Ilmaismatkailua salkun sulaessa

Olen aikaisemmin maininnut, että Norwegianin luottokortti on harvinainen ilmainen lounas, jonka avulla aion suorittaa lähitulevaisuudessa ilmaisen matkan johonkin Euroopan kohteeseen. Tälle syyslomalle varasin viimein tuon matkan, ja kohteeksi valikoitui Puolan Krakova. Kerron tässä tekstissä kuinka matka sujui, sekä kuinka lentoyhtiö Norwegian toimi yllättävien vaikeuksien tullessa eteen. Lopuksi kerron hieman mietteitäni salkkuni sulamisesta pörssin lasketeltua.

 

Ja sitten matkaan!

Kohdevalintaan vaikuttivat muun muassa, että tiesin etukäteen kaupungin hienoksi kulttuurihistorialliseksi kohteeksi, siellä on halpa hintataso sekä lennot sinne eivät ole kovin kalliita. Lisäksi Auschwitzin keskitysleirit ovat olleet listassani yksi niistä paikoista jotka haluan ehdottomasti paikan päällä kokea.

Menopaluu Krakovaan Helsingistä kustantaa reilusti alle 100 euroa, ja Oulu – Helsinki enimmilläänkin noin 70 euroa kunhan lennot varaa tarpeeksi ajoissa. Lentojen kokonaishinnaksi Oulusta Krakovaan ja takaisin tuli noin 140 euroa, jotka kuittasin kokonaan Norwegianin Cashpoint-pisteillä. Näin ollen maksettavaksi jäivät vain hotellikulut.

Hotellin varasin Norwegian hotelsin kautta. Tätä palvelua en aikaisemmin ollut huomannut, kyseessä näyttää olevan hotels.comin Norwegianille räätälöimä palvelu. Luonnollisesti tästäkin ostoksesta kertyy 5% hinnasta Cashpoint-pisteitä jotka otan mielelläni vastaan. Hintatasokin näytti olevan hyvin edullinen.

Ja sitten ei muuta kuin matkaan. Lento Oulusta Helsinkiin oli hyvin ajallaan eikä mitään kummempia kommelluksia sattunut. Kokemuksista viisastuneena otin mukaan tyhjän vesipullon, sillä tiesin että Helsinki-Vantaalla vesipullo maksaa noin viisi euroa. Tällä kertaa vaihtoaika oli kuitenkin vain noin kaksi tuntia. Siltikin nälkä pääsi yllättämään, ja jouduin turvautumaan 7,5 euron kinkkuleipään. Itseasiassa vasta takaisin päin lentäessä huomasin, että nyt myös porttialueelle oli tullut Burger King josta sai normaalihintaisia aterioita. Niinpä suosittelenkin käymään siellä mikäli nälkä tai jano yllättää Helsinki-Vantaalla vaihtolentoa odotellessa.

Lento Helsingistä Krakovaan lähti ajallaan, mutta kaikki ei tällä kertaa mennyt aivan suunnitelmien mukaisesti. Lentoaika Krakovaan on noin tunti ja 40 minuuttia. Lähestyttäessä Krakovaa koneen kapteeni kuulutti, että lentokentällä on sen verran sankka sumu ettei yksikään kone ole aamun aikana päässyt sinne laskuun. Näinpä joutuisimme odottamaan ja kiertelemään odotuskuviota jonkin aikaa.

Kun olimme kaarrelleet kierroksen jos toisenkin, kapteeni ilmoitti että emme pääse laskuun Krakovaan vaan suuntaamme läheiselle Katowicen kentälle johon lentoaikaa oli vain noin 10 minuuttia. Ajattelin, että sieltä varmaan suuntaamme bussilla kohti Krakovaa. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan koneeseen suoritettiin lisätankkaus ja istuimme koneessa odotellen uutta tietoa Krakovan sumutilanteesta. Tilanteen odotettiin nimittäin paranevan jonkin ajan päästä. Samalle Katowicen kentälle näyttivät tulevan muutkin lentoyhtiöt laskuun ja odottelemaan tilanteen selkiytymistä. Kaikkiaan odotimme noin kaksi tuntia koneessa, kunnes pääsimme jatkamaan matkaa. Tämän jälkeen suoritimme onnistuneen laskun Krakovaan.

Alunperin alle kahden tunnin lento piteni tällä kertaa lähes neljään tuntiin mutta eipä tämä meitä lomalaisia haitannut. Mielestäni Norwegian toimi asiassa hienosti, tiedotti meille aktiivisesti tilanteen kehittymisestä sekä antoi arvioita koska pääsemme jatkamaan matkaa. On vaikea arvioida olisimmeko bussijärjestelyin päässeet perille yhtään nopeampaa. Tietysti heilläkin oli intressinä saada lentokone Krakovaan jossa seuraavat matkustajat jo odottivat. Sisälle Katowicen terminaaliin meitä ei voinut päästää jaloittelemaan, sillä pienellä kentällä ei ollut kapasiteettia ottaa vastaan tällaisia matkustajamääriä.

Osakesäästäjä sisälläni oli tyytyväinen, sillä näiden vaikeuksien myötä samaan hintaan sai ylimääräisen lähtökiihdytyksen sekä laskun lisää, nämä kun ovat ne lentojen mielenkiintoisimmat vaiheet. 🙂

 

Kohteessa

Itse loma sujui oikein mukavasti. Krakovan hintataso mahdollisti monia asioita jotka ovat kotimaassamme minulle mahdottomia, kuten esimerkiksi kahvilassa pistäytyminen. Ravintolaillalliset olivat karkeasti noin puoleen hintaan ja kaupasta saattoi ostaa mitä tahansa ja silti loppusumma oli aina niin pieni että vähän hymyilytti. Nähtävyyksiä riitti joka nurkan takana.

Mariankirkko Krakovan keskusaukiolla.

 

Auschwitz ei pettänyt, varsinkin Birkenaun leiri oli paikan päällä nähtynä vaikuttava. Alue oli huomattavasti suurempi kuin olin kuvien perusteella ymmärtänyt.

Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri.

 

Sillä välin pörssissä

Loman aikana Helsingin pörssi nakutti päivä toisensa jälkeen verenpunaisia lukemia, ja kun meno hieman tasaantui niin suurin omistukseni Revenio kyykkäsi tulospäivänä noin -10%. Ilmaisella lomallani koin siis huomattavan määrän virtuaalitappioita, mutta en anna asian häiritä liiaksi. Alamäet kuuluvat sijoittamiseen ja ovat hyvien ostopaikkojen mahdollistajia.

Markkinoilla on yhä lukuisia uhkatekijöitä, mutta on vielä aikaista sanoa eskaloituuko nyt nähty lasku vielä jyrkemmäksi pulkkamäeksi, vai onko kyse ylimääräisten ilmojen puhaltamisesta pois pörssikursseista. Ehkä tällä erää uskon enemmän jälkimmäiseen skenaarioon, sillä korot Amerikassa eivät ole karanneet vielä käsistä ja yhtiöiden tuloksetkin ovat olleet pääosin hyviä. Helsingin pörssissä on nähty sekä lukuisia pettymyksiä että myös positiivisia yllätyksiä kuten Neste ja Konecranes.

Kun aikaisemmin mainitsin Revenion roiman laskun, en ole senkään suhteen erityisen huolissani sillä tulos kasvaa yhä vaikka suuremmat markkinointikustannukset rasittivatkin nyt tulosta. Suunta on kuitenkin ylöspäin joten odotan että nyt nähty lasku noustaan jossain vaiheessa takaisin, mikäli yhtiö jatkaa vakaata matkaansa kohti suurempia tuottoja. Tällä kertaa odotukset olivat vain liian suuret.

 

 

 

(Mikäli sinuakin kiinnostaa lentopisteiden kerääminen, suosittelen tutustumaan Norwegianin luottokorttiin tästä linkistä. Lentojen hintatiedot haettu osoitteesta https://lentobotti.fi)

 

1 ajatus aiheesta “Ilmaismatkailua salkun sulaessa”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top