Tietomurrot, seuraava talouskriisi?

Viime päivinä on uutisoitu paljon psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta. Se on ollut poikkeuksellisen törkeä, koska kohteena on ollut potilastietoa. Jos asiakkaana on esimerkiksi ollut vaikutusvaltaisia ihmisiä, niin heitä voitaisiin myös painostaa. Tällä hetkellä kuitenkin tietomurto vaikuttaa melko tavalliselta murrolta, joka nyt vaan sattui tällä kertaa hyvin arkaan kohteeseen.

Olen jo kauan pohtinut, kuinka hyvin pörssiyhtiöt pitävät huolta omasta tietoturvastaan. Tietomurtoja on tapahtunut isoihinkin yhtiöihin kuten Googleen tai Twitteriin, mutta onko pienellä yhtiöllä varaa yhteenkään tietomurtoon? Onko varmuuskopiot tehtynä konepajojen tai talotehtaiden piirrustuksista? Onko yhtiöiden hallitusten jäsenten vahvat tunnistautumiset käytössä? Voisin arvata, että Suomessa ei olla edes vielä kunnolla herätty tietomurtojen mahdollisuuksiin.

Vaikka tekoälyn hienoutta hehkutetaan jatkuvasti, niin se on myös rikollisten saatavilla. Seuraava suuri askel tuleekin olemaan tekoälyä hyödyntävät tietomurrot ja juuri sen takia kaikkien olisi syytä varautua siihen jo nyt.

Seuraava talouskriisi saattaakin tulla laajoista tietomurroista jotka toteutetaan maailmanlaajuisesti tekoälyllä. Jos Suomalaiset yhtiöt huolehtisivat tietoturvastaan paremmin niin se saattaisi tulevaisuudessa lisätä kiinnostusta investoida Suomeen ja ottaa mallia Suomesta. Mielestäni kunnianhimoinen ilmastotavoite pitäisikin vaihtaa kunnianhimoiseen tietoturvatavoitteeseen koska se on erittäin edullista toteuttaa.

Tällä hetkellä Suomi on melko turvallinen maa pysyä turvassa laajoista murroista, mutta johtuuko se vain siitä, että suomenkieli on vaikeaa ulkomaalaisille ammattirikollisille? Jos joku taho alkaisi keskittymään Suomessa vain pienten firmojen tietomurtoihin, veikkaisin että Suomi olisi hyvin vaikeassa tilanteessa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top