Suomen kovimmat kauppiaat

Olen viettänyt leppoista kesälomaa ja kierrellyt Suomea ristiin rastiin pääasiassa eteläisessä Suomessa. Reissun varrelle osui myös Suomen suurin kyläkauppa Veljekset Keskinen. Tästä sain idean vertailla hieman paria uniikkia kauppaa, Veljekset Keskistä sekä Jounin Kauppaa. Tässä kirjoituksessa pohdin kumpaakin kauppaa sekä lopussa luon silmäyksen kauppojen taloudellisiin lukuihin.

Veljekset Keskinen

Olen käynyt Keskisellä useita kertoja elämäni aikana, ja silti kauppa hämmästyttää kerta toisensa jälkeen. Kauppa on kerta kerralta kasvanut aina vain isommaksi. Vuosien saatossa vanhan tavarapuolen yhteyteen on tullut linnarakennus hotelleineen ja ruokaosastoineen. Tälläkin kertaa kauppa oli muuttunut niin paljon, että kokenutkin kävijä meinasi mennä sekaisin.

Mielestäni Veljekset Keskisen kyläkauppa on monella tapaa hämmästyttävä. Kauppa sijaitsee käytännössä keskellä ei mitään pienessä Tuurin kylässä Alavudella. Lähimpiin suurempiin kaupunkeihin on matkaa useita kymmeniä kilometrejä, lähimpänä Seinäjoki noin 60 kilometrin päässä. Koska kauppa on kehittynyt kukoistukseensa aikana jolloin somea ei vielä ollut olemassa, on markkinointi hoidettu hyvin perinteisiä kanavia pitkin, jotta ihmiset suuremmista taajamista matkojenkin päästä ovat tulleet ostoksille. Tuolloin halvat hinnat ja puskaradio olivat avainasemassa. Myöhemmin kuvioihin tuli Ykköset!-ilmaisjakelulehti joka sisälsi pääasiassa Keskisen mainoksia. Lehteä jaetaan laajalle alueelle sen levikin ollessa 260 000 kappaletta.

Luin nykyisen toimitusjohtajan Vesa Keskisen kauppiaan tarinan, ja hänen visionsa on ollut tehdä kaupasta matkailunähtävyys. Siinä hän on totisesti onnistunut. Enää edes hintakilpailu ei ole niin merkityksellistä, koska ihmiset tulevat joka tapauksessa katsomaan paikkaa. Kaupan yhteydessä on juuri tästä syystä myös karavaanialue sekä hotelli matkalaisten viihtymisen takaamiseksi.

Vesa Keskinen on aikojen saatossa esiintynyt eri medioissa, välillä vähän arvelluttavassakin kunnossa, mutta kaikki näkyvyys lienee vain positiivista jotta mies ja kauppa muistetaan. Kyläkaupasta on tehty oma tv-sarja, jota on esitetty useampi tuotantokausi. Keskinen on innovoinut erilaisia tapahtumia kaupan yhteyteen, kuten esimerkiksi Miljoona Rock, Miljoona Pilkki, Miljoona Tuning ja Miljoona Tivoli lapsille. Vieläkään kauppa ei ole kuitenkaan täysin ajan hermolla mitä tulee esimerkiksi somenäkyvyyteen. Ilmeisesti osaaminen tai mielenkiinto ei riitä sen suurempaan somemarkkinointiin tai innovointiin. Ilman someakin voi kuitenkin pärjätä, kuten huomataan jutun lopussa olevista taloudellisista luvuista.

Jounin kauppa

Joitain vuosia sitten Vesa Keskinen sai haastajan, kun Lapissa Äkäslompolon kylässä Kolarin kunnassa ja aivan Ylläksen kupeessa Jounin Kauppaa pitävä Sampo Kaulanen alkoi esiintyä aktiivisesti sekä somessa että muissa medioissa. Sampo Kaulasen tarina kauppiaana meni hieman mutkia suoristaakseni niin, että kaupan laajentamiseen otettiin useiden miljoonien eurojen velka juuri ennen edellistä lamaa. Tämä aiheutti taloudellisen ahdingon, josta ollaan kuitenkin hiljalleen nousemassa pinnalle. Tämä on ollut muun muassa voimakkaan somenäkyvyyden aikaansaannosta. Kaulanen on lausunut, ettei välttämättä välittäisi nykyisen kaltaisesta näkyvyydestä, mutta se on käytännön pakko jotta kauppa saadaan pidettyä pinnalla.

Kaulanen on esiintynyt lukuisissa tv-ohjelmissa. Muistan nähneeni hänet ensimmäistä kertaa Hjalliksen Diili-ohjelmassa. Sen lisäksi hänellä on tainnut olla kaksikin erillistä tv-sarjaa sekä aivan viimeisimpänä hän voitti julkkisselviytyjät tv-sarjan. Kaulanen on hoitanut markkinoinnin kuitenkin pääasiassa aivan eri tavalla Keskiseen verratuna painottaen voimakkaasti varsinkin viime vuosina sosiaaliseen mediaan ja erityisesti Facebookkiin. Siellä hän on saanut taakseen kunnioitettavan seuraajamäärän (587 000) ja varmasti lähes jokainen on jossain vaiheessa törmännyt mieheen ja kauppaan Facebookin syötettä seuratessaan. Kaulanen on muun muassa arponut pipoja ja rahaa seuraajiensa kesken houkutellakseen lisää seuraajia.

Jos Veljekset Keskinen sijaitsee haasteellisessa paikassa maaseudulla, Jounin Kauppa sijaitsee erittäin haasteellisessa paikassa, sillä välimatka kauppaan on valtaosalla Suomen väestöstä lähes tähtitieteellinen. Vaikka kaupassa haluaisi käydä päiväreissulla, matkat ovat niin pitkät ettei vierailu onnistu ilman väliyöpymistä. Muun muassa näistä syistä laaja näkyvyys on ollut välttämätöntä. Ylläksellä käy paljon lomalaisia talviaikaan hiihtolomakaudella, mutta kesällä on luonnollisesti hiljaisempaa. Pääosa liikevaihdosta painottuukin talviaikaan. Veljekset Keskisellä liikevaihto lienee huomattavasti tasaisempaa ympäri vuoden.

Taloudellista vertailua

Veljekset Keskinen on tavaratalo johon sisältyy myös ruokapuoli. Kuten aikaisemmin mainitsin, pakettiin kuuluu myös karavaanialue, hotelli sekä erilaisia tapahtumia, jotka tuovat liikevaihtoa. Jounin Kauppa on tavallinen K-kauppa, joten lähtökohdat ovat kovin erilaiset. Vertaillaan kuitenkin hieman miten kaupoilla on mennyt ja miten taloudellinen data vertautuu kauppojen kesken.

Seuraavassa Veljekset Keskinen Oy:n viime vuosien liikevaihto sekä tulos:

Veljekset Keskinen Oy:n viime vuosien liikevaihto,

 

Veljekset Keskinyn Oy:n tuloskehitys.

 

Kuten huomataan, laskevasta liikevaihdosta huolimatta Veljekset Keskinen Oy on tehnyt viime vuosina vakuuttavaa tulosta joka on pyörinyt noin 2,5 miljoonan euron molemmin puolin. Liikevoittoprosentti on ollut viime vuosina hieman reilut 3%. Kaupan uusimmat laajennukset ovat vaatineet investointeja, ja siitä huolimatta tulos on pysynyt suhteellisen tasaisena. Oletettavaa onkin, että ilman erityisiä markkinahäiriöitä tulos lähtee jo lähitulevaisuudessa nousuraiteelle mikäli uusimmat investoinnit osoittautuvat onnistuneiksi. Liikevaihdon lasku näyttää kuitenkin huolestuttavalta, enkä keksi mikä voisi olla ilmiön taustalla.

Seuraavaksi Jounin Kaupan vastaavat luvut:

Jounin Kauppa Oy:n viime vuosien liikevaihto.

 

Jounin Kaupan viime vuosien tuloskehitys.

 

Jounin Kaupan viime aikojen kehityksestä voi vetää sen johtopäätöksen, että jatkuva näkyvyys on tuonut myös tilille huomattavasti lisäeuroja. Tuloskehitys selittyy tuskin kokonaan tällä, mutta uskon sillä olleen huomattava merkitys. Liikevoittoprosentti on pyörinyt noin 6% molemmin puolin, joten kauppa on aavistuksen kannattavampi kuin Veljekset Keskinen. Tämä kuitenkin selittyy varmasti sillä, että kaupat ja yhtiöt niiden takana ovat niin erilaiset. Toinen on elämyksiä tarjoava kaiken kattava tavaratalo, toinen lähinnä ruokakauppa.

Kaulanen on joskus lausunut olevansa ”pohjoisen Keskinen,” mutta luvut näyttävät että takamatka on vielä todella pitkä. Sekä liikevaihdoltaan että tulokseltaan Veljekset Keskinen on noin 10 kertaa isompi. Ehkä tuo heitto oli huumorilla heitetty, mutta on kuitenkin Kaulasen puolustukseksi sanottava että kaupan pyörittäminen Lapissa ei varmasti ole kovin helppoa, sillä asiakkaita ei ole omasta takaa tarpeeksi sesonkien ulkopuolella.

Yhteenveto

Olen käynyt molemmissa kaupoissa, ja kokemuksena Veljekset Keskinen vie selvän voiton. Äkäslompoloon ei kannata pelkän kaupan takia lähteä, mutta siellä Lapin kaunis luonto tarjoaa nähtävää ja koettavaa. Kauppojen tapa markkinoida on hyvin erilainen, Keskinen luottaa enemmän perinteisiin medioihin ja Kaulanen on ottanut somen haltuunsa. Ja mikä tärkeintä, molemmat näyttävät menestyvän hienosti. Ehkä voimme näistä kaupoista ja kauppiaista ottaa opiksi sen, että bisnes vähän huonommallakin liikepaikalla voi menestyä, kunhan asioita tehdään määrätietoisesti ja pysytään jatkuvasti ”framilla” tavalla tai toisella.

Oletko sinä käynyt näissä kaupoissa? Kirjoita kommentti kokemuksistasi!

3 ajatusta aiheesta “Suomen kovimmat kauppiaat”

  1. Onpas raflaavat kuvaajat. Kannattaisi aloitaa kuvaaja aina nollasta, jotta lukijalle ei välity liian dramaattista kuvaa tuloksen kasvusta tai laskusta.

  2. Olen käynyt Keskisellä joitakin kertoja, enkä ihan ymmärrä, että mikä sinne oikein vetää. Tuskin ainakaan erityisen halvat hinnat. Kyse lieneekin enemminkin mielikuvista kuin todellisesta mahdollisuudesta löytöjen tekoon.

    Pienituloisena pätkätyöläisenä olen joutunut miettimään hankintojani ja huomannut, että varsin vaatimattomillakin tuloillakin pystyy elämään aika siedettävää elämää. Ei tarvitse elää kädestä suuhun kun muistaa aina elää tulojensa mukaan. Olen asunut jo pitkään seinäjoella jossa on useita liikkeitä joista löytää suht helposti jokseenkin kaiken tarvittavan kohtuuhintaan kun viitsii nähdä vähän vaivaa.

    Näin televisiosta katkelman jostain Keskisen tosi-tv sarjan jaksosta, jossa laulettiin mm., että ”mä haluun olla niin kuin Keskisen Vesa”, ja musiikkivideokyhäelmän perusteella joku olisi voinut päätellä, että Vesa on aloittanut tyhjästä kuten kuka tahansa siivooja tai kaupan kassa ja sehän on aika kaukaa haettua se.

    1. Totta, kyllä siinä varmasti mielikuvia myydään osittain. Keskisellä saa helposti päivän kulumaan kun sieltä löytyy oikeastaan kaikki samasta paikasta, kaupat ja ravintolat. Ehkä se on samalla elämys/viihdykereissu. Olisi mielenkiintoista tehdä jonkinlainen hintavertailu erilaisista sattumanvaraisista tuotteista ja tutkia säästääkö Keskisellä käymällä oikeasti rahaa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top