Sijoittajan asema ei ole helppo. Tehdessään sijoituspäätöksiä hänen tulee tehdä paras arvaus tulevaisuudesta, ja kuten tiedämme tulevaisuuden täydellinen ennustaminen on mahdotonta. Kaikki tieto mitä meillä on käytettävissämme on yhtiöiden lähihistorian kehitys sekä kurssikäyrä. Mihin siis tukeutua päätöksen hetkellä ja kuinka tehdä hyvä sijoituspäätös?
Erilaisia sijoitusstrategioita on useita, joista suosituimpia lienevät arvosijoittaminen, kasvusijoittaminen, osinkosijoittaminen, laatusijoittaminen sekä erilaiset tekniseen analyysiin perustuvat tekniikat.
Arvosijoittaminen on lyhyesti sanottuna aliarvostettujen yhtiöiden etsimistä. Nämä erottaa yleensä edullisesta tasearvostuksesta sekä sijoitushetken korkeasta osinkotuotosta. Yhtiöiden arvostus voi olla alhainen joko yhtiöstä itsestään johtuvasta syystä tai tilapäisestä markkinahäiriöstä.
Kasvusijoittamisessa etsitään yhtiöitä jotka kasvavat voimakkaasti. Nämä voivat olla isoja tai pieniä yrityksiä jotka yleensä kasvavat uuden markkinatrendin aallonharjalla. Kasvusijoittaja ei pelästy korkeitakaan hinnoittelukertoimia, sillä kurssin vahvistuminen korjaa ne aikanaan.
Osinkosijoittamisessa ideana on tietysti sijoittaa yhtiöihin jotka maksavat joko hyvää tai kasvavaa osinkoa ostohinnalle. Sijoitusta voidaan verrata tavalliseen korkotiliin, mutta riski osinkojen vaihtelun sekä pörssikurssin muodossa on tietysti suurempi.
Laatusijoittamisessa tutkitaan yhtiön laatua arvioiden sitä kuin oltaisiin ostamassa yritystä kokonaan itselleen. Osakkeen arvostus ei ole ensisijainen tarkastelun kohde. Toki osakkeen hinta on hyvien ostosten mahdollistaja ja parantaa täten sijoittajan tulevaisuuden tuottoja. Laatusijoittaja paneutuu esimerkiksi yrityksen liiketoimintaan, arvioi yhtiön toimitusjohtajan pätevyyttä tai erilaisia kilpailuetuja verrattuna kilpailijoihin.
Tekninen analyysi on itselleni vierain strategia enkä henkilökohtaisesti usko kovin vankasti sen toimivuuteen. Tarkoituksena on esimerkiksi pörssikurssista etsiä erilaisia tasoja ja käyrän leikatessa näitä reagoidaan joko ostamalla tai myymällä. Menetelmä onkin hyvin pinnallinen tapa perehtyä yhtiöihin.
Yleensä sijoittaja kuuluu johonkin näistä tai vaihtoehtoisesti sijoittaa yhdistäen vähän jokaista eri strategiaa. Myös omassa salkussani tunnistan tämän. Painotan kuitenkin eniten yhtiön laatua, tulevaisuuden kasvua ja samalla kasvavaa vuosittaista osinkovirtaa. Esimerkiksi Fortum on salkussani ollut viime vuodet korkotiliin verrattavissa ollut osinko-osake, mutta odotan että muhkea kassa saadaan vielä investoitua tuottavasti jolloin yhtiö onkin joko arvoyhtiö tai jopa laadukas kasvuyhtiö. Aika moniulotteinen sijoitus!
Entä mikä näistä on paras ja toimivin strategia? Tällä hetkellä on trendikästä sanoa että kurssit ovat jo nousseet niin ylös ettei markkinoilla ole ostettavaa. Silti jokaiseen näistä strategioista löytyy todennäköisesti jokin yhtiö ostettavaksi. Yksittäisen strategian parhautta on vaikea verrata muihin, sillä dataa ei ole tarpeeksi saatavilla ja toisaalta esimerkiksi laatusijoittamisen kriteerit ovat melko häilyvät.
Mitä strategiaa sinä suosit?
Nyt alussa se on osinkosijoittaminen ja sen huomaa esimerkiksi että on ostettu osakkeita vaikkei ne ovat olleet kovinkaan kuopassa hinnaltaan. Ja velkaa on paljon. Tätä täydennetään sitten ns. hyvillä osakkeilla maustettuna lotto-osakkeilla. Eli käytännössä: ei hajuakaan koko hommasta ja toivotaan että Suuri Kurpitsa ei tule vielä 😉
Heh hyvä kommentti, noh pääasia on se että on tiedossa miksi osaketta osti ettei ainoastaan kivan nimen takia! 🙂