Saunayhtiö Harvia on jatkanut hämmästyttävää valumistaan pörssissä koko tämän vuoden. Vielä tänäkään päivänä osakkeen syöksylasku ei ole osoittanut taittumisen merkkejä. Osakkeelle on tämän vuoden aikana kertynyt laskua häkellyttävät -71,18% tätä kirjoittaessa. Toki viime vuonna osakkeissa kautta linjan tuntui kuplaantumisen merkkejä, mutta näin suurta ilmojen puhallusta osakkeesta tuskin kukaan osasi odottaa. Vähiten hurmiossa olleet analyytikot.
Tässä kirjoituksessa ajattelin hieman katsella mitä Harvialle nyt kuuluu, ja mahdollisesti yrittää vastata kysymykseen, onko Harvia nyt halpa osake.
Suoriutuminen tänä vuonna
Harvia julkaisi jokin aika sitten H1-raporttinsa. Ohessa suoraan raportista lainatut luvut:
Harvian tavoitteena on pitkällä aikavälillä keskimäärin yli viiden prosentin vuotuinen liikevaihdon kasvu, yli 20 prosentin oikaistu liikevoittoprosentti sekä nettovelan suhde oikaistuun käyttökatteeseen välillä 1,5x−2,5x. Ensimmäiseen tavoitteeseen on vielä tänä vuonna mahdollisuudet hyvän ensimmäisen kvartaalin vuoksi, huolimatta siitä että aikaistettu kysyntä vaikuttaa nyttemmin loppuneen.
Oikeistun liikevoittoprosentin kanssa onkin enemmän tekemistä. H1 jälkeen ollaan vielä haarukassa, mutta mikäli aikaistetun kysynnän loppumisen mukanaan tuoma surkeus jatkuu seuraavilla kvartaaleilla, tähän ei tulla pääsemään. Myöskään velkaantumistavoitteisiin ei nykytahdilla tulla aivan yltämään.
Yksittäisistä markkinoista Saksa näyttää olevan murheenkryyni, sillä se oli ainoa markkina jossa liikevaihto kutistui sekä menneellä kvartaalilla (-29,5%) sekä menneellä puolivuotiskaudella(-14,7%). Kvartaalikohtaisesti myös Pohjoismaita, Suomea ja Saksaa lukuun ottamatta liikevaihto muissa Euroopan maissa kutistui -6,1%. Vaikka liiketoiminta Venäjällä on lopetettu, sieltä tuli yhä liikevaihtoa. Myös tämä osuus tulee jäämään pois seuraavissa katsauksissa.
Tämä tullee näyttämään suuntaa loppuvuodelle. Pohjoismaat, joissa korvauskysyntää on, pärjäävät sen voimin, mutta markkinat joille saunakulttuuri on vasta levittäytymässä tulevat olemaan vaikeampia. Näin ollen kasvun voidaan odottaa ainakin lyhyellä tähtäimellä tyrehtyvän niin kauan kuin Eurooppaa vaivaa energiakriisi. Myös Suomessa saunomisesta tulee tulevana talvena vain eliitin harrastus, sillä köyhemmillä tuskin on varaa napsauttaa kiuasta päälle nykyisillä sähkön hinnoilla. Tämä lisää riskiä sille, että korvauskysynnän määräkin pienenee koska komponentit eivät enää kulu käytössä entiseen malliin.
Mitäs tästä kannattaisi maksaa?
Mielestäni nyt nähty kvartaali näyttää suuntaa, mihin ollaan loppuvuodenkin osalta menossa. Perustelen tämän sillä, että toisella kvartaalilla kurjuus alkoi olla jo maksimoitua ja tulevaisuuden uhkakuvat tiedossa. Liikevaihtoa voidaan Venäjän liiketoiminnan sulkeutumisen jälkeen odottaa tulevilta kvartaaleilta noin 42 miljoonaa euroa olettaen, että muut markkinat eivät merkittävästi kasva. Mielestäni tämä on osakkeen hinnoittelumallliin suhteellisen turvallinen skenaario, ja tarjoaa myös tilaa positiivisille yllätyksille. Kuten aikaisemmin mainitsin, vakaana pidetty korvauskysyntä voi tulevan puolivuotiskauden ja mikseipä koko vuodenkin eteenpäin olla vähäisempää sähkön hinnasta ja kiukaiden vähäisemmästä käyttömäärästä johtuen. Näin ollen liikevaihtoarvioista voidaan vielä turvallisin mielin sorvaista pieni palanen pois.
Oikeistu liikevoitto tulisi arvioni mukaan asettumaan seuraavilla kvartaaleilla noin 11,8 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos olisi näillä arvoilla noin 0,43 euroa. Koko vuoden 2022 osalta tämä tarkoittaisi 1,75 euroa ilman merkittäviä muutoksia. Jos käytetään tätä lukua P/E-kertoimen laskemiseen, nykykurssilla tämä olisi noin 9,4.
Tämän vuoden parempi ensimmäinen kvartaali kannattaa kuitenkin pyyhkiä laskelmia tehdessä pois mielestä, sillä aika kultainen ei ainakaan hetkeen ole palaamassa. Näin ollen koko vuoden rullaava EPS asettuisi 1,72 euroon. Nykyisellä kurssilla P/E olisi noin 9,8.
Näillä laskelmilla osakkeen tulospohjainen arvostus ei ole järin kallis, mutta toisaalta kasvuakaan ei juuri nyt ole tarjolla, pikemminkin päinvastoin. Väittäisin, että mikäli maailma vielä joskus palaa raiteilleen ja Euroopan energiakriisistä selvitään, alkaa osake jo nyt vaikuttaa houkuttelevalta. Pelkästään Saksan markkinan elpyminen tekisi jo paljon, ja toisaalta uutta kasvua on lupa odottaa Yhdysvalloista.
Mainittakoon, että analyysitalo Inderes odottaa Harvialta tänä vuonna 1,54 euron tulosta sekä ensi vuodelta 1,29 euroa, joten hedän näkymänsä ovat huomattavasti negatiivisempia. Näillä P/E arvostukset olisivat 11 ja 13,1.
Sisäpiirin kaupat
Tarkastellaan vielä loppuun mitä mieltä sisäpiiri on Harviasta ollut. Alkuvuodesta sisäpiiri on tehnyt pelkkiä myyntejä, Ia Adlecreuz myi 93 500 euron osakepotin jo keväällä reiluun 31 euron kappalehintaan, David Ahonen vähensi noin 114 000 euron arvoisen osakepotin kesäkuun alussa vielä reilun 32 euron hintaan. Johdon viesti on siis ollut, että osakkeet olisi kannattanut myydä.
Itseasiassa juuri tänään ylimpään johtoon kuuluva Rainer Kunz on lisännyt osakettä hieman reilulla 120 000 eurolla hintaan 17,30 euroa. Tämä osoittaa johdon luottamuksen yhtiöön hiljalleen palaavan nykyisellä kurssilla.
Tämä kirjoitus sisältää kirjoittajan omia mielipiteitä, eikä niitä tule missään nimessä ottaa sijoitussuosituksina.