Tuulipuvun joulukalenterin 2. luukku

Tänään käsittelemme selviytymistä markkinaturbulenssista. Tänä vuonna ollaan lasketeltu pitkästä aikaa ja sijoittajien salkut ovat loppuvuonna sulaneet. Alkuvuoden tuotot ovat useissa tapauksissa jo kadonneet, ja pientä miinustakin voi olla kokonaistuotoissa nyt näkyvissä. Piensijoittajan elämä laskumarkkinassa näyttää kutakuinkin seuraavanlaiselta:

 

 

Sijoittajan hermot ovat koetuksella. Salkku sulaa ropisten, mutta toisaalta sijoittaja on vakuuttunut siitä että omat salkkuyhtiöt ovat hyviä ja liiketoimintakin on vielä voimissaan. Lasku tuntuu epärationaaliselta, sillä yhtiöt tekevät vielä hyvää tulostakin. Pitäisikö nyt siis ostaa lisää vai myydä kun olen vielä voitolla?

Näissä tilanteissa on hyvä muistaa oma sijoitussuunnitelma ja pysyä siinä. Tulevaisuutta ei meistä kukaan kykene ennustamaan. Fakta jonka tiedämme on, että parhaiden nousupäivien missaaminen voi tehdä suuren loven tulevaisuuden tuottoihin. Osakkeiden laskevat arvot tarkoittavat, että mikäli liiketoiminta ei sula alta on tulevaisuuden tuottopontentiaali aina aavistuksen suurempi. Historiahan ei koskaan ole tae tulevasta, mutta jokaisesta laskusuhdanteesta on aina noustu takaisin uusiin huippuihin. Valitettavasti jokaista yksittäistä yhtiötä tämä ei koske, joten sijoittajan pitää olla valpas mahdollisiin liiketoiminnassa tapahtuviin muutoksiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top