Tuulipuvun joulukalenterin 18. luukku

Meille sijoittajille on viime päivien aikana kiinalaisten verkkolaitetoimittajien ympärillä tapahtuneiden asioiden vuoksi valkenemassa miksi on tärkeää että Nokia on yhä kotimainen yhtiö. Suomalaisuudesta on monia etuja joita ei helposti tule ajatelleeksi. Juuri nyt Nokia näyttäytyy maailman ainoana luotettavana verkkolaitetoimittajana. Pohdin asiaa ja listasin miksi Nokia on alallaan maailman paras. Käytin tietolähteenä myös alalla toimivia henkilöitä jotka osasivat kuvailla Nokian etuja verrattaessa muihin. Tällä hetkellä maailmalla Nokian paras markkinointihenkilö on Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

 

 

 

Ensimmäisenä otetaan esille suomalainen työmoraali. Vaikka todennäköisesti Kiinalaiset ja Intialaiset tekevät töitä vähintään yhtä paljon, suomalaiset tekevät laadukasta työtä eivätkä jätä helposti projekteja kesken. Avainsana on omistautuminen työhön. Suomalaiselle koodarille on tärkeä asia saattaa jokin projekti kunnialla loppuun. Vasta sen jälkeen mietitään mahdollisia uusia haasteita. Muissa maissa tehdään enemmän niinsanottua kopioi-liitä-kehitystyötä jolloin oikeanlainen tiedon soveltaminen jää vähemmälle. Jos avainasemassa oleva työntekijä vaihtaa kesken projektin työpaikkaa, osaaminen ei välttämättä riitä viemään projektia kunnialla loppuun.

Suomalaisilla ei ole intressejä harrastaa urkintaa. Huawei joutui tästä jo ongelmiin, joka näyttä eskaloituvan siten, että Yhdysvallat kieltää Huawein ja ZTE:n toimimisen maassa. Kuten aikaisemmin totesin, tämä sataa suoraan Nokian laariin. Nokia ja suomalaiset tunnetaan luotettavina kumppaneina globaalisti. Suomen valtiolla ei ole minkäänlaisia intressejä alistaa maassa toimivia yhtiöitään urkinnalle, kuten jotkin suurvallat saattavat tehdä.

Urkintaan viitaten Trump on varoittanut Huaweista myös Euroopan suurvaltoja. Tämä tulee varmasti näkymään positiivisesti Nokian markkinaosuudessa verkkolaitemarkkinoilla. Tämän lisäksi Huawei on suurimpia toimijoita myös matkapuhelinmarkkinoilla. Tästä syystä kiinnostus esimerkiksi Nokian puhelimia kohtaan voi herätä käyttäjien keskuudessa. Samalla Trump puhuu Suomea laajemminkin nousuun, sillä positiivinen kierre tulee näkymään Nokian lisäksi sen kanssa toimivissa alihankkijoissa.

Suomessa on vahva osaaminen lisäksi tietoturvassa. Maassa oleva osaaminen luo ulkopuolelle mielikuvan turvallisesta maasta jonne suurvaltojenkaan urkinta ei yllä. Meidäthän tunnetaan maailmalla rehellisenä ja sangen hiljaisena kansana.

Toivottavasti presidentti Trump jatkaa markkinointikampanjaansa vielä pitkään ja levittää ilosanomaa Suomesta koko maailmaan. 🙂

 

2 ajatusta aiheesta “Tuulipuvun joulukalenterin 18. luukku”

  1. Nokia on mielestäni täysin yliarvostettu osake Suomessa. Pörssistä löytyy paljon parempia yhtiöitä. Jos haluaa sijoittaa hyvään teknologiayhtiöön, paljon parempia vaihtoehtoja ovat mm. IBM ja Qualcomm, joista molemmat ovat nykyhinnalla edullisia. Suosittelisinkin katsomaan Nokiaa puolueettomasti siitä näkökulmasta, että älä ajattele sen olevan suomalainen yritys vaan katso vain raakoja tunnuslukuja ja firman historiaa. Huomaat pian, että Nokia yrityksenä ei ole houkutteleva sijoituskohde lukujen ja historian perusteella.

    Nokia on tehnyt historiassaan todella surkeita yrityskauppoja mm. Navteq (toki hyviäkin, kuten kännyköiden myynti Microsoftille), tappiollisia tilikausia on historian aikana ollut paljon, vapaa kassavirta on hädin tuskin nyt plussalla, osinko on varmaan jotain 200% tuloksesta eli ei kestävällä pohjalla, ”oikea” osakekohtainen tulos ei ole viime vuosina ollut lähelläkään plussalla vaan tuloksissa kikkaillaan aina ei-IFRS-tuloksilla. Vertaa tätä esim. IBM:ään, joka ei edes finanssikriisissä tehnyt tappiota, osinkotuotto on nyt yli 5%, osinko on vain n. 40% tuloksesta. IBM on paljon houkutelevampi mm. pilvipalveluilla, tekoälyllä ja tietoturvalla.

    Ja työmoraalista sen verran, että Nokiassa on töissä paljon muitakin kuin suomalaisia, en tiedä tarkasti, mutta olettaisin, että esim. intialaisia ja Alcatel-Lucentin oston myötä ranskalaisia on Nokialla paljon enemmän kuin suomalaisia. Etenkin ranskalaisten työmoraali mietityttää, koko ranskalainen yhteyskunta on hyvin hankala, kun pienimmistäkin leikkauksista järjestetään mellakat ja autot palaa kaduilla.

    1. Hyvä kommentti! Tosiaan ei tekisi pahitteeksi tarkistaa muitakin teknologiayhtiöitä. Nokian etu on kuitenkin siinä, että se on pienellä etumatkalla nyt kokonaan uuden tekniikan tullessa markkinoille. Investointeja on jo tehty ja oletettavasti marjanpoiminta alkaa muutaman vuoden sisään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top