Pörssi laskee, mitä ostetaan?

Pörssi on tätä kirjoittaessani osoittanut jopa parisen viikkoa laskusuuntaan. Pikkuhiljaa osakkeiden hinnoista sulavat enimmät kupla-arvostukset pois. Laskun ovat mitä ilmeisimmin aiheuttaneet Italian hallituksen tekemä reilusti alijäämäinen budjetti, joka lisää maan velkaongelmia entisestään ja aiheuttaa jännitteitä EU:n sisällä. Samanaikaisesti USA sekä Kiina kauppasotivat sekä asettelevat yhä tuontitulleja toisilleen. Ajattelin hieman tutkailla muutamia mielenkiintoisia yhtiöitä sekä niiden arvostuksia pohtiakseni, olisiko jokin yhtiö nyt jo ostohinnoissa. Otannan valitsin omien suosikkiyhtiöideni joukosta. Varoituksena sanottakoon, että tämä lista ei missään nimessä ole tarkoitettu ostosuositukseksi.

 

Nokian Renkaat

P/E 14,88
P/B 3,25
Osinko-% 4,7

Nokian Renkaiden arvostus näyttää jo tällaisenaan sangen houkuttelevalta, sillä laatuyhtiötä tarjotaan nyt lähes viiden prosentin pohjaosingolla. Viime vuonna osakekohtaista tulosta kertyi 2,09 euroa, tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla kasassa on 0,97 euroa joka on lähes 13% enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Yhtiön ohjeistus loppuvuodelle on, että nykyisillä valuuttakursseilla liikevaihdon ja liikevoiton odotetaan kasvavan vuoteen 2017 verrattuna. Parempaa on siis luvassa mikäli sesonkimyynti onnistuu odotettua tahtia. Samaan aikaan investoinnit USA:han etenevät ja luovat tulevaisuuden kasvuodotuksia. Jorma Uotinen voisi Nokian Renkaiden kohdalla todeta: Ei huono!

 

Lehto Group

P/E 9,91
P/B 3
Osinko-% 4,4

Lehto Groupia on tänä vuonna lyöty rajusti(-40%). Rakentamisen suhdanne näyttää olevan laskusuunnassa. Vielä se ei kuitenkaan ole toistaiseksi näkynyt Lehdon tilauskannassa, mikä on hyvä merkki. Markkinan hyytyminen kuitenkin laskee koko alaa kollektiivisesti. Edes Inderes-efekti ei tällä kertaa pelastanut Lehtoa vajoamasta, vaikka osake tuolloin piikkasikin hetkellisesti parhaimmillaan lähes 3% plussalle laskumarkkinassa. Nyttemmin on palattu normaaliin päiväjärjestykseen ja tätä kirjoittaessa lasku näyttää olevan noin 1,8%. Omassa salkussanikin Lehto on pienellä painolla mukana, mutta ajattelin käyttää osakkeet jossain vaiheessa ulkona sekä ottaa näin tappiot verotukseen. Tämän jälkeen ostot voi aloittaa uudestaan nykyisiltä alemmilta tasoilta.

Mielestäni nyt kannattaa seurailla tarkkaan muidenkin rakennusfirmojen suoriutumista sekä markkinan kehittymistä, sillä silloin kun vaikeudet ovat pahimmat nämä ovat parhaissa sijoitushinnoissaan. Vielä ei kuitenkaan olla aivan siinä pisteessä. Lehdon kohdalla mielenkiintoista on liiketoimintamallin suoriutuminen laskumarkkinassa, varastaako yhtiö edullisemman kustannusrakenteensa kautta markkinoita muilta suuremmilta toimijoilta, vai kasvavatko kustannukset käyttämättömän tehdaskapasiteetin vuoksi? Entä eteneekö tehtaiden ylösajovaihe suunnitellusti ilman että kustannukset paisuvat?

Viime vuoteen pohjautuvilla tunnusluvuillaan sekä osingollaan Lehto ei nyt vaikuta todellakaan kalliilta. Mikäli yhtiö kykenee puolustusvoittoon loppuvuonna, voidaan nähdä jonkinlainen helpotusralli tämän osalta. Osinkotaso on jo nyt korkeahko ja pienehkön osingonjakosuhteen vuoksi myös kestävällä pohjalla. Tämän vuoden ensimmäinen puolisko meni kutakuinkin viime vuoden tulostahdilla. Yhtiö ohjeistaa loppuvuodelle liikevaihtoon 20-30% kasvua sekä liikevoiton olevan 8-9% tästä. Liikevaihdon ja liikevoiton kertymisen arvioidaan painottuvan voimakkaasti loppuvuoteen.

 

Nordea Bank

P/E 12,09
P/B 1,09
Osinko-% 7,8

Nordea on kulkenut alavilla mailla koko vuoden, ja sama tahti näyttää edelleen jatkuvan. Osake on tänä vuonna laskenut 14,5% tätä kirjoittaessani. Vuoteen on mahtunut pääkonttorin muuttoa, Sammon konsernijohtaja Kari Stadighin hehkuttamista sekä viimeisimpänä liittäminen rahanpesuskandaaliin. Nähtäväksi jää onko mitään skandaalia kuitenkaan tulossa, mutta Danske Bankin vaatimattoman 200 miljardin rahanpesuskandaalin tullessa ilmi laski Dansken osake hurjasti. Dansken kuoppa on paljon syvempi, sillä pankki on laskenut hieman reilut 40 prosenttia tänä vuonna. Nordean tapauksessa puhutaan kuitenkin paljon pienemmistä summista, vain noin 34 miljoonasta eurosta. Muista pohjoismaisista pankeista SEB näyttää säilyttäneen arvonsa parhaiten, tosin sekin on laskenut tänä vuonna noin prosentin verran. Pankkisektori on siis kollektiivisesti ollut alamaissa.

Nordean skenaariossa on nyt kaksi vaihtoehtoa. Joko Sammon Stadigh hehkuttaa pankkia turhaan tai sitten markkinat ennakoivat tulevaisuutta liian pessimistisesti. Tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla Nordea keräsi osakekohtaista tulosta 0,47 euroa joka on noin 20,5% enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Parempaan suuntaan ollaan siis selvästi menossa. Nordean kohdalla ei voi unohtaa mainita suurta osinkoa joka viime vuodenkin tuloksella lähentelee 8% rajaa nykyarvostuksella. Suurten IT-investointien sekä kulunleikkausten on onnistuttava jotta tuloskasvusta saadaan jälleen pysyvästi kiinni.

 

Stora Enso

P/E 12,59
P/B 1,9
Osinko-% 2,6

Valitsin Stora Enson listalle, koska se näyttää tänään rojahtaneen peräti  6,33 prosenttia. Lasku johtuu maailman suurimman metsäyhtiön, amerikkalaisen International Paperin suosituslaskusta jonka Goldman Sachs vaihtoi neutraaliksi entisen ostosuosituksen sijaan. Kuinka paljon tällä sitten on vaikutusta kotimaisiin metsäyhtiöihin sekä sen eurooppalaisiin asiakkaisiin? Epäilisin että ei aivan näin paljon kuin mitä kurssireaktio antaa ymmärtää. Stora Enso on siinä mielessä mielenkiintoisessa vaiheessa, että yhä suurempi osa tuloksesta tulee kasvavista liiketoiminnoista kroonisesti kuihtuvan paperin sijaan.

Nyt yhtiö suunnittelee parhaillaan Oulun paperitehtaan muuttamista kartonkitehtaaksi. Toteutuessaan tämä olisi yhtiölle merkittävä tulonlähde, sillä Oulun tehdas on yksi yhtiön tehokkaimmista integraateista tälläkin hetkellä omine satamineen sekä yli 1 000 000 tonnin paperikonekapasiteetiltaan. Mikäli kartonkia päätetään alkaa valmistamaan Oulussa, tulee kahden linjan kapasiteetiksi noin 850 000 tonnia kartonkia, joista toinen linja tekisi kraftlineria ja toinen kuluttajapakkauskartonkia.

Stora Enson taloudellinen data tälle vuodelle on ollut mairittelevaa. Tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla osakekohtainen tulos on kasvanut vuoden takaisesta peräti 90,3% ollen 0,63 euroa. Saman tahdin odotetaan jatkuvan ainakin Q3:n aikana. Näin ollen koko vuoden osakekohtainen tulos tulee ilman muuta kasvamaan selvästi viime vuodesta. Näin ollen osinkokin tullee nousemaan merkittävästi.

 

Yhteenveto

Kurssilasku näyttää tuoneen pörssimme helmiä jo lähemmäs mieluisia ostotasoja. Tänään Helsingin yleisindeksi laski 1,92% joten lasku on ollut jälleen mukavan reipasta. Sijoittajan haasteena laskumarkkinassa on löytää sopiva ostopaikka. Ajoittaminen on yleensä mahdotonta niin, että osto osuisi juuri pahimpaan notkoon. Näin ollen suosittelen hajauttamaan ostoja niin, että aloittaa kun arvostus on sijoittajan mielestä riittävän alhainen ja jatkaa ostoja mikäli osake vielä laskettelee entisestään. Näin ollen jokaisella ostoerällä saa halvempia osakkeita lukumääräisesti enemmän salkkuun. Tällä tavalla pääsee keskimääräisesti sopivaan lopputulokseen.

Kuinka sinä suhtaudut nykyiseen laskumarkkinaan? Mitä osakkeita olet seurannut ostomielessä?

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top