Lehto Group – talousohjattua rakentamista

Lehto Group on jo pidempään ollut salkkuni murheenkryyni, ja eilen julkistettu tulosvaroitus ja ensimmäisen kvartaalin surkea tulos vain kasvattivat ongelmaa. Ensinnäkin Lehdon slogan, joka on myös tämän kirjoituksen otsikko, ei näytä pitävän paikkaansa.

Ensimmäisen kvartaalin painuessa reilusti miinuksen puolelle asiasta vaivauduttiin ilmoittamaan sijoittajille peräti puoli tuntia ennen varsinaisen tuloksen julkistamista. Eikö talousohjattu Lehto todellakaan tiennyt aikaisemmin, ettei ohjeistuksen mukaiseen tulokseen tulla pääsemään? Tämä on mielestäni erittäin kyseenalaista toimintaa yhtiöltä.

Sitten varsinaiseen raporttiin. Lehdon liikevaihto kasvoi verrattuna vuoden takaiseen, mutta tuloksen ja katteen pudotessa reilusti pakkasen puolelle ei tästä ole juuri iloa. Aikaisemmin solmitut urakat korjausrakentamisessa nakertavat kannattavuutta yhä reippaalla kädellä. Tilauskanta vahvistui hieman alkuvuodesta, toivottavasti mukana on projekteja joista on mahdollista saada jatkossa reilumpaa katetta kompensoimaan korjausrakentamisen tappioita. Tilauskannan vahvistuminen kohdistui pääasiassa asunnot ja toimitilat- segmenttiin, joka on yleensä parempikatteisempaa toimintaa.

Uuden ohjeistuksen mukaan liikevaihdon odotetaan tänä vuonna olevan vuoden 2018 tasolla, ja liikevoiton odotetaan olevan 2-6% liikevaihdosta. Näinpä voimme nopeasti laskea liikevoiton olevan haarukassa 14,43 – 43,29 miljoonaa euroa. Osakekohtaista tulosta voisi odottaa noin 0,18 – 0,56€. Vallitsevalle noin 3 euron hinnalle tämä olisi P/E-luvulla arvostettuna noin 16,7 -5,4. Kuten havaitaan, Lehdon osuessa haarukan alalaitaan on arvostus tällä mittarilla yhä liian kallis. Koska Lehto ei ole vähään aikaan yllättänyt positiivisissa merkeissä, ylälaita voi taasen olla liian kunnianhimoinen. Sinne osuessaan arvostus olisi kuitenkin nyt huomattavan edullinen tulospohjaisesti.

Omalla kohdallani päädyin ottamaan Lehdon kanssa aikalisän. Tämä tarkoittaa sitä, että myin vähäisen omistukseni ja seuraan taustalta josko Lehto saisi tämän vuoden aikana asiansa kuntoon. Nyt aloitettavat yt-neuvottelut ja tuotannon sopeutus ovat merkki paremmasta, mutta korjausrakentamisessa tehdyt virheet tulevat piinaamaan Lehtoa jatkossakin. Yhtiöllä näyttää lisäksi olevan vaikeuksia sopeuttaa tuotantoaan kyllin nopeasti vastaamaan tilausten määrää. Näistä syistä koen paremmaksi seurata yhtiötä toistaiseksi ilman osakeomistusta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top