Lakot, työsulut ja Lehto Group

Maanantaina 9.12.2019 alkaa Teollisuusliiton lakko joka kestää kolme päivää. Tämän jälkeen Metsäteollisuus jatkaa työsuluilla 12.- 18.12.2019, joten teollisuudessa voidaan pahimmillaan nähdä reilun viikon mittaisia tuotantotaukoja. Myös sähkömiehet lakkoilevat samaan aikaan, joten on suuri riski että kotimaista tuotantoa harjoittavat yhtiöt joutuvat vaikeuksiin ja kokevat merkittäviä rahallisia tappioita tuotannonmenetysten muodossa.

Väkisinkin tulee miettineeksi niitä yhtiöitä joiden valmistus on kokonaan tai suurilta osin keskittynyt Suomeen. Ensinnäkin sähkömiesten lakosta voi tulla pitkä sillä liitto käytännössä ostaa työntekijät lakkoon tarjoamalla 200 euron tuen jokaisesta lakkopäivästä. Tämä on vähintäänkin yhtä suuri summa kuin mitä useimmat sähkömiehet saavat tekemällä töitä normaalisti. Kotona makoilu tulee siis työntekijöille erittäin kannattavaksi.

Sahojen lakko voi vaikeuttaa puutavaran saatavutta pitkittyessään ja vaikuttaa näin rakennusyhtiöihin. Tämän riskin näkisin kuitenkin melko pieneksi. Lehto Group lisäksi rakentaa moduuleitaan tehtaissa, joten selvitin voisiko lakko vaikuttaa heidän tehdastuotantoonsa. Toistaiseksi vaikutuksia ei ole nähtävillä, sillä tehtaat pyörivät Puusepänteollisuuden työehtosopimuksen alaisuudessa, joka on katkolla vasta tammikuussa 2020. Näin ollen tulemme todennäköisesti näkemään Teollisuusliittojen pelinavauksen ennen kuin asia on Lehdon kohdalla ajankohtainen.

Kysyin Lehdon sijoittajasuhteista vastaavalta henkilöltä odotetaanko tulevalta lakkoaallolta joitain vaikutuksia heidän loppuvuoden tulokseensa. Vastaus oli että työmarkkinoilla ei loppuvuoden aikana nähdä mitään mikä vaikuttaisi Lehdon tämän vuoden tulokseen. Näin ollen Lehdon osalta voimme todennäköisesti huokaista helpotuksesta, elleivät tukilakot laajene.

Toivon että lakkojen vaikutukset suomalaiselle tuotannolle jäävät kaikkiaan pieniksi, koska me kaikki olemme kollektiivisesti kärsijöinä. Työntekijät jäävät ilman palkkaa ja valtion verotulot pienenevät. Tuotannon viivästyminen voi aiheuttaa mainehaittoja yhtiöillemme. Koska lakkoherkkyys Suomessa on tätä luokkaa, ei tarvitse ihmetellä mikäli kansainväliset yritykset eivät tänne investoi.

Rulettia pyörittävät ammattiliitot jotka puolestaan saavat rahoituksen toimintaansa verovapaasti. Valtio siis välillisesti tukee tätä kotimaisen tuotannon tuhoamista. Olisiko tässä seuraavaksi valtaan nousevalla oikeistohallituksella kehittämisen paikka?

Mietteitäni lakkoilusta voi lukea myös viime vuodelta jolloin lakkoiltiin myös, mutta hieman eri syystä: Suomi nousuun lakkoilemalla.

2 ajatusta aiheesta “Lakot, työsulut ja Lehto Group”

  1. Ongelma on siinä että Suomen puoluekenttä on nykyään kovin tulipunainen ja sitä kautta poliittisen johdon talousosaaminen ja looginen ajattelu vastaavasti heikoissa kantimissa.

    Edes aikoinaan porvarillinen puolue kokoomus ei enää ole sen enempää porvari- kuin realismipuolue, siellä vaikuttaa nykyään unelma(tm) ja uusmarxilaiset ideologiat.

    Edellisen seurauksena Suomea on luotsattu viimeisen vuosikymmenen ajan syvälle eurokommunismin syliin.

    1. Näin on, mutta luulisin että Kokoomuksellakin on vielä toivoa mikäli saavat johtoon oikeistolaisemman johtajan. Häkkänen tai Lepomäki johtoon ja luulen että Kokoomuksen kannatus kasvaisi kohisten.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top