä enemmän työpaikkoja tietotekniikka-alalla kuin Nokian huippuvuosina. Tilalle on tullut useita pienempiä työnantajia jotka ovat hyötyneet vapautuneista osaajista. Katsottaessa pidemmällä aikavälillä on alan työllisyys nyt vakaammalla pohjalla, aivan kuin hyvin hajautettu osakesalkku. Tällä hetkellä täällä testataan muun muassa uutta 5G-ympäristöä ensimmäisenä maailmassa.

Kaupunkina Oulu on sopivan väljä. Täällä on mukava liikkua paikasta toiseen omalla autolla tai vaikka polkupyörällä. Oulu tunnetaankin erityisesti pyöräilykaupunkina, täällä on panostettu pyöräteihin joita löytyy noin 600 kilometrin verran. Myös julkinen liikenne toimii kiitettävästi. Verrattuna pääkaupunkiseutuun liikkuminen paikasta toiseen on täällä huomattavasti jouhevampaa. Näin ollen aikaa menee vähemmän hukkaan erilaisten siirtymien aikana.

Oulu on Suomen kenties paras paikka olla osakesäästäjä. Perustelen tämän väitteeni sillä, että asumisen hintataso on täällä erittäin alhainen. Samalla rahalla jolla saa pääkaupingista yksiön,  irtoaa täältä uudehko kolmio. Tästä syystä käyttörahaa jää asumiskulujen jälkeen huomattavasti enemmän esimerkiksi sijoituksia varten.

Ovathan asunnot toki halpoja muuallakin, mutta tähän hintatasoon Oulu tarjoaa huippuluokan palvelut. Suomen mittakaavassa kaupunki on yksi suurimpien joukossa. Halusit sitten liikkua, viihtyä tai syödä hyvin, Oulusta löytyy kaikkeen monipuolisia vaihtoehtoja.

Oulun lentoasema on maamme toiseksi vilkkain. Bisnesmatka Helsinkiin kestää vain tunnin. Näinpä olemme ajallisesti lähempänä  pääkaupunkiamme kuin esimerkiksi Lahti. Sekä Finnair että Norwegian sahaavat Oulun ja Helsingin välillä aamuvarhaisesta yömyöhään.

Mietittäessä Olun huonoja puolia minun on vaikea keksiä yhtäkään. Ehkä merituuli on joskus jääätävä ja tuulettomia päiviä on harvoin. Tämäkin koskenee kaikkia muitakin rantakaupunkeja.

Mitkä ovat sinun kokemuksesi Oulusta? Voisitko kuvitella asuvasi täällä tulevaisuudessa? 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top