Elisa on edullisten liittymien ykkönen

Minulla on ollut Saunalahden/Elisan puhelinliittymä jo vuosikaudet. Periaatteeni on etten juurikaan soittele tai lähetä tekstiviestejä, joten ainoa merkittävä asia liittymän valinnassa on dataliittymän ominaisuudet. Dataa taas käytän pääasiassa työpaikalla tai reissussa ollessani, kotona puhelin on aina kytkettynä wifiin. Rajaton data on kuitenkin tärkeä kriteeri, sillä en halua kytätä datan määrää jatkuvasti.

Suorittamani kuluttajatestin mukaan Elisa on tarpeisiini nähden yhä halvin operaattori.

Nykyinen liittymäni on Elisan Tarkka, johon sisältyy 1M rajaton netti ja sekä puhelut että tekstiviestit maksavat kulutuksen mukaan 0,069 €/min tai per kappale. Minun kohdallani noista ei käytännössä tule lainkaan lisäkuluja. Tästä liittymästä minulla oli vuoden mittainen määräaikainen tarjous, joka oli 7,90 euroa kuukaudessa. Nyt tarjouksen loputtua hinta nousi 9,90 euroon kuukaudessa. Vaikka hinnan nousu sekä kuukausisumma on mitätön, ajattelin että nyt voisi olla hyvä sauma hypätä salkkuyhtiö Telian kyytiin. Tuntuu näet ikävältä maksaa kuukausittain rahaa ”oman” yrityksen sijasta sen pahimmalle kilpailijalle.

Kävin kauppareissun yhteydessä paikallisessa uudessa Telialiikkeessä. Siellä kävi yllättävän kova kuhina, kaikki asiakaspalvelijat olivat varattuja ja täytyi ottaa vuoronumero automaatista. Varsin positiivinen näky osakkeenomistajan silmin katsottuna. Päästyäni asiakaspalvelijan luo selvisi kuitenkin nopeasti, ettei Telialla ole tarjota mitään vastaavaa liittymää. Olisin voinut jopa samaan hintaan ja samoin ehdoin suostua vaihtamaan heille, mutta heillä ei ollut myydä vastaavaa pakettia.

En luovuttanut vaan laitoin Telian asiakaspalveluun vielä viestin. Kirjasin kaikki tiedot tarkasti ja pyysin heitä ottamaan yhteyttä mikäli heillä on tarjota vastaavaa liittymää halvemmalla tai edes samaan hintaan. Sieltä soiteltiinkin seuraavana päivänä mutta valitettavasti sanoma oli sama. Telialla ei ole yhtä halpoja liittymiä ellen suostuisi vaihtamaan 0,256 megaiseen nettiliittymään. Tässä siirossa ei olisi kannaltani mitään järkeä, sillä kyseisen liittymän kanssa netin käytöstä ei tulisi mitään. Olen siis pakotettu pysymään jatkossakin Elisan asiakkaana.

En tiedä onko sattumaa, mutta Telian liikevaihto oli toisella kvartaalilla laskussa ja toimitusjohtajakin on juuri tulleen tiedon mukaan lähtemässä. Ongelma on siinä mielessä vakavan oloinen, että omassa tapauksessani edes asiakas joka haluaa siirtyä Telialle ei pysty sitä tekemään. Telialta puuttuu kilpailukyky halvoissa liittymissä Elisaa vastaan. Telian omistajana toivoisin, että rahastus toimisi myös tässä kuluttajasegmentissä paremmin.

Tarkastin luonnollisesti myös DNA:n sekä Moi:n valikoiman, mutta niistäkään ei löytynyt vastaavaa yhtä halpaa rajatonta liittymää. Näin ollen kattavan kuluttajavertailun lopputulemana totesin, että operoin tällä hetkellä optimaalisella kustannustasolla tarpeisiini nähden.

Mikäli sinun tarpeesi liittymän suhteen ovat samanlaiset ja 1 megan netti riittää, suosittelen vaihtamaan rajattomaan Elisan Tarkka Perus 1M– liittymään.

Päivitys: Moi ajoi Elisan ohi

Myöhemmin huomasin, että Moin tarjoama kuuden euron simmi on omiin tarpeisiini riittävä. Moin kautta mobiilinetin teoreettinen nopeus nousee Elisan 1 megabitistä peräti 100 megabittiin.

Liittymän ostajien on hyvä muistaa, että kyseessä ovat aina teoreettiset maksiminopeudet. Ohessa nopeustestillä ajamani tulos Moin 100mbit liittymällä:

Aivan teoreettisiin maksimeihin ei siis päästä ainakaan näin iltapäivästä. Signaali oli yhtä palkkia vajaa täydet ja testi ajettu Oulun keskustan kupeessa.

6 ajatusta aiheesta “Elisa on edullisten liittymien ykkönen”

  1. Olen myös pohdiskellut liittymätarpeitani varsin samanlaisista lähtökohdista. Olin pitkään Elisan asiakas, mutta tuo Elisan Tarkka-liittymän nopeus ei oikein tahdo riittää nykypäivän tarpeisiini. Itse vaihdoin Moi:n 6 euron liittymään. Vaikka liittymä toimii noin 20x nopeammin kuin Elisa, liittymän datakatto ei ole kertaakaan ylittynyt. Vaikka hiukan ylittyisikin niin liittymien hintaerolla ostaa jo reilusti lisää dataa. Kannattaa seurata puhelimen tarjoamia tilastoja todellisesta datankäytöstä ja mitoittaa liittymä sen mukaan. Puhelimen saa myös helposti hälyttämään mikäli datamäärä on ylittymässä. Uskoakseni suurimmalle osalle peruskäyttäjiä Moin tarjoama datamäärä on käytännössä enemmän kuin tarpeeksi. Se on harmillista että edulliset 4G-nopeudet tarjoavat rajattomat liittymät on hävinneet markkinoilta. Edullisen liittymän valinta on sitten tasapainoilua joko hitaan 2G/3G-nopeuden tarjoavan rajattoman liittymän tai datamäärään perustuvan nopean 4G-liittymän välillä.

    1. Täytyypä tutkia tuota omaa datankäyttöä hieman tarkemmin ja miettiä olisiko tästä minulle liittymäksi. Tosiaan 3,9€:lla kuukausittain sietäisi vielä ostaa lisädataakin jotta hinta olisi sama Elisan kanssa.

  2. Minullakin on Elisan Tarkka-liittymä ja kun määräaikainen tarjous oli loppumaisillaan tartuin johonkin Telian tarjoukseen (kalliimpi ja tarpeisiini nähden liian laaja). Elisalta otettiin heti yhteyttä ja sain jatkettua Tarkka-liittymän tarjousta vielä vuodella.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top