Arvo-osakkeiden alkuvuoden tuotot

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, kuinka pörssimme laatuyhtiöt ovat olleet tuotoissa aivan omaa luokkaansa verrattuna muihin yhtiöihin. Tällä kertaa ajattelin tutkia kuinka Helsingin pörssin perinteiset arvo-osakkeet ovat tuottaneet alkuvuoden aikana. Arvo-osakkeen tunnistaa yleensä matalasta tasepohjaisesti hinnoittelusta, usein myös matalasta tulospohjaisesti hinnoittelusta sekä korkeahkosta osingonmaksuprosentista.

Koska arvo-osakkeet toimivat usein syklisillä aloilla, alkuvuoden koronakuoppa on vaikuttanut niiden alkuvuoden kehitykseen sekä näkymiin raskaammin kuin esimerkiksi teknologia-alalla oleviin yhtiöihin. Tästä huolimatta sijoittamalla niihin keväällä lyhyehkön koronadipin aikaan on myös arvo-osakkeilla voinut tehdä viime aikoina kelpo tuotot. Tässä tutkimuksessani keskityn kuitenkin kokonaiskehitykseen vuoden alusta saakka, sillä tämä on pitkäjänteisen osakesijoittajan kannalta relevantimpi tieto.

Seuraavassa on lista Helsingin pörssin arvo-osakkeiden alkuvuoden tuotoista:

OsakeTuotto-%
Verkkokauppa.com37,11 %
Tokmanni22,35 %
Metsä Board13,09 %
Sanoma11,59 %
Wulff10,17 %
eQ7,63 %
Alma Media-2,76 %
Titanium-4,26 %
Nokian Renkaat-7,88 %
Stora Enso-8,10 %
TietoEVRY-8,95 %
Marimekko-11,45 %
Honkarakenne-11,90 %
Sampo-12,62 %
SSAB-12,89 %
Sievi Capital-18,82 %
UPM Kymmene-19,44 %
Fortum-21,68 %
Raute-28,60 %

Listan yleisilmettä silmäillessä voidaan huomata, että tuotot ovat pitkälti negatiivisia. Vain kuusi parhaiten tuottanutta osaketta on voittanut Helsingin pörssin yleisindeksin alkuvuoden osalta.

Useiden sijoittajien suosima osinkopyssy Fortum löytyy yllättäen listan häntäpäästä toiseksi viimeiseltä sijalta. Tähän lienee kuitenkin syynä pidemminkin se, että alkuvuonna arvostus oli karannut hieman korkeaksi. Todennäköisesti potentiaalia kannattavaan kasvuun ja kurssin kohenemiseen Fortumista löytyy kunhan integraatio Uniperin kanssa etenee.

Koska listalla ovat kaikki kolme metsäyhtiötä, näiden alkuvuoden tuotoissa voidaan nähtä suurta poikkeamaa. Siinä missä UPM on tänä vuonna rojahtanut liki -20%, Stora Enso on selvinnyt maltillisemmalla halpuutuksella ja Metsä Board on takonut tuottoa sijoittajan salkkuun.

Myös mediatalojen erot tulevat esiin. Alma Media on laahustanut alkuvuoden pikkumiinuksella, Sanoma taas on kasvanut reippain lukemin. Molempia yhtiöitä yhdistää se, että printtimedian tulos laskee ja digitaalinen sisältö korostuu.

Verkkokauppa ja Tokmanni ovat listalla selkeät kasvajat. Näiden luokittelu arvo-osakkeeksi on katsojan silmässä, sillä molemmat hakevat muuta joukkoa aggressiivisemmin kasvua. Siinä missä Verkkokauppa on kasvattanut tuotejakaumaa, on Tokmanni avannut uusia kauppoja ympäri Suomen. Molempien konseptit ovat osoittautuneet tänä vaikeana vuonna kannattaviksi.

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että Helsingin pörssin arvo-osakkeet ovat jääneet pahasti laatuosakkeiden jalkoihin tänä vuonna. Todennäköisesti näin on jatkossakin. Siitä huolimatta arvo-osakkeet ovat omiaan tuomaan salkkuun osinkojen muodossa tasaista kassavirtaa ja toimivat salkun kivijalkana. Ja jos ajoitus onnistuu, voi niilläkin tehdä muhkeat tuotot.

Vielä loppukevennyksenä, kovin hyvin ei ole tämä vuosi sujunut kaikkien arvosijoittajien kuninkaalta Warren Buffetiltakaan. Hänen luotsaamansa Berkshire Hathaway on tuottanut alkuvuonna -5,61% kun samaan aikaan koko S&P500-indeksi on tuottanut reilut 6%. Nähtäväksi siis jää, koska arvo-osakkeet ovat taas ”arvossaan.” 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top