Ennustukseni mitä markkinoilla tapahtuu seuraavaksi

Syksy on tullut, ja syyskuu on useimmiten pörsseissä laskukuukausi. Niin on ollut tälläkin kertaa, joten ainakaan siinä mielessä maailma ei ole vielä kokonaan pudonnut raiteiltaan, vaikka kovin erikoisia aikoja eletäänkin.

Missä mennään?

Uhkakuvia on tällä hetkellä ilmoilla monenlaisia:

  • Eurooppaan on tulossa kylmä talvi viimeistään nyt kun Putin väänsi Nordstream 1- kaasuhanan kokonaan kiinni
  • Korkeat sähkön hinnat raastavat myös meitä suomalaisia. Yritysten kannattavuus ajautuu kovalle koetukselle ja taantuman riski kasvaa.
  • Korkea inflaatio nakertaa kansalaisten ostovoimaa
  • Korot nousevat niin Amerikassa kuin Euroopassakin, EU:ssa rakenteelliset ongelmat rajoittavat korkotoimia.
  • Bonuksena mahdollinen Kiinan asuntokuplan puhkeaminen, sekä zerocovid-sulut jotka laittavat paikallisia suurkaupunkeja kiinni jo muutaman nuhanenän takia.

Toivoakin vielä on jäljellä, esimerkiksi tämän viikon perjantaina EU:ssa neuvotellaan paketista jolla pyritään eriyttämään kaasun ja sähkön hinnat toisistaan. Jos tällä saataisiin samalla sähkön hintaa alaspäin, vaikutus olisi meillekin suuri. Tällä hetkellähän tilanne on sikäli omituinen, että vaikka olemme sähköomavaraisia saattaa sähkön hinta olla siitä huolimatta esimerkiksi 40snt/kWh.

Poliitikot tykkäävät puhua ”Putinin hinnoista”, mutta nyt kun Olkiluodon kolmas yksikkö on ollut pelissä mukana ja tuottanut sähköä verkkoon enemmän kuin Venäjän sähkön tuonti Suomeen aikaisemmin oli, hinnat ovat silti rajuja. Syyttävä sormi osoittaakin edelleen Eurooppalaisiin poliittisiin ratkaisuihin.

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

Koska olen huono ennustamaan, seuraavaksi pari mahdollista skenaariota ja niiden vaikutukset osakemarkkinoille:

Paras skenaario olisi, että sota Ukrainassa tulisi jonkinlaiseen ratkaisuun, ja pakotteita alettaisiin vähitellen höllätä puolin ja toisin. Kaasuhan Saksaan aukeaisivat täydellä teholla. Tämä järkevöittäisi energiakauppaa sekä hintoja. Todennäköistä on että irtautumista Venäjästä tapahtuisi joka tapauksessa hieman pidemmällä aikavälillä. Vaikutus osakemarkkinoille olisi todennäköisesti rakettimainen kautta linjan, sillä energiakriisin varjo markkinoiden yltä poistuisi. Erityisesti Kurikan kaupungissa voitaisiin juhlia tätä suuresti(yksi Fortumin suurimmista omistajista).

Toisessa ja myös todenäköisimmässä skenaariossa tilanne jatkuu nykyisen kaltaisena, kaasuhana Saksaan pysyy kiinni. Tulevan talven kylmyydellä on suuri vaikutus siihen, miten kovan shokin Eurooppa tulee kokemaan. Todennäköisesti teollisuusyritysten kannattavuus on kovalla koetuksella. Ylipäätään yhtiöt, joilla on tarve valmistaa tuotteita ja liikutella raaka-aineita tai lopputuotteita kärsivät eniten energian hinnoista. Sen sijaan esimerkiksi IT-yhtiöihin vaikutus energiapuolelta ei tule olemaan niin suuri. Luonnollisesti kuluttajien ostovoiman rapautuessa ja taantuman tullen nekään eivät ilman osumia selviä, mutta kriisin vaikutus kulupuolen kautta tulee olemaan lievempi.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan näkymät Suomen ja koko Euroopan osakemarkkinoilla ovat syksyä kohti synkät. Tulokset ovat toistaiseksi olleet kohtuullisen hyviä ensimmäisellä vuosipuoliskolla, mutta tulosriville tulee painetta kulujen kasvun myötä. Osittain tämä lienee jo hinnoiteltuna laskeneisiin osakekursseihin. Lisää laskettelua ja yllätyksiä voi kuitenkin olla luvassa etenkin niillä yhtiöillä, joiden kannattavuus on jo ennen kriisiäkin ollut veitsenterällä.

Tälläkin kertaa hajautus on kultaakin kalliimpaa. Sijoitusten hajauttaminen eri sektoreihin ja maanosiin on tärkeää. Esimerkiksi USA:ssa näkymät loppuvuoteen ovat huomattavasti paremmat. Siellä inflaatio on edellisten mittausten mukaan osoittanut jo taittumisen merkkejä, joskaan koronnostot eivät ole vielä päättyneet. Valuuttapuolella euron arvon pudotus dollaria vasten on ollut suurta, vuodessa liki -20%. Näin ollen vaikka näennäisesti ei olisi dollarisijoituksillaan tehnyt voittoa ollenkaan, on ero reaalisesti jo huomattavasti voiton puolella euroon nähden.

Sekin viisaus on hyvä pitää mielessä, että kun talouslehdet ja sijoituskeskustelut ovat lähes hautajaistunneilmissa, on todennäköisesti ihan hyvä aika ostaa laatuyhtiöiden osakkeita. Parhaat ostokset tehdään silloin, kun näkymät ovat huonot. Uskon, että kurinalainen työ ja ajallinen hajauttaminen vievät tämäkin kriisin yli, ja paremmat tuotot odottavat tulevaisuudessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top