Fellow Finance listautuu, sijoittaako osakkeeseen vai vertaislainoihin?

Fellow Finance vahvisti viime viikolla suunnittelevansa listautumista Helsingin pörssin First North- listalle. Yhtiön johdon mukaan listautumisen tavoitteena on kansainvälisen kasvun ja toiminnan laajentamisen rahoittaminen. Listautumisannista haetaan 10 miljoonan euron pääomaa tukemaan tätä tavoitetta. Institutionaaliset sijoittajat sekä pari yksityissijoittajaa ovat antaneet etukäteissitoumukset osakkeiden merkintään yhteensä 4,6 miljoonalla eurolla. Yleisöannista lähdetään täten hakemaan 5,4 miljoonaa euroa.

Fellow Finance on menestynyt hyvin, ja siksi suhtaudun juuri tähän antiin valoisammin kuin moniin muihin. Yhtiön liiketoiminta on hyvin turvattua, tuotothan tehdään tuottoa tavoittelevien sijoittajien sekä lainaajien varoilla, joista Fellow Finance ottaa provisiot päältä. Mahdolliset luottotappiot koituvat näin lainaajien harmiksi. Yhtiö ikäänkuin pyörittää huutokauppa-alustaa, jossa lainaaja ja sijoittaja kohtaavat. Tehtäväksi jää riittävän laadukkaiden lainojen varmistaminen, jotta sijoittajien riski luottotappioihin ei kävisi liian suureksi. Fellow Finance toimii kuitenkin mielestäni enemmän alustataloudessa kuin finanssimarkkinoilla edellä mainituista seikoista johtuen.

 

Osallistuako antiin vai jatkanko sijoittamista Fellow Financen vertaislainoihin?

Fellow Financen tarjoamien vertaislainojen korot ovat tyypillisesti pyörineet noin 10% hujakoilla. Siksi minua kiinnostikin selvittää, onko järkevämpää jatkaa heidän vertaislainoihinsa sijoittamista vai osallistua tähän antiin isommalla potilla. Tutkaillaanpa seuraavaksi hieman saatavilla olevaa taloudellista dataa.

Vuonna 2017 Fellow Financen liikevaihto kasvoi 55 prosentilla edellisvuodesta ja oli 8,7 miljoonaa euroa. Tänä vuonna ensimmäisellä vuosipuoliskolla liikevaihto kasvoi tästäkin vielä 43 prosenttia. Konsernin vuoden 2018 liikevaihdon odotetaan olevan yli 12 miljoonaa euroa ja liikevoiton olevan 3,1–3,6 miljoonan euron välillä (2,5 miljoonaa euroa vuonna 2017). Kannattavuus oli siis vuonna 2017 28,7% ja tänä vuonna sen ennustetaan olevan reilut 25,8 – 30%. Ensimmäinen vuosipuolisko sujui haarukan yläpäässä kannattavuuden ollessa noin 30%.

Fellow Financen liiketoiminta on siis erittäin kannattavaa ja hakkaa vertaislainojen korkotuotot mennen tullen. Yhtiön oman pääoman tuotto oli viime vuonna 29,8%, kun se on tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla ollut huikeat 36,4%. Pitkän tähtäimen tavoitteessaan yhtiö odottaa vuodelle 2023 noin 80 miljoonan euron liikevaihtoa ja vähintään 25 prosentin liikevoittomarginaalia, kasvu tullee siis jatkossakin olemaan kannattavaa mikäli nämä suunnitelmat pitävät paikkansa.

Valitettavasti antiosakkeiden määrästä tai hinnasta ei vielä ole tietoa, mutta näillä tiedoilla voisi olettaa osakkeen hinnoiteltavan perinteisillä arvostuskertoimilla selvästi kasvuyhtiön arvostukseen. P/E-kerroin tulee olemaan siis jotain aivan muuta kuin 10 ja P/B-arvostus tulee olemaan todennäköisesti noin 3.

Oletettavasti korkeahkosta hinnoittelusta huolimatta kallistun enemmän osakkeen puoleen vertaislainojen sijaan. Yhtiön kannattavuus hakee vertaistaan ja kaiken lisäksi riskitaso on alhainen. Ehkä viimeinkin löytyi se minulle sopiva osakeanti, olen nimittäin ohittanut kaikki muut sillä en ole ollut vakuuttunut niiden liiketoiminnan laadukkuudesta.

Aiotko sinä osallistua Fellow Financen antiin?

4 ajatusta aiheesta “Fellow Finance listautuu, sijoittaako osakkeeseen vai vertaislainoihin?”

  1. Fellow Finance kuulostaa omaankin korvaan hyvältä paperilta. Toivottavasti yritystä ei hinnoitella täysin pilalle. Riskitaso on mielestänikin alhainen, vaikka ihan täysin en tiedä miten vertaislainapalveluille käy huonommassa markkinassa (korkoympäristö korkeampi?). Voisiko tälläisessä tilanteessa siis syntyä enemmän luottotappioita, joka johtaisi asiakaskatoon?

    1. Käsittäkseni koko toimialaa ei olla vielä kunnolla testattu yhtään myrskyisämmissä olosuhteissa, joten nähtäväksi jää kuinka tuollaisessa tilanteessa käy. Asiakaskato ja liiketoiminnan kuihtuminen ovat mahdollisia skenaarioita ja syytä ottaa huomioon.

  2. Luettuani osakeantiesitteen ja Indresin ja Evlin raportit yhtiöstä totesin, että tähän antiin kannattanee osallistua: liityin Fellow Financen lainanantajien joukkoon pienellä lainasummalla ja merkitsin ne 500 kpl osakkeita, jotka antiehtojen mukaan Fellow Financen asiakkaat saavat, vaikka anti ylimerkittäisiin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top