S-osuuskuntien muuttaminen osakeyhtiöiksi

Olemme olleet jo useampia vuosia S-sijoittajia eli useamman osuuskunnan jäseniä. Näistä parhaat maksavat vuosittain osuusmaksun korkoa tai pääomanpalautusta 20e eli sangen hyvää ja varmaa 20% tuottoa sijoitetulle pääomalle. Mikä parasta, alkuperäistä pääomaa ei edes tarvitse pitää sijoituksissa kiinni koko vuotta, vaan riittää että loppuvuoteen mennessä on liittynyt haluamiinsa osuuskuntiin.

Viimeaikoina osassa S-ryhmän edustajistoja on jostain syystä alettu karsimaan pääomanpalautuksia. Syynä voi olla, että multijäsenyyttä ei katsota hyvällä. Ehkä rahaa on jo liikaa eikä uusia jäseniä kaivata?

Ajoittain näkee kirjoituksia olisiko S-ryhmä mahdollista yhtiöittää osakeyhtiöksi ja mitä tästä seuraisi omistajajäsenille. Todennäköisesti tässä tapauksessa omistajajäsenien osuuden arvo nousisi parhaimmillaan jopa tuhansiin euroihin. Tämä on aktivoinut ”S-sijoittajat” ja selvitysten mukaan osuuskunnat on mahdollista uudelleenyhtiöittää osakeyhtiöiksi mikäli edustajistossa kaksi kolmasosaa äänestää tämän puolesta. Koska osuuskunnat ovat sangen pieniä, tämän enemistön saavuttaminen edustajistossa ei ole mahdoton tehtävä kunhan asia organisoidaan kunnolla. S-sijoittajat lienevät kaikista aktiivisimpia seuraajia ja heitä on arvelujen mukaan jopa viisinumeroinen luku.

Vaikka osuuskuntia ei ajettaisikaan osakeyhtiöiksi, olisi tämä ainakin hyvä keino varmistaa pääomanpalautusten maksu myös tulevaisuudessa.

4 ajatusta aiheesta “S-osuuskuntien muuttaminen osakeyhtiöiksi”

 1. Pääomanpalautus on eri juttu kuin osuuspääoman korko. Alla S-ryhmän oma info asiasta.

  Näiden infossa mainitun kolmen mainitun eri tavoin ”sijoitetun” pääoman tuottojen lisäksi silloin tällöin saattaa kohdalle osua myös osuusmaksun arvonkorotus, kuten tässä vasta HOK-Elanto teki, jolloin sijoittamani 35 euron arvo nousi 100 euroon ja osuusmaksun korko pysyi edelleen 10%:ssa, ja alkuperäiselle 35 euron sijoitukselleni saan näillä näkymin olettamani 3,5 euron sijasta 10 euron vuosittaisen tuoton, prosentteina 10€ / 35€ = 28,57%. Vastaava tuottokuviohan toteutuu myös osinkoaristokraattien kohdalla, mutta niitä voi hankkia enemmän kuin yhden kappaleen, joten osakeyhtiömuunnospuheiden sijaan suosittelen hakeutumaan osakemarkkinoille.

  Osakeyhtiöksi muuttaminen on Kauppalehden S-junalaisten märkä päiväuni, mutta nämä puheet saattavat aiheuttaa sen, että osuuspääoman korot pienenevät tai jopa loppuvat käytännössä kokonaan – ja osakeyhtiöksi muuttaminen on osuuskauppojen kohdalla hyvin epärealistista, vaikka joissakin edustajistoissa näitä kuumakalleja olisikin. Jos tätä hyvää, vaikkakin euromääräisesti pientä tuottoa haluaa nauttia jatkossakin, kannattaisi heidänkin pitää suut supussa, kuten S-junaketjussa on hyvin perustein muutamaan kertaan yritetty vinkatakin; joiltakin vain puuttuu suhteellisuuden taju ja S-osuuskaupan historian tuntemus. Lukemalla oppii.

  _______________

  https://www.s-kanava.fi/web/s/osuusmaksun-korko-ja-ylijaamanpalautus

  Asiakasomistajana voit saada kerran vuodessa Bonuksen lisäksi muutakin rahana maksettavaa etua. Jos edellisen vuoden tulos on ollut riittävän hyvä, voi osuuskauppasi maksaa osuusmaksullesi korkoa ja joskus myös ylijäämänpalautusta.

  Korko on tuottoa sijoituksellesi ja ylijäämänpalautus puolestaan perustuu siihen, että keskität ostokset omaan osuuskauppaasi.

  Koron ja ylijäämänpalautuksen maksamisesta ja suuruudesta päättää vuosittain osuuskaupan edustajisto. Ne maksetaan etujenmaksutileille yleensä loppukevään kuluessa.
  Osuusmaksun korko

  Osuusmaksu on monessa mielessä hyvä sijoitus. Saat S-Etukortin ja asiakasomistajalle kuuluvat monipuoliset edut, joilla säästät selvää rahaa! Niiden lisäksi useimmat osuuskaupat maksavat osuusmaksulle myös korkoa.

  Koron saannin edellytys on, että 100 euron suuruinen osuusmaksu on täyteen maksettu koron maksua edeltävän vuoden loppuun mennessä.

  Osuusmaksun voit maksaa kätevästi täyteen Omalla S-kanavalla tai lähimmässä asiakaspalvelupisteessä.

  1. Kiitokset perusteellisesta täsmennyksestä. Tuossa osakeyhtiöksi muuttamisessa tulisi luultavasti kuitenkin melkoinen pikavoitto heti alkuun kaikille jotka osuuksia omistavat, niiden arvot kun kuitenkin moninkertaistuvat mitä todennäköisimmin.

 2. ”Selvitysten mukaan osuuskunnat on mahdollista uudelleenyhtiöittää osakeyhtiöiksi mikäli edustajistossa kaksi kolmasosaa äänestää tämän puolesta.”

  Tämä ei ole totta. Alueosuuskauppojen sääntöihin sisältyy pykäliä, jotka tekevät osakeyhtiöittämisestä erittäin vaikeaa. Esimerkiksi HOK-Elannon sääntöjen 31. pykälän b-kohdassa määrätään äänienemmistöstä näin:

  ”Päätös muutoksen tekemisestä näihin sääntöihin ei ole pätevä, ellei päätöstä ole tehty kahdessa perättäisessä edustajiston kokouksessa ja sen hyväksymisen puolesta ole vii- meksi pidetyssä kokouksessa annettu, jos päätös koskee osuuskaupan muuttamista osakeyhtiöksi, osuuskaupan purkamista tai näiden sääntöjen 26 kohdan 3 momentin, kohdan 29 tai tämän b-kohdan muuttamista, yhdeksän kymmenesosaa äänestykseen osallistuneiden äänistä, jollei osuuskuntalaista muuta johdu.”

  Esimerkiksi HOK-Elannon tapauksessa vaaditaan siis kaksi kokousta ja 9/10 enemmistö edustajistossa.

  1. Seison korjattuna. Mikäli muissakin osuuskunnissa on asia samoin, ei valtaus olekaan ihan niin helppoa. Tuntuu tietysti ihan loogiselta, että tällaiset suojausmekanismit ovat olemassa valtausten varalta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top