Ennusteeni koronakriisistä toipumiseen

Edellisessä kirjoituksessani totesin, että vaikka osakemarkkinat ovat keskuspankkien avustamina nousseet lyhyessä ajassa huomattavasti, vielä ei ole syytä huokaista helpotuksesta. Mitä enemmän asiaa mietin, sitä varmempi olen skenaariosta jossa reaalitalous tulee kyykkäämään niin pahoin ettei FED tai muutkaan keskuspankit voi tätä pysäyttää.

Asia on helposti perusteltu katsomalla kuinka Kiina selätti koronakriisin. Kiinassa tehtiin välittömästi voimakkaita toimenpiteitä koronan leviämisen estämiseksi. Suurkaupunkeja laitettiin karanteeniin sekä liikkumista ja liikennettä rajoitettiin. Käytännössä ihmiset suljettiin koteihinsa ja näin ollen tuotantolaitoksetkin pysäytettiin. Näiden toimenpiteiden seurauksena Kiinan vienti kutistui noin -17 prosenttia. Käynnistyminen tapahtui kuitenkin nopeasti ja tällä hetkellä Kiinan tuotanto on käytännössä jo elpynyt.

Kun verrataan Kiinan määrätietoista suoriutumista siihen miten korona on otettu vastaan USA:ssa, voidaan perustellusti epäillä että Amerikan mantereella koronasta ei päästä eroon yhtä nopeasti. Tämä tulee takuulla heijastumaan ihmisten kulutusluottamukseen ja sitä kautta pörssiyhtiöiden tuloksiin, eikä tähän auta edes FED:in tarjoama helikopteriraha. USA:ssa koronaa aluksi vähäteltiin, Trump muun muassa vertasi koronaa tavalliseen nuhaan. Nyt kun päivittäin raportoidaan suuremmista kuolleisuusluvuista, otetaan asia jo tosissaan. Koska rajut toimenpiteet ovat joko viivästyneet tai niitä on säästelty, esitän vahvan epäilykseni että koronasta tulee USA:ssa sekä myös Euroopassa pitkäaikaisempi ilmiö kuin Kiinassa. Näin ollen taloudellinen taantumakin tulee olemaan huomattavasti pitkäaikaisempi kuin Kiinassa.

Kun näiden faktojen valossa katsotaan viimeaikaista osakemarkkinoiden keulimista, mielessä on väkisinkin ristiriitaiset ajatukset. Kurssit kiitävät vaikka reaalitalouden näkymät näyttävät synkiltä, jopa niin synkiltä etteivät niihin välttämättä kykene keskuspankitkaan vaikuttamaan. Tämä johtuu siitä, että taantuma iskee kulutuskysynnän kautta. Heikentyvään kulutuskysyntään puolestaan vaikuttavat ennätyslukemiin noussut massatyöttömyys sekä koronan pelko. Keskuspankeilla ei ole helikopterirahan lisäksi keinoja tervehdyttää kulutusta. Ja toisaalta jos ihmiset eivät liiku kotoaan mihinkään, on lisääntyvä kulutus pääosin verkkokauppojen varassa. Skenaario vaikuttaa täysin mahdottomalta. Leikkimielisen sanonnan mukaan FED:iä vastaan ei kannata koskaan taistella, olisiko tässä kuitenkin jo perusteet sille?

Koska kaikki maailman pörssit seuraavat enemmän tai vähemmän USA:n pörssiä, globaali pitkittyvä taantuma vaikuttaa todennäköiseltä. Myöskään Helsingin pörssi ei ole tässä asiassa poikkeus, päinvastoin yleensä suurimmat aallot lyövät kaikista koviten reunapörsseihin. Henkilökohtaisesti en usko V:n muotoiseen elpymiseen vaan mielestäni nyt ollaan menossa kohti W-tyyliä. Uusi lasku voisi alkaa Q2:n aikana, koska tästä kvartaalista odotetaan kauttaaltaan heikkoa. Kun havaitaan, että kriisi pitkittyy eikä Trump kykene pitämään lupauksiaan tuotannon uudelleenavaamisesta toukokuussa, siirtyvät ennusteet koskettamaan myös Q3:sta. Tällöin markkinoilla on enemmän varaa lasketella kesää kohti mentäessä.

Kirjoituksen lopuksi haluan sanoa että minulla ei ole kristallipalloa, vaan kyseessä on oma arvioni siitä mitä tulee tapahtumaan. Voin olla pahasti väärässä ja näin ollen jo edellisestä osakekuopasta saattoi alkaa uusi orastava pitkäkestoinen nousu. Tästä syystä toistan saman ohjeistuksen kuten edellisessä tekstissäni: parhaan tuloksen sijoittaja saa todennäköisesti ostamalla osakkeita tasaisesti kuukausittain välittämättä siitä mihin suuntaan markkinat ovat kulloinkin menossa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top