Fortum ja Uniper

Olin laittanut jo aikaisemmin merkille Fortumin osakekurssin käyttäytyvän omituisesti viime ajat nousten tasaisesti ja melko lyhyessä ajassa 14 eurosta aina 16 euron tuntumaan. Aikaisemmin kesällä markkinoilla huhuttiin Fortumin käyvän neuvotteluja saksalaisen energiayhtiö Uniperin kanssa. Fortum ei oletettavasti ollut kiinnostunut kaikista Uniperin osista kuten hiilivoimaloista vaan jahtasi lähinnä pohjoismaisia vesivoimaomistuksia. Neuvottelut eivät kuitenkaan johtaneet kauppojen syntymiseen. Tänään Fortum julkisti tehneensä tarjouksen E.ONin omistamasta 46,65 prosentin osuudesta Uniperista. Uniperissa tieto otettiin vastaan valtausyrityksenä jota ei toivottu. Uniperin portfolio ei täysin sovi Fortumin puhtaan energiantuotannon strategiaan, mutta toimitusjohtaja Pekka Lundmark vakuutti kaikkia energiamuotoja tarvittavan siirtymävaiheessa kohti puhdasta energiantuotantoa. Näin ollen fossiilienergiavoimaloista tultaisiin varmasti hankkiutumaan eroon tavalla tai toisella.

Koska Fortumin tarjous tehdään E.ONin lisäksi myös kaikille muille Uniperin osakkeenomistajille on olennaista, että Fortum tavoittelee yli 50% kokonaisomistusta sekä päätäntävaltaa Uniperissa. Ilman näitä sijoitus vaikuttaisi surkealta, 3,76 miljardin euron investointi toisi konsensusennusteiden mukaan Fortumin kassaan ensi keväänä osinkoja noin 112 miljoonaa. Sijoituksen tuotoksi tulisi siis vaivaiset 3%.

Lundmark mainitseekin yhtiöillä olevan ”lukuisia strategisia ja operatiivisia liityntäpintoja.” Samalla hän myös vakuutti ettei omistus tule vaikuttamaan saksalaiseen henkilöstöön. Sijoituksen tuottopotentiaali kulminoituukin juuri näihin synergiaetuihin, esimerkiksi yhteistyöhön Venäjän voimaloissa.

Piensijoittajan näkökulmasta nämä uutiset ovat positiivisia. Fortumin suurelle kassalle on odotettu investointikohdetta vuosikaudet ja nyt viimeinkin näyttäisi siltä että tuo hetki on aivan kulman takana. Neuvottelut E.ONin kanssa ovat jo pitkällä ja enää puhutaan korkeintaan kuukausista. Organisaatiota virittämällä Fortum voisi päästä jällleen vuosittain kasvavaan tulokseen ja sitä myöden pitkästä aikaa myös osingonkasvattajaksi. Tällä hetkellä olen tyytyväinen, että tulin ostaneeksi Fortumin osakkeita vaiheessa, jolloin yhtiön ylisuuren kassan potentiaali oli vielä realisoimatta. Vaikka odottavan aika tuntui myös minun kohdallani pitkältä, olin ja olen yhä valmis odottamaan kassan mukanaan tuoman potentiaalin realisoitumista täyteen loistoonsa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top