Tutkailin ensimmäisen kvartaalin jälkeen salkkuni suoritumista indeksiä vastaan, ja havaitsin että indeksi on jäänyt alkuvuonna reilulla marginaalilla salkkuni kehityksestä jälkeen. Olen aikaisemmin kirjoittanut siitä, kuinka indeksin voittaminen vaatii luonnollisesti jonkinlaista poikkeamaa indeksin koostumuksesta. Jos ostat tasaisin osuuksin Helsingin pörssin osakkeita, salkkusi kehitys mitä todennäköisimmin myös seuraa OMXH-indeksiä. Näin ollen häviät todellisuudessa indeksille kaupankäyntikulujen verran.
Liika varovaisuus ja omaisuuden hajauttaminen aiheuttaa sen, että tuototkin väistämättä keskimääräistyvät. Varovaisuus vähentää riskiä, mutta suuremman riskin vastapainona olisivat puolestaan suuremmat tuotot. Mikäli haluat vaurastua nopeammin, on syytä ottaa vahvempaa näkemystä ja panostaa enemmän yksittäisiin yhtiöihin. Korostan, että indeksisäästämisessä ei sinänsä ole mitään vikaa, vaan se on luonnollisesti hyvä tapa kartuttaa omaisuutta markkinoiden keskimääräisellä tuotolla.
On luonnollista, että varsinkin aloittelevia sijoittajia kehoitetaan aloittamaan sijoittaminen esimerkiksi juuri indeksirahastoista ja hajauttamaan sijoituksiaan niin toimialoittain, alueittain kuin ajallisestikin. Kun kokemusta sijoittamisesta on kertynyt, on mielestäni perusteltua ottaa hallittua riskiä paremman tuoton toivossa. Omalla kohdallani olen toteuttanut tätä painottamalla salkussani selkeästi mielestäni parhaita yhtiöitä. Viime aikoina salkkuni on suoriutunut vahvasti esimerkiksi Revenio Groupin vetämänä.
Revenio Group osti juuri italialaisen CenterVuen, ja tämä on vaikuttanut viime aikoina yhtiön kurssiin positiivisesti. Sijoittajat luottavat Revenion tehneen hyvät kaupat, kuten lukujen valossa näyttääkin. Myös pidemmällä aikavälillä Revenion suoriutuminen on ollut sen verran vakuuttavaa, että yhtiö ja sitä myötä myös pörssikurssi ovat kasvaneet vuosi toisensa perään. Tällaisen yhtiön painottaminen on saanut aikaan sen, että olen useamman vuoden putkeen peitonnut osingot huomioivan Helsingin pörssin tuottoindeksin.
Revenio on vuosien saatossa kasvanut jopa automaattisesti yhdeksi suurimmista omistuksistani. Näin ollen Revenion salkkuuni kohdistama riski on kasvanut ikään kuin huomaamatta. Mikäli toimisin riskejä minimoiden, minun olisi tullut ostaa huonommin kasvavia yhtiöitä lisää salkkuuni tasatakseni riskejä, tai myydä parhaiten tuottavaa osaketta eli Reveniota pois salkusta. On sanomattakin selvää, ettei tällaisessa toiminnassa ole mitään järkeä tilanteessa, jossa osake osoittaa selvää kasvua vuosi toisensa perään. Kestän mielelläni suurempaa riskiä parempien tuottojen vuoksi, ja se on toistaiseksi kannattanut.
Ehkä yleisenä loppukaneettina voitaisiin sanoa, että suurempi riski ei aina ole välttämättä huono asia jos tietää mitä tekee. Liika riskien välttely aiheuttaa sen, että pahimmillaan menettää merkittäviä tuottoja. Tällainen skenaario voisi olla vaikkapa liiallinen kurssilaskun pelkääminen. Esimerkiksi viime vuoden lopulla ne, jotka myivät omistuksensa laskumarkkinassa menettivät nyt todennäköisesti merkittävimmät alkuvuoden arvonnousut. Rationaalinen sijoittaja käytti luonnollisesti nuo paikat edukseen ostamalla lisää edullisia osakkeita.
Salkun koosta päätellen et ihan hirveän montaa vuotta ole vielä sijoittaja ollut. Katsotaan 10 tai 20 vuoden kuluttua uudestaan miten olet pärjännyt indeksille.
Näin tehdään! 🙂 Tiedostan että mitä pidempi aikaväli, sen vaikeammaksi homma menee kun satunnaisvaihtelut eivät enää auta.