Bittium sijoituskohteena

Keskustelu oululaisen Bittiumin ympärillä on käynyt vilkkaana. Yhtiön viimeaikaista menestystä vilkaistessa tälle löytyy hyvä perustelu sillä yhtiö on noussut vuoden alusta jo 35% ja viiden vuoden muutos on komeat 1115,87%. Ajattelin hieman tutkia Bittiumia potentiaalisena sijoituskohteena.

Yhtiö on muuttunut menneinä vuosina voimakkaasti. Yhtiö myi Automotive- liiketoimintonsa vuonna 2015 ja keskittyy tätä nykyä erilaisiin elektronisiin älylaitteisiin. Erilaisia kategorioita ovat puolustusvoimien käyttöön suunnitellut taktisen tiedonsiirron laitteet, laitteet viranomais- ja ammattikäyttöön, terveysteknologia, tukiasematuotekehitys sekä tietysti nykyään kovin muodikas IoT eli esineiden internet.

Tämän hetken suurimmat odotukset kohdistuvat Yhdysvaltain Firstnet- viranomaisverkkoon. Siellä päätelaitteita tarvittaisiin käyttöön noin viisi miljoonaa kappaletta, ja ne Bittium valmistaisi yhteistyökumppani Harrikselle niin sanottuina white label versiona yhtiön oman tuotteen Tough Mobilen pohjalta. Firstnet- verkkoa aloitetaan rakentamaan näillä näkymin vuonna 2018. Erään arvion mukaan hankkeen rahallinen arvo Bittiumille voisi olla noin 3,8 miljardia dollaria. Puhutaan siis merkittävän mittaluokan kaupasta tämän kokoluokan yhtiölle. Tietoa projektin etenemisestä nousee esiin valitettavan vähän, joten epävarmuus on vielä suurta. Viimeisin tieto saatiin maaliskuussa jolloin AT&T valittiin verkon touteuttajaksi.

Tarkastellaan tähän väliin hieman yhtiön lähihistoriaa numeroiden valossa.

 

Bittiumin liikevaihdon kehitys.

 

Liikevaihdon kehityksessä näkyy tietysti selkeästi yhtiön tekemä kauppa Continental AG:n kanssa vuonna 2015 jolloin yhtiö myi Automotive-liiketoimintonsa ja vaihtoi nimensä Elektrobitistä Bittiumiksi. Tämä vähensi liikevaihtoa mutta lihotti osakesäästäjien salkkuja.

 

Bittiumin osakekohtainen tulos.

 

 

Bittiumin osakekohtainen osinko.

 

Bittiumin osinko on menneinä vuosina vaihdellut nollan ja nykyisen 0,3€ välillä. Efektiivinen osinkotuotto nykyhinnalle(7,58€) on 3,9%. Kuten taulukoista voi havaita, osinkoa on maksettu yli 100% osakekohtaisesta tuloksesta. Nykyosinko ei siis ole missään nimessä kestävällä pohjalla.

Vaikka yhtiön pitkän aikavälin odotukset ovat varovaisen positiiviset uusien hankkeiden myötä, lähitulevaisuus näyttää synkältä. Q1 raportti oli vielä kohtuullisen hyvä, mutta näkymissään Bittium odottaa vuoden 2017 liikevaihdon pysyvän samalla tasolla kuin edellisvuonna (64,2 miljoonaa euroa vuonna 2016). Liiketuloksen odotetaan olevan negatiivinen (2,5 miljoonaa euroa vuonna 2016). Syy tähän on merkittävän tietoliikenneasiakkaan yhteistyön päättyminen. Kyseisen asiakasyhteistyön tuoma liikevaihto loppuu kokonaan vuoden 2017 toisen vuosineljänneksen aikana. Tässä laajuudessa tapahtuvan suuren ja nopean palveluliiketoiminnan liikevaihdon laskun korvaaminen lyhyellä aikavälillä muilla hankkeilla ei ole mahdollista, mikä vaikuttaa erityisesti vuoden 2017 liikevaihdon ja liiketuloksen kehittymiseen. Lisäksi vuoden 2017 liikevoiton tasoon vaikuttavat osaltaan myös tulevaisuuden kasvun mahdollistamiseksi suunnitellut panostukset.

Bittiumin osake on tätä kirjoittaessa hinnoiteltu 7,58 euroon. Viime vuoden tuloksella P/E-luvuksi saadaan täten 75,8. Yhtiön osakekurssi enteilee siis erittäin kovaa kasvua. Koska lähitulevaisuudessa tulos tulee romahtamaan, mielestäni tämä yhtälö ei vielä toimi kovin hyvin. Aion lykätä mahdollisia osakeostojani loppuvuoteen jolloin lyhyen tähtäimen vaikeudet ovat realisoituneet täydessä mittakaavassaan. Samalla toivon, että markkinat eivät tuloksen notkahtaessa osaa katsoa tarpeeksi pitkälle tulevaisuuteen, eikä Firstnet- yhteistyöstä kuulu sillä välin uusia yhteistyöuutisia. Mikäli tulevista visioista sen sijaan kuuluisi jotain negatiivista, kurssilasku tulee olemaan erittäin voimakasta.

Vielä pienenä loppukevennyksenä, Bittium rakentaa erittäin suurta ja prameaa uutta pääkonttoria Oulun teknologiakylään. Kyseisestä paikasta ohi ajaessani tulee mieleen Seppo Saarion opetus ”myy kun yhtiö rakentaa prameaa lasipalatsia.” Toivottavasti Bittiumin kohdalla kuitenkin asia on toisin.

5 ajatusta aiheesta “Bittium sijoituskohteena”

    1. Mexsat on otettu huomioon yhtä suurella painolla kuin yhtiön toimitusjohtajakin otti asiaan kantaa vuoden 2016 tilinpäätöksessä. Kehitys jatkuu ja tulopuolesta ei ole kerrottavaa tässä vaiheessa. Koska yhtiö odottaa tuloksen olevan pari miljoonaa pakkasen puolella tältä vuodelta, tuloutuminen jää todennäköisesti myöhemmäksi ellei seuraavassa puolivuotisraportissa toisin kerrota. Toinen mahdollisuus on myös se, että tuloutuminen on tältä vuodelta niin heikkoa ettei se riitä peittämään tuota tälle vuodelle odotettua liikevaihdon ja tuloksen laskua. Seuraava raportti selkeyttää asioita varmasti paljon kun kuullaan missä mennään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top