Kokemuksia Fellow Financesta

Kuten kirjoitin aikaisemmin, Oulun osakesäästäjien pikkujouluissa esiintyi viime vuoden lopulla Fellow Finance. Kyseessä on vertaislainayhtiö jonka kautta voi sijoittaa sekä yritys- että yksityislainoihin. Tällainen tapa sijoittaa oli minulle aikaisemmin vieras, joten kuuntelin mielenkiinnolla esityksen ja millaista sijoittaminen vertaislainoihin käytännössä on. Vertaislainaaminen oikein tehtynä tuottaa tasaista tuottoa, ollen kuitenkin selvästi tavallisen säästötilin korkotuottoa suurempaa. Niinpä sijoitusinstrumenttina ja osana salkun hajauttamista tämä sopii johonkin osakesijoittamisen ja korkosijoittamisen välimaastoon. Riski on säästötiliä suurempi, mutta toisaalta osakemarkkinoiden heilahtelut eivät vaikuta vertaislainasijoitusten tuottoihin. Riskin vastineeksi tuotot kulujen ja tappioiden jälkeen liikkuvat noin 10 prosentissa. Lainojen tuotto tipahtelee tilille kuukausittain, joten korkoa korolle ilmiöstä pääsee nauttimaan lähes välittömästi.

Vertaislainoissa riski muodostuu lainan ottavan asiakkaan takaisinmaksukyvystä. Tästä syystä parhaan tuloksen saa, kun sijoittaa samanaikaisesti useaan eri lainaan. Kuten osakesijoittamisessa, ei tässäkään kannata laittaa kaikkia munia samaan koriin. Fellow Financessa minimisumma per laina on 25 euroa, ja suositeltava hajautus on sijoittaa 100:n eri lainaan. Näin ollen sijoituksen olisi hyvä olla vähintään 2500 euroa.

Palvelun käyttöönotto oli helppoa. Perustietojen naputtelun sekä kirjautumisen jälkeen sijoittaminen aloitetaan joko selailemalla ja valitsemalla lainahakemuksia manuaalisesti tai erillisellä allokaattorilla, johon voi säätää mieleisensä asetukset sen mukaan millaisiin lainoihin haluaa sijoittaa. Tämän jälkeen sijoitukset hoituvat automaattisesti asiakkaan haluamien kriteerien mukaisesti jakautuen useisiin eri lainoihin.

 

Kuvankaappaus laina-allokaattorista.

 

Vertaislainoihin voi halutessaan sijoittaa Suomen lisäksi myös Puolan ja Saksan markkinoille.

Pikkujouluissa taannoin pidetystä presentaatiosta jäi mieleeni, että kaikki palveluun asti pääsevät lainahakemukset on käsitelty harkiten, ja suurin osa (75%) lainahakemuksista karsiutuukin jo ennen niiden pääsyä palveluun. Tämä tuo lisäturvaa sekä vähentää riskiä törmätä todellisiin ongelmalainaajiin.

Tulen mahdollisesti myöhemmin kertomaan kuinka vertaislainasijoitukseni menestyvät ajan myötä.

Tutustu Fellow Financeen.

 
2 thoughts on “Kokemuksia Fellow Financesta

 1. Rahamiäs Reply

  Olet viime aikoina sijoittanut hyvin riskipitoisiin kohteisiin. Ensin kryptot ja nyt vertaislainat. Koetko, että näissä riskin ja tuoton suhde on parempi kuin osakkeissa?

  • Osinkko Post authorReply

   Kryptosijoitus oli kuten mainitsinkin lähinnä lottoon verrattavissa oleva “sijoitus.” Pienellä summalla jännitystä elämään, jos jotain tulee niin hyvä, jos menetän koko summan ei tunnu missään. 🙂

   Vertaislainasijoituksissa olen vielä mukana pienellä summalla verrattuna osakepositiooni, mutta esimerkiksi Fellow Financen historiallinen tuotto on ollut liki 10% joten kyllä tässä markkinatilanteessa on vaikea löytää ainakaan Helsingin pörssistä yhtä korkeatuottoista osaketta. Lisäksi vertaislainoissa on se etu että tuotot maksetaan kuukausittain jolloin niitä voi käyttää samantien uusiin sijoituksiin. Hajautuksen kannalta molempi parempi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *