Muistutus hajautuksen tärkeydestä – piensijoittaja Mikan Nokia-omistukset raskaasti tappiolla

Kolmannen kvartaalin tuloskausi alkaa olemaan takana päin. Jos kysytään sijoittajilta yleisesti mitä tuloskaudesta jäi parhaiten mieleen, aika moni nostanee kohokohdaksi Nokian romahduksen. Tulosraportista oli vaikeaa löytää mitään hyvää sanottavaa, joten Nokia romahti tulospäivänä sekä lasketteli vielä seuraavatkin päivät päätyen yhteensä noin -32% pakkaselle.

Nokia on ollut perinteinen suomalainen kansanosake, jota jokainen haluaa omistaa. Se herättää niin sijoittajissa kuin muissakin kaduntallaajissa tunteita. Valitettavasti Nokian pörssitaival ei ole tällä vuosituhannella ollut kaikkein ruusuisin. Teknohuuman aikaan 2000-luvun taitteessa Nokiaan sijoittaneista saattoi tulla jopa miljonäärejä, mutta sen jälkeen osakkeen lasku on ollut hurja. Edellinen suurempi nousupiikki nähtiin syksyllä 2013 kun Nokia myi matkapuhelintoiminnot Microsoftille ja siirtyi verkkolaitevalmistajaksi. Ennen juuri nähtyä romahdusta Nokian kurssi on liikkunut muutaman vuoden ajan pääsääntöisesti reilun 5 euron tuntumassa. Tätä kirjoittaessa Nokian kurssi on enää 3,20 euroa. Kaikkien aikojen huipustaan Nokian kurssi on laskenut noin 95 prosenttia.

Vaikka sijoittaja ja sijoituskirjailija Seppo Saario totesi aikaisemmin keväällä, että alkuvaiheessa rahat tehdään vain yhdellä osakkeella, tulee sijoittajan ottaa huomioon mahdollisten hyvien tuottojen vastapainona oleva erittäin suuri riski altistua markkinaheilunnalle. Toteuttamalla Saarion kuvaamaa strategiaa on taustatutkimukset tehtävä erittäin huolellisesti. Siitäkään huolimatta asiat eivät aina mene kuten on suunnitellut. Esimerkiksi Nokian bisneksessä teknologinen riski on aina läsnä, käänteet voivat olla nopeita ja kilpailu alalla on kovaa. Sijoittamalla keskitetyllä strategialla yksikin huono vuosi voi tehdä salkkun tuottoihin syvän loven, jonka paikkaamiseen voi kulua useita vuosia.

Mika teki Nokiaan sijoittamalla merkittävät tappiot

Tätä kirjoitusta varten haastattelin yksityissijoittaja Mikaa*. Mika on tyypillinen keskituloinen sijoittaja, joka ostaa palkkatuoistaan säästyneillä rahoilla osakkeita. Hänen salkustaan tekee kuitenkin erityisen se, että suurin osa hänen omistuksistaan on Nokian osakkeita tai niihin liittyviä johdannaisia. Kaikkiaan Nokian osuus hänen sijoitussalkussaan on lähes 70 prosenttia.

Mikä Nokian osakkeessa kiehtoo niin paljon että olet päättänyt keskittää pääosan sijoituksistasi juuri tähän yhteen yhtiöön?

-Tuota en tiedä oikeasti miksi. Nokia on tuntunut vain olevan ainut firma minkä luulen tuntevani parhaiten. Nuorempana en pelännyt riskejä, ja bull-sertifikaatit olivat houkuttelevia.

Millaista tuottoa olet tehnyt Nokiaan sijoittamalla?

-Tällä hetkellä sijoitukseni ovat noin 10 000 euroa tappiolla.

Miten tästä eteenpäin, vieläkö luottoa nokiaan löytyy myös jatkossa?

-Ajattelen 10 vuoden päähän, Nokia on iso pulju ja se ei mene nurin. Jos siellä jokin yksikkö voi huonosti se kyllä myydään pois. Sijoitukseni ovat nyt tappiolla, mutta tilanne voi olla toinen vuosien päästä.

Oletko harkinnut hajauttamista useampaan yhtiöön?

-En ole myymässä Nokian osakkeitani, mutta olen nyt siirtynyt sijoittamaan Nordnetin Superrahastoihin ja Smart-rahastoihin.

Yhteenveto

Mikan tarina antaa meille sijoittajille hyvän muistutuksen hajauttamisesta ja riskienhallinnan tärkeydestä. Hajauttaminen useampaan yhtiöön ja eri toimialoille vähentää merkittävästi salkun heiluntaa. Keskitetyssä sijoitusstrategiassa parempien tuottojen vastapainona myös riskit ovat aina suuremmat.

Yleisesti ottaen sijoitukset on hyvä hajauttaa eri yhtiöihin, eri toimialoihin, eri maanosiin ja harrastaa lisäksi ajallista hajautusta. Lisäksi riskiprofiilista riippuen myös eri omaisuusluokkia voi harkita. Hajauttamalla saavutetaan riittävä suojaustaso markkinaturbulenssia tai yksittäisen osakkeen notkahdusta vastaan ilman, että sijoitusten tuotto-odotus laskee merkittävästi.

*Nimi muutettu yksityisyyden suojaamiseksi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top