Päihteet voivat syödä sijoitustuottosi

Oletko joskus kuullut vanhan sanonnan jonka mukaan tupakoitsija säästäisi elämänsä aikana rahat Ferrariin mikäli laittaisi tupakkaan käyttämänsä rahat talteen? Ja kun joku lopettaa tupakoinnin hän kyselee vitsikkäästi missä se Ferrari nyt on. Mehän tiedämme, että tämän Ferrarin voi mahdollisesti saadaa ainoastaan sijoittamalla kertyneet säästöt hyvin ja tuottavasti sekä toistamalla tätä tarpeeksi pitkään. Lihavan osakesalkun kylkiäisenä saa kaiken lisäksi terveemmän elämän. Myönnetään, kaikki eivät silti tule saamaan Ferraria, mutta ainakin on mahdollisuus aavistuksen leveämpään elämään.

Nuorista aikuisista olen ollut erityisesti huolissani. Seuraan erästä yliopistomaailmaan liittyvää yhteisöä jossa ihmiset voivat vapaasti jakaa ajatuksiaan, ja siellä keskustelut pyörivät useimmiten alkoholin sekä krapulan ympärillä. Jos nämä ovat ne teemat joiden ympärillä elämä pyörii vaiheessa jolloin rahavarat ovat niukat, on tulevaisuudessa yhä vaikeampaa orientoitua ajatuksiin varallisuuden kerryttämisestä, säästämisestä ja sijoittamisesta kun työelämän ovet viimein aukeavat. Minkä nuorempana oppii, sen vanhempana taitaa!

Koska sijoittamisessa tärkeintä on aloittaminen, toivoisi talousasioiden ajavan juhlimisen edelle etenkin akateemisessa ympäristössä. Onnekseni koin itse valaistumiseen sijoittamiseen melko nuorena ja ymmärsin aloittaa säästämisen indeksirahastoihin jo ennen armeijaikää. Tätä rutiinia oli helppo jatkaa myös opiskeluaikojen yli. Summat olivat tietysti hyvin maltillisia, käytin kesätöistä saamiani rahoja sijoittamalla niitä tasaerissä ympäri vuoden. Samalla pidin kuitenkin huolen että rahaa jää myös normaaliin elämiseen. Mikäli esimerkiksi jouluna sain sukulaisilta lahjaksi rahaa, sujahtivat nekin tietysti rahastojen täytteeksi.

Lopuksi sanottakoon että päihteet ovat mielestäni yksi huonoimmista asioista joihin rahojaan voi käyttää. Yleensä kyse on itseaiheutetun addiktion paikkaamisesta tai halusta kokea hetken huumaa. Toki välillä voi rentoutua sivistyneesti esimerkiksi hyvän viinin äärellä. Jos taas päihteet lohkaisevat kuukausittaisista tuloista suuren osan on hyvä pohtia pientä kohtuullistamista.

4 ajatusta aiheesta “Päihteet voivat syödä sijoitustuottosi”

  1. Itselläkin kuluu alkoholiin n. 900 € vuodessa (n.3 % vuoden nettotuloista). Jos tästäkin osan laittaisi sijoituksiin, niin pitkällä aika välillä se tuottaisi paljon rahaa!

    Pitääkin ottaa tavoitteeksi käyttää puolet vähemmän rahaa alkoholiin ensi vuonna! 🙂

  2. Itsellä on mennyt ”päihteisiin” 0 euroa vuodessa, muutama vuosi sitten lopetin alkoholin lisäksi myös nikotiinituotteet.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top