Yle-veroa on varaa laskea

Tv-lupamaksujen poistuessa Suomessa otettiin käyttöön niinsanottu Yle-vero, joka kattaa Yleisradion toiminnan tuomat kulut. Veroa maksavat kaikki työntekijät, joiden vuosittaiset tulot ylittävät 14 000 euroa, lukuun ottamatta tietysti niitä etuokeutettuja jotka asuvat Ahvenanmaalla. Tänä vuonna Yleveron täysi määrä on 163 euroa ja sen maksavat kaikki vähintään 21 270 euroa tienaavat työssäkäyvät.

Ylen ydintehtävä on suoraan Finlexistä lainattuna seuraavanlainen: ”Yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Näitä ja muita julkisen palvelun sisältöpalveluja tulee tarjota yleisissä viestintäverkoissa valtakunnallisesti ja maakunnallisesti.” Lisäksi tarkennuksessa mainitaan, että yksi osa-alue on tuottaa, luoda, kehittää ja säilyttää kotimaista kulttuuria, taidetta ja virikkeellistä viihdettä. Mielestäni tämä kohdan ei enää nykyään tarvitse kuulua Ylen tehtäviin varsinkaan viihteen osalta, sillä kaupalliset mainosrahoitteiset kanavat pitävät näistä huolen. Ei ole perusteltua, että käytämme verorahoja esimerkiksi Uuden päivän esittämiseen tai ulkomaisten sarjojen ostamiseen. Vuodelta 2015 olevan uutisen mukaan Yle käytti selvästi eniten ohjelmabudjetistaan, eli 34% viihteeseen ja draamaan.

Ylen tulee näiden sijaan keskittyä kattavaan uutistarjontaan, ajankohtaisohjelmiin ja urheiluun. Tällä hetkellä juuri tutkivasta journalismista on huutava pula. Sekä Ylellä esitetty Ajankohtainen kakkonen, että MTV:n 45 Minuuttia olivat loistavia ohjelmia, jotka päätettiin kuitenkin lopettaa. Tilalle ei ole tullut mitään varteenotettavaa. Tutkivan journalismin nykytasoa heijastelee taannoin hehkutetut Paratiisin paperit, jotka osoittautuivat hypetyksestä huolimatta pannukakuksi.

Urheilun tarjoamisessa Yle on ottanut viime aikoina takapakkia. Esimerkiksi tämän vuoden talviolympialaisissa suomalaisia eniten kiinnostava laji eli miesten jääkiekko siirtyi kaupalliselle toimijalle. Syynä tähän oli, ettei Yle kyennyt vastaamaan hintakilpailuun. Ehkäpä tähänkin hintakilpailuun olisi jatkossa varaa mikäli hömppäviihdepuolta karsittaisiin raskaalla kädellä?

Jos palataan vielä noihin vuoden 2015 lukuihin, voidaan havaita että pelkästään karsimalla viihdettä ja draamaa voitaisiin yleverosta karsia pois noin 25 prosenttia eli verorahoja säästyisi reilut 117 miljoonaa euroa vuodessa. Nykyisestä 163 euron täysimääräisestä yleverosta olisi siis varaa karsia vähintäänkin useampi kymppi pois tai vaihtoehtoisesti suunnata tämä summa järkevämpiin ja sivistävämpiin produktioihin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top