Suomen kilpailukyky nousuun

Olemme pohtineet olikohan Juha Sipilän tarkoitus tehostaa Suomen kilpailukykyä aivan tällä tavalla kuin mitä tämä ”kiky” tänä päivänä tarkoittaa työelämässä. Tarkoitus oli lisätä tuottavuutta tekemällä palkatta kolme ylimääräistä työpäivää. Tarkoituksena lienee lähinnä valtion ja kuntien työntekijöiden kulujen pienentäminen, sillä yksityiseltä sektorilta nipistäminenhän on suoraan verotulojen vähentämistä. Sittemmin tuntuu, että jokin on mennyt pieleen joko liittojen kanssa neuvotellessa taikka paikallisen tason päätännässä.

Käytännössä kikypäivistä on tullut joko kuuden minuutin pituinen jatke normaaliin työpäivään tai esimerkiksi erilaisia koulutustilaisuuksia joita pidetään ekstrana normaalin työajan ulkopuolella. Joissain paikoissa toki otetaan suoraan kolmen päivän palkka pois työntekijältä eikä ole lähdetty sen kummemmin soveltamaan.

Sopii pohtia kuinka paljon tuollainen kuuden minuutin lisäys päivään lisää työntekijän tuottavuutta, vai meneekö se vain uutisten lukemiseen ennen kuin sammutetaan tietokone konttorilla ja lähdetään kotiin. Jostain luin tämä olevan ”ylimääräinen vessatauko” työpäivään. Kolmen päivän koulutuksen taas täytyy olla todella intensiivinen, että sinä aikana opitaan jotain taitoja jotka lisäävät tuottavuutta.

Omalla työpaikallani olen huomannut kikyn kiristävän ilmapiiriä, ja aiheuttavan lähinnä hermojen kiristystä tuottavuuden nousun sijaan. Meillä tuottavuutta nostetaan kolmella koulutuspäivällä. Ensimmäinen päivä on jo takana, ja kokonaisuudessaan voin todeta päivän olleen hyvin turha. Kilpailukyky ei kasvanut, mutta palautuminen seuraavaan työrupeamaan katkesi ikävästi.

2 ajatusta aiheesta “Suomen kilpailukyky nousuun”

  1. Sipilä on tollo, joka uskoo taruolentoihin. Jo pelkästään tämän jälkimmäisen hänen itse tunnustamansa faktan vuoksi vaalikelpoisuus pitäisi evätä niin häneltä kuin kaikilta muiltakin, joiden päätöstentekoon vaikuttavat muinaiste paimentolaiskansojen tarut – mutta nähdyt vatuloinnit ja kertakaikkisen typerät venkoilut milloin missäkin osoittavat selkeästi, että Juha-pojasta ei ole pääministerin vaativaa tehtävää hoitamaan. Toki sitä voi ”hoitaa”, niinkuin muutama edellinenkin, mutta jotta siitä olisi Suomelle hyötyä, niin ei tuollaisia tollopoikia kannata sille pallille päästää.

    Ja kuten itsekin toteat, kikyily on lapsellista pelleilyä, josta on kansakunnalle vain haittaa. Siinä siis myös yksi osoitus Sipilän harhaisuudesta – tollo, joka ei ymmärrä kansantaloudesta mitään, väsää mitä ihmeellisimpiä projekteja muka tuottavuuden lisäämiseksi tai vaikkapa työttömyyden poistamiseksi – tuloksena on vain lisää tuottamatonta työtä, kuten työttömien miljoonat pakkohakemukset töihin, joihin he eivät missään tapauksessa voi kuitenkaan päästä.

    1. Sipilästä voidaan olla montaa mieltä. En usko että hänen uskontonsa on varsinaisesti vaikuttanut hänen päätöksiinsä. Nimenomaan tässä Sipilä on ollut edellisiä pääministereitä parempi ettei ole tyytynyt vain lepäämään laakereillaan vaan yrittänyt saada muutoksia aikaan. Jokainen on sitten myöhemmin päätellä olivatko muutokset kaivattuja vai mentiinkö pahasti metsään.

      Nyt kun Suomen talous on hieman piristynyt, on nähty hallitukselta lausuntoja joiden mukaan kiky olisi yksi syy tähän. Uskoo ken tahtoo, mutta tuntuu että enemmänkin nyt mennään muun Euroopan vanavedessä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top