Nokian Renkaat hyvässä tuloskunnossa

Talouden indikaattorit ennakoivat laman alkamista, ja tämä on näkynyt kotipörssissämmekin verenpunaisina päivinä. Helsingin pörssin indeksi on tällä päivämäärällä syönyt lähes kaikki alkuvuonna kertyneet tuotot. Rationaalinen sijoittaja etsii tällaisessa markkinatilanteessa sopivia osakkeita salkkuun paniikkimyyntien sijaan. Mielestäni Nokian Renkaat on yksi tällainen yhtiö, joka on laskun myötä painunut sopiville ostotasoille. Kirjoitin yhtiöstä joitakin kuukausia sitten, tuolloin osaketta sai ostaa vielä edullisemmilta tasoilta.

Nokian Renkaita valmiina asennettaviksi.

Osinko tuo turvaa laskumarkkinassa

Nokian Renkaat on perinteinen vahvaa tuottoa pääomilleen tekevä laatuyhtiö. Vaikka tänä vuonna on raportoitu aikaisempaa heikommasta markkinasta, yhtiön varsinaiset kilpailuedut eivät ole kadonneet mihinkään. Päinvastoin investoinnit uuteen tehdaskapasiteettiin Amerikassa tuovat tulevaisuudessa lisää kannattavaa kasvua. Lisäkapasiteetin turvin Nokian Renkailta katoaa yksi pidemmän aikavälin kasvun rajoite. On todennäköistä, että uuden kapasiteetin turvin yhtiö kykenee jälleen pitkään kannattavan kasvun kauteen, jolloin lisäinvestointeja ei tarvita. Nykyiset investoinnit luonnollisesti rasittavat tulosta vain tilapäisesti. Uuden Amerikan tehtaan tuotannon on määrä alkaa jo ensi vuoden alussa.

Nokian Renkaat on jakanut tyypillisesti noin 80% tuloksestaan osinkoina. Osingon ennustetaan olevan ensi keväänä noin 6,2% nykykurssille(26,46€). Koska yhtiö on profiloitunut tasaisena osingonmaksajana ja tekee tänäkin vuonna kohtuullisen hyvää tulosta, osinkotaso ei ole uhattuna. Tämä tuonee kurssitasoon suojaa suuremmilta laskuilta.

Ensimmäinen vuosipuolisko sujui markkinatilanteeseen nähden hyvin

Investointien myötä tältä vuodelta osattiin jo etukäteen odottaa hieman heikkenevää tulosta. Ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen liikevaihto on laskenut vuoden takaiseen verrattuna -0,3% sekä liikevoitto -12,6%. Oikaistu osakekohtainen tulos oli 0,86€(H1 2018: 0,97€) joten tulos on -11,4% vertailukautta heikompi. Verokiistojen positiivisen vaikutuksen vuoksi raportoitu osakekohtainen tulos ensimmäiseltä vuosipuoliskolta oli 1,94 euroa. 

Jos oletamme, että sama operatiivinen tahti jatkuu myös loppuvuonna, tulee Nokian Renkaat tekemään tänä vuonna noin 1,90 euron oikaistun tuloksen. Tänä keväänä maksettu 1,58 euron osinkotaso on siis turvattu investoinneista huolimatta ellei markkina sula täysin alta. P/E-luku tällä ennusteella tulisi olemaan noin 13,9 mitä voidaan pitää halpana tulospohjaisena arvostuksena Nokian Renkaiden kaltaiselle kasvuyhtiölle.

Lähivuosina voi odottaa reipasta liikevaihdon kasvua, mutta tuloskasvu ei välttämättä ole aivan yhtä voimakasta sillä uuden kapasiteetin käyttöönotto tuo luonnolliseti omat haasteensa sekä vaikuttaa heikentävästi liiketulosmarginaaliin. Kunhan uuden tehtaan tuotanto sekä markkina stabiloituu, voidaan odottaa ripeämpää kasvua sekä tulokseen että marginaaleihin. Siihen asti reilun kuuden prosentin osinko sekä kasvuoptio lämmittävät sijoittajan mieltä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top