Paratiisin paperit

Mediassa on nyt pariin otteeseen kohistu näyttävästi ensin Panaman papereista ja nyttemmin paratiisin papereista. Näistä piti paljastua rikollista veronkiertoa ja tietoa ripoteltiin vähän kerrallaan, jotta saataisiin pidettyä jännitystä yllä. Yle ei myöskään jostain syystä suostunut luovuttamaan tietoja verohallinnolle.

Lopulta paljastui että näiden papereiden anti oli pelkkä pannukakku. Papereiden mukaan suuret kansainväliset yhtiöt harjoittavat laillista verosuunnittelua. Tämän olisi voinut kertoa sekä Ylen toimittajille sekä tavalliselle kansalaiselle ilman tätä jatkuvaa kohkaamistakin.

Ei ole sattumaa että McDonalds tekee vuodesta toiseen kirjanpidollista tappiota Suomessa tai että metsäyhtiöt ostavat itseltään ylihintaista eukalyptussellua jolla välttävät veronmaksun voitoistaan Suomeen. Tämä on juuri sitä laillista verosuunnittelua jonka myös maamme lainsäädäntö sallii. Ja kun pykälien mukaan mennään ei ole kysymys rikollisesta toiminnasta.

Oikeastaan ainoa mainitsemisen arvoinen löydös oli uusimman tietovuodon mukana tullut paljastus koskien Afarakin omistusjärjestelyitä. Yhtiön pääomistaja Danko Končar kun ilmeisesti omistaakin osakkeita enemmän kuin alunperin tiedettiin. Näin ollen hän on saattanut syyllistyä arvopaperimarkkinarikokseen.

Henkilökohtaisesti jäin jo ensimmäisen kohun aikaan odottamaan koska ensimmäinen suuri paljastus rikollisesta veronkierrosta tulee ilmi. Sitä ei kuitenkaan tähän päivään mennessä ole tullut. Tavalliselle tuulipuvulle ensimmäinen kohu Panaman papereista näyttäytyi ainoastaan Nordeaa vastaan suunnattuna lokakampanjana. Tällä oli vaikutusta myös osakekurssiin ja tästä pienestä notkosta sipaisinkin halpoja osakkeita salkun täytteeksi.

On ollut ikävä huomata millaisessa lamassa tutkivan journalismin taso maassamme on vaikka taloudessa elämme jo nousukautta. Seurasin itse aikoinaan muun muassa 45 Minuuttia sekä Ajankohtaista kakkosta, mutta nämäkin ohjelmat lopetettiin syystä tai toisesta. Muistaakseni nämä olivat aidosti laadukkaita ohjelmia ja tarjosivat katsojallekin uusia näkökulmia ja uutta tietoa erilaisista tapauksista.

1 ajatus aiheesta “Paratiisin paperit”

  1. Itse kaipaan myös ajankohtaista kakkosta ja 45 minuuttia ohjelmaa, koska ne olivat mielestäni todella hyviä ja informatiivisia.

    On varmaankin tosiasia, että yksikään panaman papereista tai paratiisi papereista julki tullut yritys ei tee rikosta suunnittelemalla verotustaan. Näin agressiivinen verosuunnittelu on kuitenkin perseestä, mutta ei laitonta. Syy tähän käytökseen on siis muualla kuin yrityksessä ja siihen pitäisi mielestäni puuttua.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top