Sijoitusneuvonnasta päivää!

Olen käynyt tuulipukukollegani kehoituksesta pari kertaa sijoitusneuvojan pakeilla Alexandriassa. Ajattelette varmaan minkä ihmeen takia, sillä he myyvät kalliita rahastoja epäselvällä kulurakenteella. Voiko tuulipukumies olla näin hakoteillä? Ei, en ole koskaan sijoittanut heidän tuotteisiinsa tai ottanut heitä vakavasti. Livepresentaatiot ovat käyneet hyvästä huumorista kun sliipatun näköiset nuoret pukumiehet piirtävät käyriä fläppitaululle ja saahan siellä aina ilmaiset kahvit ja keksejä. Tärkein syy käydä kuuntelemassa heitä olivat kuitenkin formulakortit.

Kuten varmaan olette huomanneet, Alexandria oli MTV3:n F1-lähetysten pääsponsorina menneinä vuosina. Olin tuolloin vielä opiskelija ja elin hyvin niukkaa elämää. Kesätöiden tuloilla piti pärjätä koko vuosi. Formulatkin menivät maksumuurin taakse, joten niihin minulla ei enää ollut varaa. Eräänä päivänä kollegani vinkkasi minulle, että Alexandriasta saa formulakortteja, joilla saa aina yhden kisaviikonlopun katseluoikeuden kun käy kuuntelemassa heidän esityksensä. Niinpä tein työtä käskettyä ja esityksen lopulla kysyin aina saisiko useamman formulakortin. He tietysti antoivat niitä ilomielin koska toivoivat että tätä kautta luottaisin paremmin firmaan ja sijoittaisin heidän tuotteisiinsa. Muistaakseni toisella visiitillä Alexandriaan sain lähes koko formulakauden ilmaiseksi. 🙂

Itse sijoitusesitykset ovat olleet agressiivista rahastojen kauppaamista. Mieleeni on jäänyt kuinka rahastojen kulurakenne oli erittäin monimutkainen. Vaikka olen luultavasti sijoitusasioista enemmän perillä kuin valtaosa väestöstä edes minä en olisi pystynyt laskemaan rahastojen todellisia kuluja, koska palkkiotasot vaihtelivat, sekä välillä sijoittajan suuntaan tulisi erilaisia bonuksia kunhan pitää rahastoja tarpeeksi kauan. Tuloksena oli sotku jonka selvittämiseen tarvittaisiin hieman enemmän aikaa ja laskemista. Sen muistan että rahastojen kulut olivat useamman prosentin luokkaa. Esityksen jälkeen sijoitusneuvoja pyrki tekemään sijoitussopimuksen heti. Kieltäydyin kuitenkin aina vedoten siihen että haluan miettiä vielä asioita. Todellisuudessa paperit menivät tietysti suoraan roskiin.

Vuosia on jo ehtinyt vierähtää kunnes yllättäen tänään minulle soitettiin iltapäivästä pitkästä aikaa Alexandria pankkiiriliikkeestä ja pyydettiin tulemaan kuuntelemaan ja päivittämään sijoitustietojani. Tällä kertaa kieltäydyin heti kohteliaasti tarjouksesta. Vastaukseni ei mennyt soittajan kuuleviin korviin vaan hän kertoi yhä kuinka tästä on minulle paljon hyötyä ja kaikki on ilmaista. Yritin vielä vakuuttaa että talousasiani ovat täysin kunnossa ja seuraan markkinoita päivittäin. ”Sitä suuremmalla syyllä kannattaa tulla kuulemaan näkemyksiä” oli vastaus ja alettiin kyselemään mikä päivä olisi hyvä. Normaalistihan joku vähän ilkeämpi saattaisi tässä kohtaa jo katkaista puhelun, mutta kohteliaana miehenä en voi toimia näin. Niinpä varasinkin ajan jotta pääsisin soittajasta eroon kun kerran kieltäytyminen ei ole vastaus. Mitään aikeita minulla ei ole mennä paikan päälle, mutta jos kielteistä vastausta ei hyväksytä koitukoon se sitten yhtiön ajalliseksi tappioksi.

Mikäli olet tuore sijoittaja ja sinulle soitetaan Alexandriasta, suosittelen pysymään kaukana heidän tuotteistaan. Rahastoihin pääsee käsiksi kustannustehokkaasti esimerkiksi Nordnetin tai Seligsonin indeksirahastojen kautta jolloin et tule maksaneeksi tyhjästä. Lue aikaisempi artikkelimme indeksisijoittamisesta tästä.

Onko sinulla kokemuksia Alexandriasta tai muista vastaavista aggressiivisista rahastokauppiaista?

4 ajatusta aiheesta “Sijoitusneuvonnasta päivää!”

  1. Itse olen kerran käynyt kuuntelemassa ja ei vakuuttanut. Soitellut perään myöhemminkin. Toki en siihen aikaan ollut edes sijoittaja vaikka omistinkin kahden oy:n osakkkeita yrittäjän ominaisuudessa. Nyttemmin näkemys on enemmän sitä mitä kuulee muilta ja lukee netistä. Toki sieltä olisi kiva käydä hakemassa esim vuoden Viaplayt jos sattuisi semmoinen kampanja olla päällä. Tuo olikin hyvä pointti mikä täytyy tarkistaa jos joskus vielä soittavat 😉

    1. Minulla ollut huono tuuri näiden kanssa kun on soiteltu monesti. Jokunen viikko sitten soitettiin listautuvalta Titaniumilta ja kaupattiin asuntorahastoja, pari kertaa jälleen kieltäydyin niin kaupustelija löi luurin korvaan. Aika töykeää palvelua.

  2. Viidessä vuodessa yli 1500 euroa miinusta, eli heidän järjettömät kulut syö säästöt! Lopetin koko touhun ja loppupelissä selvisin pienellä tappiolla. Toisilla hipoo lähemmäksi 10000 euron miinusta. Panostakaa mielummin asuntoon, energiatehokkuuteen, itseenne! Se raha tulee takaisin! En tiedä ketään, kuka tuttavapiirissä suosittelisi tätä rahankeruuta! Kaikilta tullut kielteistä kommenttia! Jos johtaja ja muut lähtevät Alexandriasta valheiden vuoksi, niin se kertoo aika paljon!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top