Veroja ja uhkapelaamista

Pohdimme tuulipukukollegani kanssa verotusasioita ja keskustelusta jäi mieleen parikin seikkaa joista ajattelin raapustella tänne blogin puolelle.

Ensimmäinen asia liittyy verotuksen kannustamaan pienimuotoiseen uhkapeliin. Kuvitellaan tilanne että sijoittaja joutuu syystä tai toisesta realisoimaan voittojaan ja hänelle lankeaa näistä verot maksettavaksi. Mikäli sijoittajalla ei ole tappiollisia sijoituksia joilla tasoittaa veroja eikä hän halua pulittaa veroja valtiolle suuria määriä, ei kannata välttämättä alistua kohtaloonsa vaan yrittää vähän suuremmalla riskillä tehdä lisävoittoa. Mahdollinen tappio saa olla kuitenkin maksimissaan vain voittojen verran, mielellään kuitenkin vähemmän etteivät kaikki voitot sula jos homma ei mene nappiin. Nämä potentiaaliset tappiot eivät tässä tapauksessa haittaa niin paljon, sillä ne vähentävät tulevia veroja. Vastapainona isolle riskille on suurempi tuottopotentiaali. Jos summa on pienehkö tähän uhkapelaamiseen voi käyttää erilaisia sertifikaatteja tai jotain hieman volatiilimpaa osaketta. Toki ymmärrän, että vain voitosta verotetaan ja uhkapelailemalla on mahdollista tuhota nopeasti kaikki voitot. Silti kiehtova ajatus, uhkapelaamisen rima tuntuu olevan matalammalla verottajan takia.

Toinen asia on välityspalkkion hinnalla ostettavat verotukselliset tappiot. Skenaario menee niin, että mikäli sijoittaja ostaa osakkeita pitkään holdiin, mutta ne menevät syystä tai toisesta tappiolle voi sijoittaja ulkoiluttaa niitä vuorokauden verran ja realisoida näin tappiot verotukseen. Näin sijoittaja tulee ”ostaneeksi” pilkkahintaan tappioita jotka mahdollistavat voitollisten sijoitusten myynnin tai nykyään myös verottomia osinkoja tuleville vuosille. Mikäli omistaa tappiollisia osakkeita hold-strategialla, tämähän on lähes ilmainen ateria. Huhujen mukaan on myös mahdollista tehdä niin päin, että ensin tuplaa omistuksensa ostamalla osaketta saman määrän kuin alkuperäinen omistus oli, ja sitten saman tien myy kalliimmalla ostetut. Näin kyseisen veivauksen voi tehdä jo saman päivän aikana.

Oletko käyttänyt näitä jippoja sijoittajan urallasi vai tuntuvatko ne kyseenalaisilta? Tuota ensimmäistä en ollut henkilökohtaisesti edes ajatellut, toista olen käyttänyt silloin tällöin kun tilaisuus on tullut. Yleensä asiat ovat menneet siinä mielessä hyvin että olen saanut tappiot verotukseen ja sijoituksenikin ovat elpyneet kohti korkeampia kursseja ennemmin tai myöhemmin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top