Koronasta parhaiten selvinneet toimialat ja yhtiöt

Koronavirus tuli ja ilmeisesti myös meni jos uskomme pörssejä. Tarkastellaanpa tässä tekstissä hieman pandemiasta parhaiten selvinneitä toimialoja ja yksittäisiä yhtiöitä.

Kotimaiset osakkeet

Ylivoimaisesti parhaiten tänä vuonna tuottanut kotimainen osake on peliyhtiö Remedy Entertainment joka on alkuvuoden aikana noussut huikeat 85 prosenttia. Maaliskuun koronadippi loistaa poissaolollaan ja hyvästä syystä, tähän toimialaan korona saattaa ainakin lyhyemmällä tähtäimellä vaikuttaa jopa positiivisesti. Jos tulisikin toinen aalto ja pandemia pitkittyisi, pidemmän tähtäimen vaikutukset eivät ehkä olisi yhtä suotuisia ihmisten maksukykyisyyden heiketessä.

Peliteollisuus ei kärsinyt korona-kriisissä.

Uumoilin aikaisemmin että operaattorit tulevat myös olemaan tämän kriisin voittajia. Tämä osoittautui todeksi vain osittain, sillä vain Elisa on toipunut koronadipistä täysin. Telia sen sijaan on jäänyt vielä hieman tavanomaista vaatimattomimpiin kurssiarvostuksiin. Tätä selittänee Telian epävarmempi bisnes yhtiön ostettua Bonnierin liiketoiminnot juuri sopivasti ennen koronan eskaloitumista. Tällä liikkeellä Telia sai toistaiseksi aikaan vain kukuja, sillä Bonnierin kanavat keskittyvät hyvin suurilta osin urheiluun ja kuten tiedämme kaikki urheilutapahtumat loppuivat kuin seinään kriisin iskiessä. Telia on kuitenkin yhä kotoisista operaattoreistamme se yhtiö jonka potentiaali on suurempi.

Muista kotimaisista yhtiöistä koronaselviytyjiksi voidaan listata esimerkiksi Neste, Orion ja Kone. Vaikka alkuvuoden huippuihin onkin yhä kivuttavaa, on Neste alkuvuoden aikana kasvattanut arvoaan peräti liki 16 prosenttia. Luonnollisesti toimialansa vuoksi koronan vaikutus lääkeyhtiö Orioniin on hyvin rajallinen ja tänä vuonna yhtiön kurssi on noussut mukavat 7%. Pörssin kestomenestyjä Kone on pitänyt myös hyvin pintansa sillä se on kasvattanut tänä vuonna arvoaan 5%.

Ulkomaiset osakkeet

Amerikkalaisista osakkeista puhuttaessa katse kääntyy välittömästi pörssin suurimpiin yhtiöihin eli FAANG-osakkeisiin. Näistä Facebook on kuronut alkuvuoden huiput kiinni ja kohosi uusiin korkeuksiin, tällä hetkellä kurssi on alkuvuoden aikana noussut 12,5%.

Amazonin kurssigraafista koronadippiä täytyy etsiä suurennuslasin kanssa, jos sitä olikaan. Yhtiö kuuluu koronan suurimpiin hyötyjiin ja sen liiketoimintamalli toimii oikeastaan markkinassa kuin markkinassa. Amazonin kurssi onkin alkuvuoden aikana kohonnut peräti lähes 35%.

Applen osake sen sijaan laski markkinamyllerryksen aikana suhteellisen paljon, mutta tähän mennessä kurssi on jo kivunnut takaisin kutakuinkin vanhoihin huippuihin. Kokonaistuottoa alkuvuoden aikana on kertynyt noin 11%.

Kun ihmiset pakkautuivat kotiin, mitä he siellä tekevät viihtyäkseen? Luonnollisesti katsovat elokuvia ja sarjoja, ja tähän pikahelpotuksen tuo Netflix jonka kautta voi kuukausimaksun hintaan katsella sarjoja niin paljon kuin ehtii. Aivan odotetusti Netflix kuuluu koronan hyötyjiin ja kurssikin on laukannut, nousua alkuvuoden aikana noin 30,5%. Netflix ei siis yllä aivan Amazonin tasolle, mutta kauaksikaan ei jäädä.

Netflix ja muut suoratoistopalvelut ovat tätä nykyä olennainen osa viihdetarjontaa.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä tarkastellaan vielä Googlen eli Alphabetin alkuvuotta. Alphabet ei ole vielä tavoittanut aikaisempia huippujaan, mutta sekin on kuitenkin toipunut sangen hyvin koronadipistä. Tätä kirjoittaessa osake on noussut alkuvuoden aikana reilut 7%.

Jos mietitään FAANG-yhtiöiden ja Amerikan ulkopuolelta mahdollisia menestyjiä, näihin voisivat kuulua esimerkiksi erilaiset netticasinot. Koska Veikkaus laittoi pelikoneet kaupoissa kiinni, on todennäköistä että pelaaminen siirtyi ainakin osittain nettiin.

Ruotsalainen Bettson koki melko karun korona-dipin jossa sen arvosta suli liki puolet, mutta sen jälkeen yhtiö on kuronut kuopan nopeasti kiinni ja kohonnut sen jälkeen uusiin korkeuksiin. Tällä hetkellä nousua alkuvuoden aikana on peräti 55,5%. Peliyhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen siis nähtävästi kannattaa ainakin juuri tämänkaltaisissa kriiseissä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top