Onko oma asunto sijoitus? Voiko vuokralla asuminen kannattaa?

Useimmille suomalaisille asunto on suurin yksittäinen investointi. Oman asunnon omistaminen saattaa tuoda ajan myötä tuottoa hinnannousuna, ja historian valossa kaupunkikeskuksista on kannattanut omistaa asunto sillä niiden hinnat ovat nousseet pilviin kovan kysynnän vuoksi. Varsinkin pääkaupunkiseudulla tämä ilmiö korostuu. Nyt varmasti kuulostaa jo siltä että asunnon on selvästi oltava sijoitus?

Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Oma asunto ei varsinaisesti tuota kassavirtaa, vaan siinä asuakseen tulee investoida sekä asunnon kunnossapitoon, vastikkeisiin, veroihin tai huoltomaksuihin riippuen siitä onko kyseessä osake vai kiinteistö. Tämän valossa oma asunto kuulostaa huonolta sijoitukselta. Mikäli asunnon hinta on noussut vuosien saatossa, on voittojen kotiuttaminen vaikeaa, sillä ensin asunto pitää myydä ja muuttaa itse johonkin muualle. Toisaalta ilman myymistä arvonnoususta ei ole mitään hyötyä. Mikäli aikoo muuttaa saman kaupungin sisällä, asuntojen hinnat ovat saattaneet kaikkialla nousta saman verran ellei muuta syrjäisemmille seuduille. Kaiken kukkuraksi arvonnousun muuttaminen rahaksi eli asunnon myynti voi kestää useita kuukausia ja välittäjät vetävät välistä isot provisiot.

Henkilökohtainen kantani asiaan on se, että oma asunto ei ole sijoitus, mutta se on yksi tapa nostaa säästöastetta. Ajattelen oman asunnon säilyttävän varojani paremmin kuin vuokra-asuminen, sillä vuokralainen tulee lihottaneeksi vain vuokranantajan kukkaroa. Mikäli joskus kävisikin niin että myyn asuntoni tappiolla eteenpäin, saan kuitenkin edes osan asuntoon sijoittamistani rahoista takaisin. Paras skenaario olisi tietysti se, että saisin asunnosta enemmän kuin olisin siihen itse sijoittanut. Vuokralainen sen sijaan heittää rahansa hukkaan sijoitusmielessä. Jos asunnossa aikoo asua koko elämänsä voittaa oman asunnon omistaja yleensä tässäkin, sillä hänet palkitaan aikanaan asumiskustannusten pienenemisellä kunhan asuntolaina on ensin maksettu takaisin.

Asunnon ostohintaan on tärkeää kiinnittää huomiota koska oman asunnon omistaminen ei ole mielekästä mikäli se haukkaa liian suuren osan talouden tuloista. Paras skenaario on, että omistusasumisen kuukausikustannukset lainanlyhennyksineen ovat lähellä vastaavien asuntojen vuokratasoa. Tällöin vuokralla asumista ei voida pitää mielekkäänä.

Tästä päästään otsikon toiseen kysymykseen, voiko vuokralla asuminen kannattaa? Mielestäni voi siinä tapauksessa, että omistusasuntojen hintataso on vuokriin nähden niin korkea, että lainanlyhennyserät kasvavat ylisuuriksi. Tämä voi johtua myös lainanottajan omasta riskitasosta ja pankilta saamastaan marginaalista. Koska asuminen on joka tapauksessa pakollinen maksuerä jota maksetaan kuukausittain läpi koko elämän on tärkeää pyrkiä pitämään asumisen kustannukset sopivan alhaisina, jotta rahaa riittää enemmän oikeisiin sijoituksiin.

Kuulisimme mielellämme kommenttisi aiheesta.

3 ajatusta aiheesta “Onko oma asunto sijoitus? Voiko vuokralla asuminen kannattaa?”

  1. Mun mielestä vuokralla asuminen kannattaa joissain tilanteissa ja joissain tilanteissa omistaminen on järkevää. Kantakaupungissa kannattaa varmaan vuokrata kun kämpät maksaa niin paljon että lainan kuukausierät ja vastikkeet nousivat ihan järjettömiksi.

  2. Olen aika samoilla linjoilla siitä, ettei omaa kotia ole ylipäänsä arvonnousuun perustuvana sijoituspäätöksenä, vaan ennen kaikkea asuminen on kulutuspäätös, joka on riippuvainen kotitalouden tarpeista ja tuloista. Asunnon seinissä kiinni oleva pääoma ja arvonnousu ei tosiaan tuota kassavirtaa. Lisäksi, mikäli omistusasumisen kokonaiskustannukset ovat vuokra-asumista suuremmat, vuokra-asuja voi sijoittaa säästämänsä summan, jonka tuotto tulee huomioida omistusasujan vaihtoehtoiskustannuksena.

    Mutta kuten Osinkokuningas mainitsi, alueellisesti voi vaihdella melko paljonkin se, että kumpi asumismuoto on järkevämpää. Yksi hyvä suuntaa antava indikaattori tämän arvioimiseen on asunnon myyntihinnan ja vuokran suhde, josta kirjoitin hiljattain tuoreeseen blogiini: http://naytadata.com/2017/06/27/vuokra-vai-omistus/

  3. Itselle oma asunto on ollut tuottava sijoitus, koska pystyn asumaan 1/3 asumiskustannuksilla verrattuna samassa talossa oleviin vuokra-asuntoihin. Laitan tähän vielä asian numeroina eli naapurissa asuvat maksavat kolmiostaan Hgissä vuokraa n. 2000€, itse maksan asumisesta samassa talossa ja saman kokoisessa asunnossa 700€ (sis. vastikkeen, lainan lyhennyksen ja korot, myös remonttilainan). Pitkällä aikavälillä oma asunto on ollut tuottava sijoitus lähinnä siten, että pystyn asumaan halvemmalla arvostetulla asunalueella ja pystyn käyttämään jäljelle jäävät tulot muuhun kuin asumiseen esim. pörssiosakkeisiin. Sijoitus on ollut myös tuottava ja lisännyt asuinmukavuutta, koska olen voinut asua haluamallani alueella. Itse en pystyisi asumaan alueella vuokralla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top