Kuntien talous olisi helposti pelastettavissa

Tällä hetkellä kuntien talous näyttää huonolta. Monessa kunnassa ollaan velkaannuttu huolestuttavasti. Uusia investointejakin näkyy monessa kunnassa, mutta investoinnit eivät ole kovinkaan järkeviä, vaan enemmänkin vain luokkaa ”hanki tätä niin valtio maksaa tuen tähän.” Esimerkiksi vastaanottokeskukset ja tuulivoimalat tuottavat kunnille vain siksi, että valtio on päättänyt tukea niitä. Tälläiset hankkeet ovat kuitenkin kansantaloudellisesti kalliita ja parhaimmillaankin vain hetkellinen ilo yksittäiselle kunnalle.

Mitä kuntien pitäisi tehdä?

Ratkaisu kaikkiin kuntien rahahuoliin tulisi sijoittamisesta. Kuntien kannattaisi perustaa sijoitusyhtiöitä, joihin kerättäisiin joka vuosi rahaa. Näillä varoilla kunnat aloittaisivat osakesäästämisen josta tulisi lopulta korkoa korolle. Kun kunta on lopulta 20 vuotta säästänyt osakkeisiin ja vaikka kunnissa asukasmäärä vähenisi, niin se ei vaikuttaisi enää kunnan talouteen, koska osinkotuotto olisi valtava suhteessa asukasmäärään. Kurikan kunta antaa hyvän esimerkin millaiselta sijoittavan kunnan talous voisi näyttää.

Tuulivoimalat pilaavat kauniin maalaismaiseman.


Miksi kunnan sijoitusyhtiö olisi hyvä ajatus?

Jos kunta antaa sijoitusyhtiölleen ketterät työkalut toimia markkinoilla, se olisi paljon tuottoisampi ja nopeampi reagoimaan maailmantilanteeseen kuin perinteiset hitaat hankkeet. Jos sijoitusyhtiössä on käteistä aina suuren romahduksen varalle, kunnat voisivat hyötyä laskusuhdanteista. Pörssiromahduksen sattuessa kunta voisi aina ostaa lisää osakkeita.

Myös riskit ovat pienempiä, koska on halvempaa myydä hajautetusta salkusta huonoja osakkeita pois kuin siivota konkurssikypsän energiayhtiön tuulivoimapuisto kauniista luontokohteesta.

Jos kunnat päättävät tällä hetkellä sijoittaa tuulivoimaan, niihin joudutaan hankkimaan lupia, anomaan tukia ja vielä pitäisi mielistellä kuntalaisia. Siinä samassa kun vihdoin tuulivoimapuisto on valmiina, huomataankin että sähkönhinta on nollassa, energia yhtiöt menossa konkurssiin ja lopulta tuulivoimalan siivoaminen jää kunnan vastuulle.

Kuntien talous pitäisikin perustua muuhun kuin valtion tukiin.

2 ajatusta aiheesta “Kuntien talous olisi helposti pelastettavissa”

  1. Sama muuten pätee valtiohinkin. Miksi esim. Suomi ei keräisi 1 sentin lisää per kk veroissa ja laittaisi sitä rahastoon? Tuottoja voisi käyttää puskureihin tai vaikka valtionlainan lyhennyksiin. Toki jos jokainen maa tekisi tätä niin voisi johtaa markkinoiden ylikuumenimiseen.

    1. Tästähän on ollut puhetta että esimerkiksi Solidium ja eläkeyhtiöt voisi käytännössä lopettaa jos sijoitukset laitettaisiin suoraan indeksirahstoihin. Tuloskin olisi tällöin parempi ja juoksevia kuluja huomattavasti vähemmän veronmaksajille. Näiden yhtiöiden pyörittämisen kulurakenne on erittäin raskas.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top