Tänään puhutaan jokaisen sijoittajan suosikkipankista. Eilen saadun uutisen mukaan Christer Gardellin yhtiö Cevian Capital on ostanut 2,3 prosentin siivun Nordeasta. Näin ollen Cevian nousee Nordean viiden suurimman omistajan joukkoon, ja saanee hallituspaikkan ensi kevään yhtiökokouksessa. Mielestäni osakkeenomistajalle tämä on positiivinen signaali, yhtiön kehittämisestä kiinnostunut ostaja on nähnyt pankissa hukattua potentiaalia ja haluaa osallistua sekä auttaa nykyistä johtoa virittämään pankin kannattavuuden paremmalle tasolle.
Gardell tuntee hyvin sekä Wahlroosin että Sammon konsernijohtaja Stadighin. Edellytykset hedelmälliselle yhteistyölle on siis olemassa. Cevian on aikaisemmin tullut tunnetuksi muun muassa Danske Bankin virittämisestä sekä Metson pilkkomisesta ja tätä kautta arvon vapauttamisesta. 2,3 prosentin omistus Nordeasta ei kuitenkaan tällaiseen toimenpiteeseen riitä, vaan kyseessä on enemmänkin hallitustyöskentelyn kautta tarjottava mentorointi.
Gardell on analysoinut Nordean tilanteen tarkkaan, ja hänen mukaansa Nordean pitäisi leikata kulujaan vuoteen 2021 mennessä 4,4 miljardiin euroon, kun pankin kulut olivat viime vuonna 5,1 miljardia euroa. Vuonna 2023 kulutason pitäisi painua tasan neljään miljardiin euroon. Nordean johdon tavoitteet kulujen karsimiselle ovat Gardellin mukaan liian pienet, ja hän kehoittaakin kasvattamaan kunnianhimoa.
Nyt kun pörssit kautta maailman ovat ajautuneet taantumaan, yhtiöt joutuvat kulukarsinnan kautta hakemaan tulosparannusta. Gardellin mukaantulo Nordeaan ei voisi siis tulla parempaan aikaan. On vielä arvailujen varassa kuinka maailmantalous tulee ensi vuonna vaikuttamaan pörssiyhtiöiden tuloksiin. Mikäli talous supistuu tai pysyy paikallaan, on kulukarsinta todella tärkeää.
Nordean osake reagoi päivän uutiseen melko neutraalisti. Osake kuitenkin pyristeli indeksiä vastaan hieman päätyen -0,23 prosenttiin eilisen päätöksestä indeksin lasketellessa -0,72%. Nordean osake on tämän vuoden aikana lasketellut kaikkiaan noin -26%. Tällä hetkellä Nordea hinnoitellaan vain hieman yli sen oman pääoman arvon P/B-tunnusluvun ollessa noin 1,2. Osinkotuottoa on luvassa noin 9,2% mitä voidaan pitää todella merkittävänä osinkoprosenttina näin suurelle yhtiölle. Näiden lukujen valossa sijoittajien usko Nordeaan näyttää kadonneen tyystin. Nordean on näytettävä vahvaa tuloksellista suoriutumista, jotta tämänsuuruinen osinko olisi kestävällä tasolla.
Pitäisikö jälleen olla ahne kun muut ovat pelokkaita, eli olisiko Nordean osake hyvä joululahjavinkki pitkään salkkuun?