Bitcoineja kauppareissulla

Oulussa kauppakeskus Valkeassa on kaksisuuntainen bitcoin-automaatti, jolla voi sekä myydä että ostaa bitcoineja. Heti alkuun on todettava, että en kovin paljon ymmärrä tästä kryptovaluutasta, mutta ensisilmäyksellä automaatin transanktiokustannukset vaikuttavat melko kalliinpuoleisilta. Ostokurssiksi mainitaan Bitstamp +7%. Bitstamp on yksi suurimmista bitcoin-pörsseistä. Myynnille tulee hintaa pörssikeskiarvo + 8%. Näihin ehtoihin on täten sisäänrakennettu alhaisempi myyntihinta, jolloin automaattia ei käytetä valuuttojen treidaukseen.

Bittimaatti kauppakeskus Valkeassa.

 

Yleisesti ottaen bitcoinien arvo on kasvanut viimeaikoina räjähdysmäisesti. Yhden bitcoinin hinta on tätä kirjoittaessa lähes 2000e. Välillä näkee keskusteluja joiden mukaan bitcoin on hyvä sijoitus. Historiallisesti siltä myös näyttää, bitcoinin historiaan on mahtunut useita nousuja ja romahduksia. Sijoituksena bitcoin on erittäin riskialtis, sillä sen arvo perustuu ainoastaan kysyntään. Osakesijoittajana tuntuu turvallisemmalta, että sijoitusteni arvo on sidonnainen todellisiin yhtiöiden tekemiin tuottoihin eikä pelkästään spekulaatioihin.

Bitcoin-valuuttaa maksuvälineeksi hyväksyvät ostospaikat ovat vielä melko vähissä. Oulussa valuuttaa hyväksyy ainoastaan yksi liike. Helsingissä bitcoin-ystävällisiä liikkeitä on noin 30 kappaletta, joten puhutaan vielä hyvin marginaalisesta määrästä.

Henkilökohtaisesti aion pysyä vielä toistaiseksi perinteisissä valuutoissa, sillä en koe tarvetta bitcoinien käyttöön. Mielenkiinnolla kuitenkin seuraan kuinka bitcoin kehittyy tulevaisuudessa ja otetaanko sitä laajemmalti käyttöön oikeana maksuvälineenä.

Mikäli sinulla on kokemuksia bitcoineista, kuulisin niistä mielelläni kommenttiosiossa.

4 ajatusta aiheesta “Bitcoineja kauppareissulla”

  1. Vaikeaa kuvitella että alkaisin ihan heti käyttämään valuuttaa joka saattaa laskea vaikka 20% päivässä 🙂 Vaihdan aamulla eurot biteiksi ja iltapäivällä saankin 20% vähemmän ruokaa =/

  2. sunnuntaisijoittaja

    Itse koemielessä investoin bitcoiniin, etheriin sekä muutamaan muuhun kryptokolikkoon – ajatus oli hajauttaa riskiä sen sijaan, että sijoittaisi pelkkään bitcoiniin. Parin kuukauden sisällä sijoituksen arvo kolminkertaistui, jonka jälkeen tuli pienoinen kurssitasaus, ja toistaiseksi arvo on heilunut ylös ja alas muutamia prosentteja, säilyen kuitenkin noin 2x-2.5x alkuperäisen investoinnin arvosta.

    Jos ostaa ja myy sopivaan väliin sieltä voi kääriä aika kovia voittoja kurssien heilahtelujen takia. Itse kuitenkin aion ostaa lisää pidemmällä aikavälillä, ja odotella arvon nousua. Jossain määrin tämä on uhkapeliä sillä arvo saattaa varsin hyvin syöksyä, jos joku keksii uudemman ja paremman vaihtoehdon, mutta en halua toistaa virhettä minkä tein joskus aikoinaan, kun bitcoinin arvo oli vielä muutamia kymmeniä euroja.

    1. Juuri näin, varsinkin Bitcoinilla on voinut tehdä jykevät tuotot vuosien saatossa. Toisaalta juuri riski on äärimmäinen koska se perustuu vain kysyntään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top