Paljonko pääomaa tarvitaan taloudelliseen riippumattomuuteen?

Käsittelimme tovi sitten artikkelissamme taloudellista riippumattomuutta. Olennaisena osana tavoitteeseen pääsemiseksi kuuluu riittävän sijoitusvarallisuuden kerryttäminen. Riittävä määrä pääomaa on meille jokaiselle henkilökohtainen ja riippuu talouden menoista.

Kuuntelin erästä podcastia koskien tätä aihetta, ja korviini kalskahti kun eräs henkilö sanoi omaksi rajakseen miljoona euroa. Minusta tuo tuntuu jo niin isolta summalta että joko hän elää erittäin kallista elämää tai ei ole laskeskellut millaisella summalla pärjäisi oikeasti. Ymmärrän toki, että tilanteita on erilaisia ja esimerkiksi ison perheen elättäminen voi tulla kalliiksi. Silti kulut voivat töiden vähentämisen tai lopettamisen takia pienentyä merkittävästi.

Pohdin asiaa sen verran innokkaana että laadin taulukon eri summista ja mitä ne tuottaisivat osinkoina vuosittain erilaisilla tuottoprosenteilla. Taulukossa on otettu huomioon verot, myös progressio 30 000e ylittävältä osalta. Summat ovat siis puhtaana käteen saatavia osinkotuloja.

Osinkotuotto verojen jälkeen.

 

Omaan vaatimattomaan elämääni riittäisi ihan hyvin jo 300 000 euron potti, mikäli saisin sille vuosittaista osinkovirtaa noin 5-6%. Näin ollen kuukautta kohti saisin käyttövaraa 931-1117 euroa. Tämä ei kuulosta aivan mahdottomalta summalta kerätä mikäli elämäntilanteeni ei olennaisesti muutu lähitulevaisuudessa. Myöskin kyseinen korkeahko osinkotaso voisi olla mahdollinen mikäli panostaa osinkoaan vuosi toisensa perään kasvattaviin yhtiöihin. Tämäkin summa on itseasiassa niin iso, että siitä jäisi nykyisten kulujeni jälkeen vielä säästöönkin.

Pienen googlettelun jälkeen löysin tiedon, että suomalaisten suurin palkkaryhmä on 2500-2600€ tienaavat. Tästä käteen jäävä osuus lienee noin 1900 euroa kuukaudessa. Tällaisen summan saaminen vaatisi 300 000 euron sijoitussalkulla jo 10% osinkotuoton, joten todennäköisesti tarvitaan suurempi säästösumma. Näyttäisi siltä, että tuohon tasoon yltäminen todennäköisimmin vaatisi puolisen miljoonaa pääomaa.

Paljonko sinä tarvitsisit taloudelliseen riippumattomuuteen? Loppuuko taulukkoni kesken? 🙂

11 ajatusta aiheesta “Paljonko pääomaa tarvitaan taloudelliseen riippumattomuuteen?”

 1. Jos jatkaisin elämääni täsmälleen samalla tavalla syöden viikottain ravintoloissa ja käyttämällä paljon rahaa matkustamiseen, kaljaan sekä vaimokkeeseeni, niin 400 000 € salkku 6 % osinkotuotolla riittäisi hyvin. Elän tällä hetkellä mielestäni erittäin ”rikasta” elämää (terveellinen ruokavalio, vakuutuksilla turvattua elämää, lemmikkejä, matkailua, säästämistä kummitytöille, siskojeni avustamista, jne.) verrattuna moniin tuntemiini ihmisiin. Jos haluaisin tai tulisi tarpeelliseksi nipistää menoista sieltä täältä, niin se tapahtuisi melko vaivattomasti. Tällä tavoin tarvittavan salkun koko pienenee hieman.

  Jos ja kun saavutan taloudellisen riippumattomuuden, uskoisin muuttavani hieman halvempaan maahan asumaan. Tällöin jopa puolet pienempi salkku voisi riittää.

 2. Itse laskisin salkun arvon ja siitä osinkoprosentin. Säästetty summa ja salkun arvo ei välttämättä korreloi ollenkaan, mutta salkun arvo ja osinkoprosentti on yleensä 3-4% välissä osinkosijoittajalla.

  1. Tämä taulukko kuvaa nimenomaan juuri tuota osakesalkun kokoa eikä ota muita säästöjä huomioon. Toki sijoitajalla on aina hyvä olla olemassa puskuria pähän päivän varalle, ettei kovin helposti tarvitsisi realisoida osakkeita suurempiin menoihin.

   Kasvavan osingon strategialla osinko tulee eittämättä olemaan korkeampi, koska salkun kasvaessa sitä ei enää uusien osakkeiden ostolla palkkatuloista tai osingoista pysty niin paljon tasaamaan. Uudelle sijoitukselle maksettava osinko kun on useimmiten pienempi kuin pitkäaikaiselle sijoitukselle. Aika korjaa siis salkun kokonaisosinkotuotonkin.

 3. Osinkotulot voivat vaihdella huomattavasti talouden suhdanteesta riippuen ja myös huonoina aikoina osinkojen pitäisi kattaa kaikki menot. 1000e nettotulo kuussa riittää varmasti hengissä pysymiseen, mutta en kyllä kutsuisi sellaista kitkuttelua taloudelliseksi riippumattomuudeksi. Jos muuta tuloa ei ole, olisit tilastojen mukaan köyhyysrajan alapuolella. Tonnin osingot ovat silti kiva bonus työssäkäynnin ohella.

  Omalla kulutuksella arvioisin, että riippumattomuuden saavuttaminen vaatisi vähintään puolen miljoonan salkun.

  1. Kyllä täällä pohjoisessa tonnilla tulisi mukavasti toimeen, toki rahojen perään pitää tällöin olla tarkempi. Puolella miljoonalla eläisi jo herroiksi. 🙂

  1. Ainakin 3% taso sisältää turvamarginaalia tulevaisuuteen. En silti pidä 5% tasoakaan mahdottomana mikäli sijoittaa osinkoaristokraatteihin ja pitää osakkeet todella pitkään.

 4. Laskelmissa kannattaa muistaa, että Suomessa kaikki ”pakkosäästävät” eläkemaksuja. Kun perinteisen 4 % päälle laskee eläkeikästä eteenpäin rullaavat eläkkeet niin vaadittavan pääoman määrä pienenee merkittävästi.

  1. Toden totta. Tämän lisäksi jos vain mahdollista niin tuon päällehän saa pumpattua työmarkkinatuet kun ollaan vielä työiässä. Tietysti näiden varaan tulevaisuuden rakentaminen on myös melko hataralla pohjalla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top