Katseet metsäyhtiöiden tulevaisuudennäkymiin

Metsäyhtiöt ovat viime vuodet edenneet kuin raiteillaan kasvattaen tulostaan vuosi vuodelta. Tämä on johtunut onnistuneesta muutosstrategiasta. Ennen yhtiöt olivat keskittyneitä ainoastaan selluun sekä paperiin, nykyään ne panostavat enemmän uusiin kasvuaihioihin kuten kartonkiin, biopolttoaineisiin ja puuelementteihin.

Metsäyhtiöt ovatkin hyvässä asemassa, sillä niiden takana on kestävän talouden megatrendi, kierrätystalous sekä taistelu ilmastonlämpenemistä vastaan. Kaikki, mikä tehdään tällä hetkellä muovista, voidaan valmistaa tulevaisuudessa puusta. Stora Enso on julkaissut aiheesta lyhyen videon, joka ainakin allekirjoittaneelle antoi ajattelemisen aihetta kuinka monenlaisia eri tuotteita puusta voidaankaan valmistaa(video on englanninkielinen):

 

 

Koska metsäyhtiöt ovat tehneet oikeita strategisia päätöksiä, ne eivät ole enää ainakaan yhtä syklisiä kuin ennen. Yhä suurempi osa tuloksesta syntyy uusista kasvuaihioista, eivätkä yhtiöt ole enää yhtä sidoksissa esimerkiksi paperin ja sellun hinnanvaihteluille. Paperinvalmistus on toki tärkeässä osassa edelleen, sillä paperisegmentin kassavirta on omiaan uusien kasvuinvestointien rahoituksessa.

Nyt kuitenkin aivan lähitulevaisuuteen ja ainakin tämän vuoden ensimmäiseen kvartaaliin liittyy maamme huonojen talvisäiden tuoma uhka, nimittäin puun saatavuus on kärsinyt merkittävästi. Routakerroksen puuttuminen on aiheuttanut sen, että varsinkin kosteimmille alueille on ollut mahdotonta päästä metsäkoneilla. Samoin pienet metsätiet ovat olleet heikossa kunnossa. Puuta onkin korjattu paikoin jopa kolmasosan vähemmän kuin normaalisti. Toki täytyy ottaa huomioon, että tämän ilmiön esiintymisessä on varmasti suuria alueellisia eroja. Pahiten ilmiö on tuntunut Etelä- ja Keski-Suomessa. Suurimmilla metsäyhtiöillä on sellutuotantoa myös ulkomailla, mutta suurin osa tuotannosta valmistetaan yhä Suomessa.

Koska puunkorjuuta on vähennetty noinkin rajusti, on todennäköistä että sellutehtaiden tuotantoa on paikoin jouduttu rajoittamaan puun saatavuuden takia. Sellutehtailla on usein puuvarastoa parin viikon tarpeiksi, mutta mikäli puuta ei saada lisää joudutaan tällaisia toimia tekemään. Tämä saattaa osaltaan laskea lyhyen tähtäimen näkymiä esimerkiksi UPM Biorefining- segmentissä sekä Stora Enson Biomaterials- segmentissä. Molemmat yhtiöt muuten mainitsivat Q3-osavuosikatsauksessaan, että sellun kysyntä varsinkin Kiinassa on nyt erityisen kovaa.

Nähtäväksi jää kuinka merkittävä ongelma tästä on lopulta muodostunut, vaikutusta on todennäköisesti ollut ainakin vähäisissä määrin. Odotan mielenkiinnolla mainitsevatko metsäyhtiöiden johtajat asiaa nyt alkavan tuloskauden aikana. Mikäli tällä ongelmalla on lyhyen tähtäimen vaikutuksia, saattaa hereillä olevalle sijoittajalle tulla paikkoja ostoksiin, sillä nämä ovat pitkässä perspektiivissä kuitenkin vain tilapäisiä ongelmia.

1 ajatus aiheesta “Katseet metsäyhtiöiden tulevaisuudennäkymiin”

  1. Tänään uutisissa: ”Puupulasta syntymässä jopa 30 miljoonan euron lovi UPM:n ykkösneljänneksen tulokseen Puupulasta syntymässä jopa 30 miljoonan euron lovi UPM:n ykkösneljänneksen tulokseen.”

    Vaikutukset tulevat näkymään siis selvästi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top