Kaksijakoinen päivä tuulipukusijoittajalle

Tänään salkkuyhtiöistämme tuloksensa julkaisivat Amer Sports, Fortum, Nokia, Nordea ja Revenio Group. Ajattelin kirjoitella mietteitä tuoreista raporteista. Sokerina pohjalla pohdin vielä Tikkurilan suoriutumista kolmannesta kvartaalista.

Amer Sports sai jälleen kannattavasta kasvusta kiinni ja palkittiin pienellä kurssinousulla (+2,69%). Liikevaihto pysyi samalla tasolla viime vuoden vastaavaan kvartaaliin verrattuna mutta liiketulos kasvoi johtuen säästötoimenpiteistä jotka purivat odotettuakin aikaisemmin. Kasvua varsinkin Kiinassa, Amerikassa vielä vaikeampaa. Toimitusjohtaja katsoi kuitenkin luottavaisena tulevaisuuteen. Näkymiä ei päivitetty, liikevaihdon vertailukelpoisin valuutoin odotetaan kasvavan vuodesta 2016, huolimatta markkinoiden heikkoudesta lyhyellä aikavälillä. Liiketuloksen ilman vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä odotetaan olevan noin vuoden 2016 tasolla. Osakkeet pysyvät salkussa, mahdollisia lisäyksiäkin tulossa myöhemmin.

Fortumin tulos oli kaikin puolin hyvä. Sekä liikevaihto että tulos kasvoivat reilusti vuoden takaisesta. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi peräti 62% viime vuodesta. Vertailukelpoista liikevoittoa paransivat pääasiassa vesivoimatuotannon kasvu, korkeampi sähkön hinta, korkeammat saadut CSA-maksut(eli Venäjän kapasiteettimaksut) ja Ekokemin yhdisteleminen Fortum konserniin. Vahvistuva rupla tuki myös tulosta. Sokerina pohjalla odottavat Uniper- kaupat joten nämä osakkeet on pakko pitää salkussa jatkossakin. Uskon, että Fortum on päässyt nyt kiinni pitkäkestoiseen kasvuun. Kurssi on noussut viime kuukausina paljon ja palkinnut näin kärsivällisen sijoittajan. Mahdollisia lisäostoja harkitsen kun näkyväisyys tulevaisuuteen Uniper- käänteiden jälkeen on parempi. Tänään pörssi palkitsi hyvästä tuloksesta +2,59% nousulla.

Nokia olikin päivän murheenkryyni. Tulos itsessään ei ollut kovin huono, mutta näkymät tulevaisuuteen olivat synkemmät kuin alunperin odotettiin. Aikaisemmissa ennustuksissa odotettiin markkinoiden kysynnän stabiloituvan jo ensi vuonna, nyttemmin kuitenkin myös ensi vuoden odotetaan olevan heikko ja markkinan kutistuvan 2-5%. Nokian Liikevaihto laski -7% ja liiketulos kasvoi vuoden takaiseen 20%. Huolestuttavinta oli kuitenkin, että Nokian ydinbisnekseen kuuluva verkkoliiketoiminnan tulos kutistui -20%. Tämä johtuu sekä muun muassa Kiinan markkinoiden kilpailun kiristymisenä että langattomien verkkojen tuotesuunnittelun ylikuormituksesta liittyen Alcatel-Lucent- fuusioon. Nokian selviytymistaistelu heikossa markkinassa siis jatkuu arvioitua pidempään, tätä ovat tasaamassa Technologies- segmentin tuomat lisensointituotot. Tänään pörssissä nähtiin Nokian kohdalla erittäin kovaa laskua, hurjat -17,53%. Ylireagoinnin makua?

Nordea keräsi kolmannella kvartaalilla korkokatetta yhden prosentin enemmän kuin vuosi sitten, operatiivinen tulos puolestaan laski -5% vuoden takaiseen. Tuloksen putoamiseen vaikuttivat Nordean IT-projektiin liittyvät odotettua suuremmat kulut. Osakekohtainen tulos laski sentin 0,22 eurosta 0,21 euroon. Lisäksi yhtiö ilmoitti mittavista henkilökunnan irtisanomisista joilla on vaikutusta yhteensä 6000 työntekijään. Myös tämä tulee lähitulevaisuudessa luomaan lisää kustannuspaineita, mutta pitkällä aikavälillä sekä IT-järjestelmän modernisointi että henkilökunnan irtisanomiset ovat pakollisia jotta pankki ylipäätään voi pysyä hengissä nykyisessä nopeasti muuttuvassa pankkisektorissa. Nordea laski mielestäni pörssissä omituisen paljon, sillä laskua kertyi muhkeat -6,31%. Ehkä markkinat eivät katso tarpeeksi pitkällä perspektiivillä? Omat osakkeeni pysyvät salkussa jatkossakin.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä muutama sananen Revenio Groupista, tuosta ikuisesta kannattavasta kasvajasta. Tälläkään kertaa ”Reve” ei pettänyt, vaan liikevaihto kasvoi 11,1% ja liiketulos 29,7% siitäkin huolimatta, että heikko dollari söi eurömääräistä tuottoa.(Heikon dollarin vaikutus katsauskaudella noin 4%-yksikköä liikevaihtoon) Pienenä yksityiskohtana mainittakoon että iCare-silmänpainemittareiden anturimyynti kasvoi 21,6% vuoden takaiseen. iCare Home- laite ei vielä tässä vaiheessa tuo merkittävää liikevaihtoa johtuen hoitokäytäntöjen muutoksen hitaudesta. Astmamittari Ventican ensimmäisistä kliinisistä tutkimuksista saatiin välituloksia, jotka vaativat vielä laitteen virittelyä ja algoritmien muuttamista. Aikataulut näistä tarkentuvat myöhemmin. Ihosyöpäkameran kliiniset tutkimukset prototyyppilaitteilla ovat antaneet haluttuja tuloksia joten kaupallisen tuotteen kehitystyö on käynnissä. Valmista laitetta esitellään toivottavasti ensi vuoden lopulla. Yhtiö näyttää etenevän kuin juna kiskoillaan ja tätä on ilo omistaa. Marraskuun lopulla on hyvä tilaisuus käydä jututtamassa Revenion toimitusjohtajaa sekä mahdollisesti tutkailla yhtiön tuotteita SijoitusInvest-messuilla.

Analysoin jokin aika sitten Tikkurilaa potentiaalisena ostokohteena. Nyt näyttääkin siltä, että pienen taantuman jälkeen myös Tikkurila on pääsemässä takaisin normaaliin päiväjärjestykseen ja ehkä jopa kasvuun kiinni. Liikevaihto kasvoi reilun prosentin liiketuloksen laskiessa -7,7%. Osakekohtainen tulos laski liki -15% vuoden takaiseen. Tuloksen laskuun vaikuttivat yhä toiminnanohjausjärjestelmään liittyvät vaikeudet, raaka-aine- ja pakkausmateriaalikustannusten nousu sekä vertailukautta korkeammat myyntipanostukset.  Positiivisinta oli Venäjän liikevaihdon kasvu 12,8%. Markkinat suhtautuivat Tikkurilaan yllättävän myönteisesti kampeamalla osakkeen 8,26% nousuun. Ainoa ongelma on, että kurssi karkasi jo ennen kuin ehdin ostaa ainoatakaan osaketta. Niinpä jäänen tämänkin osalta odottamaan vielä rauhassa loppuvuotta, toiminnanohjausjärjestelmän ongelmat saattanevat vielä jarruttaa yhtiön menoa.

Päivä oli siis kaksijakoinen, paljon hyvää mutta vastapainoksi myös todella isoja laskuja. Suurin huoli tällä hetkellä liittyy Nokian kannattavuuden säilymiseen heikossa verkkolaitemarkkinassa. Ehkä puntari kuitenkin kääntyy lopulta positiivisen puolelle kokonaisuutta ajatellen. Suurin osa salkkuyhtiöistäni kasvaa ja voi hyvin, joten voin jatkaa hyvillä mielin holdausta.

2 ajatusta aiheesta “Kaksijakoinen päivä tuulipukusijoittajalle”

    1. Kyllä, vaikuttaa selvältä ylireagoinnilta sillä ei siellä osarissa mitään noin vakavaa mielestäni ollut mikä edellyttäisi lähes 20% dippiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top