Kuinka aloittaa sijoittaminen?

Olemme yhteisöissämme erittäin aktiivisia sijoittamisen puolestapuhujia, ja monesti varsinkin allekirjoittaneella on houkutus pyrkiä puhumaan sijoitusasioista ”mattimeikäläisten” kanssa. Useimmiten keskustellessa selviää ettei vastapuoli sijoita laisinkaan. Kirjoitin jo aikaisemmin artikkelin koskien nuoria sijoittajia, mutta olen havainnut tämän olevan vielä laajempi ongelma. Nuoret polvet vain toistavat vanhempiensa virheitä. Ajattelin kirjoittaa tällaisen pienen oppaan kuinka pääsee alkuun sijoitusuralla. Tämä artikkeli on vain pintaraapaisu, eikä tarkoitus ole pureutua yksityiskohtiin sen tarkemmin.

Ensimmäinen vaihe sijoittamisen aloittamisessa on tutkia henkilökohtaisia rahavirtoja ja miettiä kuinka paljon kuukausittain olisi mahdollista laittaa sivuun sijoittamista varten. Mikäli tämä tuntuu vaikealta, kulujen listaaminen esimerkiksi exceliin helpottaa selvittämään mihin rahaa menee. Tätä kautta päästään myös analysoimaan meneekö johonkin tiettyyn kategoriaan kuten huvituksiin liikaa rahaa.

Seuraavaksi on kartoitettava sijoitusstrategia sekä tätä tukevat sopivat sijoituskohteet. Pienemmillä summilla on helppo sijoittaa kuluttomiin tai pienikuluisiin indeksirahastoihin ja mikäli sivuun jää isompi summa voi harkita myös suoria osakesijoituksia. Sijoitukset voi hajauttaa eri toimialoihin ja eri maanosiin sijoittajan omien mieltymysten mukaan. Sijotusajan ollessa pitkä on tärkeää pitää sijoittamisen kulut minimissä. Suosittelen tutustumaan ainakin Nordnetin ja Seligsonin rahastoihin.

Mielestäni tärkein asia on aloittaa välittömästi. Näin pääset nauttimaan korkojen koroista mahdollisimman nopeasti. Tärkeää on myös sijoittaa pitkäjänteisesti vuosien ajan ja tehdä siitä rutiini. Summiin ei tarvitse keskittyä kovin tarkkaan, koska aika tekee tehtävänsä pienilläkin summilla. Ei siis tarvitse olla miljonääri aloittaakseen sijoittamisharrastuksen!

Tarkista laskurillamme milloin sinun on mahdollista jäädä omaehtoiselle eläkkeelle tai paljonko saat sijoitustuloja kansaneläkkeen lisäksi.

4 ajatusta aiheesta “Kuinka aloittaa sijoittaminen?”

  1. Kun puhutaan ”mattimeikälisistä”, jotka eivät sijoita, eivätkä ole aiheeseen mitenkään perehtyneet, heitä ei kannata pelotella puhumalla ”strategiasta”, koska jopa ”Excel” saattaa olla täysin vieras asia.

    Elät aivan eri maailmassa kuin he, etkä saa heitä kotoutumaan omaan maailmaasi heittelemällä kulttuurieroja päin naamaa. Yritä samaistua asiaan tutustumattoman ajatusmaailmaan, ja esitä itsellesi ne kysymykset, joita tietämätön kysyy, niin pystyt paremmin heidän kanssaan keskustelemaan.

    Mikäli olet opiskellut sijoittamista omaehtoisesti, eikä kotoasi ole luontaisetuna sijoittamiskulttuuria tullut, niin voit muistella mitä kysymyksiä itse esitit, ennen kuin ryhdyit oikeasti edes säästämään, sijoittamisesta puhumattakaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top