Fortum ja kallistuva sähkö

Kirjoitin tovi sitten Fortumista ja erityisesti siitä kuinka yhtiöllä on varaa kasvattaa osinkoaan saadessaan Uniperin kasvavat osingot käyttöönsä. Tässä tekstissä pohdiskelen hieman mitä kuuluu Fortumin Generation-liiketoimintaan, joka käsittää sähkön- sekä lämmöntuotantoa pääosin Pohjoismaissa sekä Venäjällä.

Kuten tiedämme, tämä talvi on ollut pitkästä aikaa Etelä-Suomea myöden aivan kunnollinen talvi. Vasta nyt näyttää että ilman alkavat täällä Oulunkin korkeudella jo lämmetä sen verran, että sankka lumipeitto alkaa hiljalleen sulamaan. Alkutalvi oli varsinkin Etelä- ja Keski-Suomessa lämmin ja kostea. Pakkasjakson, sekä sen tuoman kunnon routakerroksen puuttuminen toi omat vaikeutensa myös metsäyhtiöiden puunsaantiin. Jos loppuvuotta tarkastellaan sähkön spot-hintojen kannalta, sähkön hinta pysytteli suunnilleen samalla tasolla kuin menneinäkin vuosina.

Sen sijaan kun tarkastellaan tämän vuoden ensimmäistä kvartaalia, ovat spot-hinnat olleet merkittävästi korkeampia kuin aikaisemmin. Tämä selittynee pitkillä pakkasjaksoilla, jotka kurittivat maata aivan etelää myöden. Vuosi takaperin spot-hinnat liikkuivat välillä 30-35 euroa/MWh, tänä vuonna skaala on ollut 37-45,6 euroa/MWh. Sähkön hinnoissa on nähty siis reilun 27% korotus vuoden takaisiin lukemiin. Tämä tulee todennäköisimmin näkymään ensimmäisen kvartaalin tuloksessa positiivisesti. Oletan että kesä myös alkaa tänä vuonna tavallista myöhemmin, joten hinnat pysyttelevät todennäköisimmin hieman tavallista korkeammalla tasolla myös jatkossa. Luonnollisesti nämä kotimaassamme esiintyvät säätilahavainnot heijastuvat myös muihin Fortumin vahvoihin markkina-alueisiin etenkin muissa Pohjoismaissa.

Turbulenttisuus on markkinoilla lisääntynyt viime aikoina ja osakkeiden arvot heittelevät välillä useita prosentteja päivästä toiseen ylös tai alas. Olen kuitenkin laittanut merkille, että Fortum ei ole lähtenyt heiluntaan mukaan yhtä voimakkaasti. Sijoittajat eivät tällä hetkellä ole valmiita luopumaan osakkeistaan, ja miksi olisivatkaan sillä perusliiketoiminta porskuttaa nyt vahvempana kuin koskaan sekä Uniperin valtaus etenee suunnitellusti. Vuoden alusta osakekurssi on vahvistunut 6,36% ja matkan varrella saimme lisäksi muhkeat osingot.

Jatkan osakkeen holdaamista tyytyväisenä, ja jos markkinaturbulenssi osuu Fortumiin, olen valmis lisäämään positiotani yhtiössä.

5 ajatusta aiheesta “Fortum ja kallistuva sähkö”

 1. Korkea sähkönhinta selittyy kyllä osittain pakkasilla, mutta myös vesivarastojen pienuudella, mistä syystä vesivoimalat eivät ole pystyneet tuottamaan yhtä paljon sähköä kuin isommilla varastoilla. Vesivoiman tuotantokyky on lyhyellä aikavälillä suurin sähkön hintaan vaikuttava tekijä. Fortumilla vesivoimakapasiteettia on paljon, joten välttämättä se ei ole pystynyt tuottamaan kovinkaan paljon korkeista sähkön hinnoista huolimatta. Tämä mahdollinen tulosta laskeva tekijä.

  Sähkön hinta jatkunee korkealla tasolla, koska vesivarastot ovat tosiaan pienet eikä ne ihan hetkessä täyty. Sulamislumiakaan ei heti käytetä vesivoimatuotantoon, vaan täytetään varastoja. Lämpötiloilla ja kevään myöhästymisellä on vain pieni merkitys sähkön hinnassa.

  1. Kiitokset tästä tietopaketista! Voisi kuvitella, että tällaisen talven jälkeen tulee suorastaan tulva jolloin vesivoimaloiden altaat täyttyvät nopeasti.

 2. Edelliseen vielä lisää sen verran, että käytännössä kaikki sähköyhtiöt tekevät suojauskauppoja johdannaismarkkinoilla ja maksavat tai saavat sähköstä sen hinnan mitä siellä on kauppoja tehty. Spot-hinnalla ei sitten olekaan mitään merkitystä, jos suojausaste on 100% tai yli.

  Tuottaja ei saa sähköstään spot-hintaa, vaan suojausasteen mukaisesti suojaushinnan ja suojaamattoman osuuden verran spot-hinnan.

  https://www.fortum.fi/tietoa-meista/sijoittajille/avaintiedot/taloudelliset-nakymat
  Vuoden 2017 lopussa 70% oli suojattu hintaan 28 €/MWh. Tähän tulee päälle aluehintaero eli muutama euro, ehkä luokkaa 33-35 €/MWh. Se on se raha mitä Fortum saa, oli spot-hinta mitä tahansa. Toki suojausaste ja hinta on voinut tämän vuoden aikana muuttua.

 3. Itseasiassa syvemmälle kun paneudutaan sähkömarkkinoiden johdannaiskauppoihin, niin riippuen tuotteesta SPOT hinnoilla saattaa olla vaikututusta tuottoon riippuen tuotteesta. Palaten tähän 28€/MWh suojaushintaan niin sehän ei myöskään tarkoita sitä, että johdannaisen päätöskurssi markkinoilla on ollut tuo sama. Jos päätöskurssi on ollut suojattua hintaa isompi niin niiden välinen erotus on sitten tilitetty Fortumille tämäkin tietenkin riippuu käytetystä johdannaistuotteesta.

  Lähde: http://www.nasdaqomx.com/transactions/markets/commodities/Marketaccess/legalframework

  Sieltä kohta 2.

 4. Jos päätöskurssi on ollut suojattua hintaa isompi niin niiden välinen erotus on tilitetty sitten ostajalle*

  Koska fortum käy termiineillä kauppaa omin sanoin.
  Korjaus sanomaani ja sitten kaava päin vastoin jos hinta pienempi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top