Lehto Group Q2-ennakointia

Ajattelin tuloskauden ollessa kuumimmillaan ennakoida hieman vähemmän analysoidun yhtiön eli Lehto Groupin toisen kvartaalin tulosta. Tulos julkaistaan 9.8.2018. Kuten kirjoitin aikaisemminkin, Lehdon Q1 oli pettymys ja tulosta kertyi viivan alle vaivaiset 0,4 miljoonaa euroa. Osakekohtaista tulosta tämä teki 0,01 euroa per osake.

Lehdon ohjeistus tälle vuodelle on liikevaihdon kasvua noin 20-30% sekä liikevoittoa yli 10% liikevaihdosta. Viime vuonna liikevaihtoa kertyi 597,6 miljoonaa euroa, joten tämän vuoden pitäisi kokonaisuudessaan osua 717-777 miljoonan välille. Koko vuoden liiketuloksen ollessa tästä vähintään 10 prosenttia, tulisi liikevoiton olla 71,7-77,7 miljoonaa euroa. Liikevaihdon ja liikevoiton kertymisen ennakoidaan painottuvan loppuvuoteen.

Tämän vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana liikevaihto kasvoi vuoden takaiseen verrattuna reilut 37 prosenttia, mutta liikevoittomarginaali jäi vaivaiseen 2,3 prosenttiin. Näin ollen seuraavassa tulosjulkistuksessa on syytä pitää silmällä marginaalin kehittymistä.

Koska liikevoittotavoite tälle vuodelle on yli 10 prosenttia, jää loppuvuodelle huimasti kirittävää. Tälle vuodelle kasassa on vain 2,3 miljoonaa, joten jäljelle jäävät 69,4-75,4 miljoonaa on kerättävä kasaan kolmen seuraavan kvartaalin aikana. Tasaisella kertymällä tämä tekisi 23,1-25,1 miljoonaa euroa per kvartaali. Koko viime vuoden osalta Lehto kykeni keskimäärin reilun 16 miljoonan euron tahtiin per kvartaali, joten nyt voimakkaasti kasvaneelle yhtiölle tämä ei olisi täysin mahdoton skenaario.

Lehdon tilauskantaa kannattaa myös pitää silmällä, sillä yleisesti ottaen nyt huhutaan rakennusbuumin huipun olevan lähellä. Q1-raportissa ei vielä näkynyt aihetta huoleen, sillä tilauskanta kasvoi ja vieläpä kaikilla muilla sektoreilla paitsi korjausrakentamisessa. Muutamia suuria projekteja on pian aluillaan, niistäkin kirjoitin jo aikaisemmin ja jutun voi lukea tästä. Tämän lisäksi kesäkuussa Lehto sekä Sukari Invest oy sopivat yhteistyöstä Ideaparkin rakentamiseksi Seinäjoelle.

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2018 maalis-toukokuussa 17,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä väheni eniten, 29,0 prosenttia. Asuinrakentamisen ja teollisuus- ja varastorakentamisen lupakuutiomäärät vähenivät myös merkittävästi. Julkisten palvelurakennusten lupakuutiomäärä puolestaan kasvoi 11,4 prosenttia vuodentakaisesta. On mielenkiintoista nähdä näkyykö tämä Lehdon tilauskannassa yhtä voimakkaasti, jos ollenkaan. Koska Lehdon tapa toimia on muista poikkeava, toivon näkeväni Lehdolta parempaa suoriutumista myös laskumarkkinassa kuin sen muilla kotimaisilla verokeilla.

Nähtäväksi jää myös ovatko kasvuinvestoinnit syöneet tulosta kannattavuuden kustannuksella. Esimerkiksi juuri ensi kuussa pitäisi valmistua jälleen uusia tiloja Oulaisiin. On sanomattakin selvää, että Lehdon kasvuvauhti vaatii tarkkaa kulujen hallintaa ja omien laajennusprojektien läpivientiä ilman suurempia viivästyksiä. Lisäksi työvoiman rekryäminen sekä koulutus syövät resursseja. Ylösajovaiheen jälkeen tehokkuutta saadaan trimmattua äärimilleen.

En löytänyt analyytikoiden konsensusennusteita tulevaan raporttiin, mutta henkilökohtaisesti toivon Lehdon liiketuloksen olevan seuraavalla kvartaalilla vähintään 25 miljoonan tasolla, jolloin pysytään vielä sopivasti vuosiennusteen vauhdissa. Mikäli tästä tasosta jäädään merkittävästi, jää loppuvuodeksi huimasti kirittävää. Vuoden 2017 viimeisellä kvartaalilla liiketulosta kertyi reilut 28 miljoonaa, joten kyseinen taso lienee ilman suurempia ilmenneitä yllätyksiä mahdollista saavuttaa myös nyt.

Muokattu 1.8.2018

Ja niinhän siinä sitten kävi että Lehto alensi tänään tulosnäkymiään loppuvuodelle. Aikaisemman yli 10% liikevoitto-odotuksen sijaan tavoitetta laskettiin ja nyt liikevoittoa odotetaan 8-9%. Lehdon tiedotteessa mainitaan seuraavaa: ”Liikevoittonäkymän heikentymisen syynä on aiemmin arvioitua alhaisemmat projektikatteet erityisesti Hyvinvointitilat- ja Korjausrakentaminen palvelualueilla ja sekä joidenkin luovutuksen mukaan tuloutuvien hankkeiden arvioidun valmistumisajankohdan siirtyminen vuoden 2019 puolelle. Lisäksi tehdaskapasiteetin laajentaminen, konsernitason kehityshankkeet sekä osaamisen ylläpitäminen ja kehittäminen ovat vaatineet arvioitua enemmän panostuksia.” Päällisin puolin juuri niitä kuluja joita osattiinkin pelätä.

Kulujen hallinta ei siis aivan onnistunut suunnitelmien mukaisesti, mikä on kuitenkin ymmärrettävää näin nopeassa kasvuvaiheessa olevalle yhtiölle. Kurssi reagoi tulosvaroitukseen roimasti, sillä tätä kirjoittaessa ollaan noin -12% lukemissa. Laskeskellaan seuraavaksi vastaako näin voimakas kurssireaktio taloudellisten näkymien muutosta.

Liiketuloksen pitäisi näiden uusien ennusteiden mukaan osua välille 57,4 – 69,93 miljoonaa euroa. Koska aikaisempi haarukka oli 71,7 – 77,7 miljoonaa, on ennusteiden lasku enimmillään 14,3 miljoonaa ja alimmillaan 7,77 miljoonaa euroa. Osakekohtaiseen tulokseen negatiivinen vaikutus on 0,24€ – 0,13€. Negatiivisten näkymien vaikutus liiketulokseen on siis noin 25% – 11%. Tämänpäiväinen kurssireaktio on tähän haarukkaan nähden melko konservatiivinen.

Oma suhtautumiseni yhtiöön ei muuttunut tämän tulosvaroituksen myötä. Kuten aikaisemmin kirjoitin, nämäkin vaikeudet ovat suurimmaksi osaksi tilapäisiä, kovasta kasvusta johtuvia ylösajovaiheen ongelmia. Kun uudet tilat ovat valmiit ja optimoidut tehokkaaseen tuotantoon sekä työntekijät koulutettu, trimmaantuu tehokkuus kuin itsestään.

2 ajatusta aiheesta “Lehto Group Q2-ennakointia”

  1. Sisä Piiriläinen

    Ei mene suunnitellusti, uhkakuvat alkavat voimistua. Oulaisten uuden tehtaan valmistuminen on siirtynyt jo pari kuukautta ja tullee siirtymään vielä kolmannenkin, sitten vielä tuotannon ylösajo tulee takuulla viemään ennakoitua enemmän aikaa. Tehtailla on ollut pienehköjä irtisanoutumisaaltoja. Hartolan uuteen tehtaaseen ei ole tulijoita ja sielläkin tuotannon ylösajo tökkii melkolailla. Asioita pahasti pielessä. Tavarantoimittajien puolella jo usko koetuksella pitkään puhutuista tuotantomäärien nousuista. Kustannukset kyllä ovat nousussa, se on selvää. Ei näytä hyvältä loppuvuosikaan kun tulos siirtyykin ensi vuoden puolelle… ja on pienempi. Liikevaihto kasvaa ja tulos pienenee, rahat vähenee ja velka kasvaa. Liian ahnetta ja työntekijöitä/alihankkijoita arvostamatonta toimintaa kaikenkaikkiaan. Varsin lyhytnäköistä ja päivä päivältä vaikeammin seliteltävää.

    1. Huh ei hyvältä näytä loppuvuoden osalta todellakaan jos näin on asiat. Katsellaanpa Q3 vielä ja tehdään sitten mahdollisia toimenpiteitä, kurssi laskettelikin jo vaikeuksia ennakoiden sen verran paljon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top