Pohjaongintaa Helsingin 25 suurimman yhtiön joukosta

Koska pörssi on ollut globaalien uhkien edessä hieman alavireinen, ajattelin pitkästä aikaa hieman lajitella yhtiöitä paremman tilannekuvan saamiseksi. Tällä kertaa otin kohteeksi Helsingin pörssin 25 suurinta yhtiötä ja listasin ne, jotka ovat alempana tai samassa noteerauksessa kuin 5 vuotta sitten.

Pörssikurssit ovat olleet viime aikoina alavireisiä.

Pidemmittä puheitta, listasta muodostui seuraavanlainen:

Cargotec -5,62 %
Nokia -32,18 %
Nokian Renkaat 0,01 %
Nordea Bank -43,60 %
Outokumpu -55 %
Outotec -21,75 %
Sampo A -3,40 %
Telia Company -26,43 %
Wärtsilä B -10,92 %

Listalta löytyy useita yhtiöitä, jotka ovat sekä niin sanottuja kansanosakkeita ja joita löytyy myös omasta salkustani. Tällaisiksi voidaan laskea ainakin Nokia sekä Nordea Bank. Oma ajatukseni tällä hetkellä näistä yhtiöistä on, että pahin on jo jäämässä taakse. Nokiaa odottavat käynnistyvät 5G-apajat ja Nordea on selvinnyt läpi mittavista investoinneista ja karsii kulujaan rankalla kädellä. Vienee silti aikaa, mikäli nämä yhtiöt kykenevät nousemaan takaisin 5 vuoden takaisiin arvostuksiinsa. Nordean ajamana myös listalta löytyvä Sampo on tuottanut omistajalleen viidessä vuodessa vain osinkojen verran.

Jos listalta pitäisi poimia osakkeita jotka luokittelisin luuserikategoriaan, ne olisivat ehdottomasti ”oudot” firmat eli Outokumpu ja Outotec. Näistä firmoista näen Outotecin tulevaisuuden kuitenkin huomattavasti valoisampana. Teknologian tarjoaminen on ehdottomasti parempi bisnes kuin bulkkiteräksen tuottaminen kiinalaisen teräksen kyllästämille maailman markkinoille. Myös Metso Mineralsin sekä Outotecin yhdistyminen luovat varmasti synergiaetuja tulevaisuudessa.

On makuasia laskeeko Telia Companyn vielä luuserikategoriaan. Yhtiön kovat laskuprosentit johtuvat irtautumisesta Euraasiasta ja bisneksen kutistumisesta. Tänä päivänä yhtiö on kuitenkin kuin ennustettava korkopaperi joka seilaa tunnollisesti kurssiväliä 3,80€ – 4,30€. Laskumarkkinassa Telia on ollut salkkua vakauttava osake. Kuten aikaisemmin kirjoitin, Telia soveltuu myös rauhallisen miehen peliosakkeeksi.

Listan laadukkaimmat yhtiöt ovat mielestäni kovaan pääoman tuottoon kykenevät Nokian Renkaat sekä Wärtsilä. Molempia yhtiöitä olen viime aikoina myös lisännyt salkkuuni. Varsinkin Nokian Renkaat kykeni puolustusvoittoon toisella kvartaalilla. Jos lisäksi pian alkava rengastuotanto Pohjois-Amerikkassa lähtee toimimaan suunnitellusti, voi yhtiö paikata muiden markkinoiden heikkoutta tällä uudella aluevaltauksella. Mietteitäni Wärtsilästä voi lukea tarkemmin aikaisemmin kirjoittamastani artikkelista.

Summa summarum, Helsingin pörssin 25 suurimman yhtiön joukosta voi löytää tällä hetkellä halpoja tai ainakin halvan näköisiä helmiä. Jokin syy laskuun aina löytyy, joten jää sijoittajan pohdittavaksi ovatko laskut olleet aiheellisia. Mikäli vaikuttaa siltä, että lasku on perusteeton on nyt ostajan markkinat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top