Perustietoa indeksisijoittamisesta

Kirjoitin aikaisemmin artikkelin, joka käsitteli sijoittamisen aloittamista. Artikkelissa kerrottiin yleisesti ottaen sijoitusprosessin etenemisestä. Nyt käydään läpi kaikista helpointa ja ehkä jopa järkevintä tapaa aloittaa sijoittajan ura, eli sijoittamista indeksirahastoihin.

Indeksirahasto on pörssiyhtiöiden osakkeista koostuva rahasto. Indeksi seuraa useimmiten kohdemarkkinansa markkina-arvoltaan suurimpia yhtiöitä. Indeksi päivittyy muutaman kerran vuodessa vastaamaan vallitsevaa markkinatilannetta.

Indeksisijoittaminen on erittäin kustannustehokas tapa sijoittaa osakkeisiin. Yleensä indeksirahastoilla ei ole erikseen palkattua salkunhoitajaa joka käy kauppaa pörssissä vaan rahastot ovat passiivisia. Lisäksi rahastojen verokohtelu on suopeampaa kuin omistamalla osakkeita suoraan. Tämä johtuu siitä, että rahastot eivät maksa osinkoja sijoittajalle, vaan ne jäävät rahaston sisälle kasvattamaan arvoa. Näin ollen sijoittajan ei tarvitse maksaa osingoista veroa. Rahastoja myydessä ei noudateta fifo-periaatetta jossa vanhimmat omistukset on pakko myydä ensin, vaan sijoittaja voi valita mitkä osuudet hän myy.

Indeksirahastojen yhteydessä kuulee usein puhuttavan ETF:stä. Nämä ovat myös rahastoja joilla kuitenkin käydään kauppaa pörssissä. ETF-kauppoja tehdessä sijoittajan tulee varmistua kuluista joita kohdistuu esimerkiksi kaupankäyntiin. ETF:llä pääsee helposti käsiksi erilaisiin indekseihin ja muihin hyvin monipuolisiin sijoitusinstrumentteihin.

Tyylinä indeksisijoittaminen on helppo sijoittajalle, sillä hänen täytyy ottaa kantaa vain lähinnä ajalliseen sekä maantieteelliseen hajautukseen ja määrittää sopiva kuukausittainen sijoitussumma. Helppouden lisäksi sijoittaja voi olla varma että hän saa sijoitukselleen aina markkinan keskimääräisen tuoton. Suurin osa osakepoimijoista ja spekuloijista häviää täten indeksisijoitusten tuotoille. Indeksisijoittaminen onkin suositeltava tapa lähteä mukaan osakesijoittamisen pariin. Mukaan pääsee pienilläkin summilla ja sijoitukset voi automatisoida jolloin säästäminen ja sijoittaminen tapahtuvat kuin itsestään, eikä niihin tarvitse uhrata aikaa ja vaivaa.

Kuten aikaisemmin mainitsin, sijoittajan tarvitsee ottaa kantaa vain sekä maantieteelliseen sekä ajalliseen hajauttamiseen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että sijoittaja valitsee ne kohdeindeksit joihin haluaa sijoittaa, esimerkiksi kotimaan rahastot, Euroopan rahastot tai vaikka Amerikka. Ajallinen hajautus taas tarkoittaa aikaväliä jolla ostoja tehdään. Ostot kannattaa yleensä ajoittaa tapahtumaan tasaisin väliajoin ja samansuuruisella summalla. Tällä varmistetaan se etteivät sijoitukset ole niin alttiina pörssikurssien vaihteluille ja rahasto-osuuksia tulee ostettua automaattisesti enemmän silloin kun kurssit ovat alempana ja vähemmän silloin kun kurssit ovat koholla. Tämä luonnollisesti vähentää sijoittajan riskiä.

Suosituimmat palveluntarjoajat indeksisijoittamiseen tällä hetkellä ovat Nordnet ja Seligson. Nordnetin valikoimaan kuuluvat kokonaan ilmaiset superrahastot joilla pääsee sijoittamaan pohjoismaisiin indekseihin ilman mitään kuluja ja palkkioita. Tätä voisi kutsua sijoittajalle ilmaiseksi lounaaksi johon kannattaa tarttua. Nordnet tarjoaa myös ilmaiset ostot tiettyihin ETF-rahastoihin kunhan sijoittaja avaa kuukausisäästösopimuksen. Seligson puolestaan tarjoaa kustannustehokkaita indeksirahastoja hieman monipuolisemmalla markkinatarjonnalla sisältäen muun muassa Pohjois-Amerikan. Seligsonin rahastoja on helppo ostaa, sillä ostot tapahtuvat suoraan tilisiirrolla omasta verkkopankista.

Toivottavasti tämä artikkeli avasi indeksisijoittamisen saloja edes jonkin verran. Mikäli sinulla on kysyttävää aiheeseen liittyen, vastaan mieluusti kommenttiosiossa.

6 ajatusta aiheesta “Perustietoa indeksisijoittamisesta”

 1. Mutta eikö ole sitten ihan sama suoraan sijoittaa osakkeisiin nordnetissä eli sijoittaa niihin indeksin parhaimpiin. Wärtsilä, sampo jne…eikä tarvitse sopia mitään ylimääräisiä sopimuksia joissa pää vain menee sekaisin sopimuspapereista. eikä nuo kulut niin kovin suuret nordnetissä ole ostojen ja myyntien suhteen. Sanotaanko näin että jos nuo kulut alkaa käymään liian isoiksi niin silloin on kyseenalaista ylipäätään sijoittaa osakkeisiin tai yhtään mihinkään. Noh yleensä olenkin ajatellut että jos äly riittää niin oma yritys on paras sijoitus.

  1. Indeksisijoittamisessa ei välttämättä ole pakko tehdä säästösopimusta vaan ostoja voi tehdä itsenäisestikin silloin kun haluaa. Sijoitettaessa pienempiä summia indeksisijoittaminen tulee huomattavasti halvemmaksi kuin suorat osakeostot. Tämä johtuu siitä että ostosumman ollessa pieni syö merkintäpalkkio merkittävän osuuden sijoitettavasta pääomasta. Tästä syystä suorien osakeostojen kertaerät on pidettävä korkeahkona jotta kulut pysyvät aisoissa. Oma minimihintani osakeostoille on 1000e jolloin merkintäpalkkio pysyy alle prosentissa.

   Säästösopimus kuulostaa todella viralliselta mutta tosiasiassa se on vain käytännössä sijoittamisen automatisointia. Mitään papereita tai allekirjoituksia ei tarvita vaan säästösopimusta voi muokkailla itse haluamakseen tai vaikka poistaa sen yhdellä klikkauksella.

   Kuluista vielä yleisesti ottaen sen verran että vaikka ne tuntuisivat mitättömältä, prosentti sinne tai tänne mutta pitkällä aikavälillä ne muodostavat huomattavan negatiivisen rasitteen sijoittajan varallisuuteen.

   1. Jep jos ostelee tyyliin pari osaketta tms. niin kulut kyllä on sitten aika isot. Itsekin ajatellut että jos kasaan aina sen verran rahaa että ostaa 1000€:lla. Harmi että osakkeet vain on niin ylhäällä että ei usko riitä että pörssi kantaa tuolla tasolla kovin kauaa. Eli kyllä täytyy myös katsoa pelkkää arvonnousua ei ainoastaan osinkoa. Tällöin ne kulutkaan ei kauhistuta niin paljon kun ei osta ylihintaan.

    Periaate varmaan indeksirahastoissa ja osakkeissa sama eli kannattaa ostaa kun ne on halvimmillaan?

    1. Juuri näin,tähän aina pyritään että osakkeita ostettaisiin mahdollisimman halvalla oli sijoitusinstrumentti mikä tahansa. Käytännössä pohjahintoihin osuminen on siitä huolimatta lähes mahdotonta joten löydettyäsi hyvän ostokohteen kannattaa harkita ostojen jakamista useampaan erään. Tämä ainakin poistaa hieman epävarmuutta ja tasaa ajallista riskiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top