Kryptovaluutat turvasatamana?

Pörssien käännyttyä kauppasodan kärjistymisen myötä jälleen voimakkaaseen laskuun, etsii markkinamyllerrykseltä suojaan pyrkivä raha nyt uutta turvasatamaa. Perinteisesti arvometallit kuten kulta on toiminut tällaisena turvasatamana. Nyt näyttää siltä, että myös virtuaalivaluutat tekevät jälleen uutta nousua. Esimerkiksi suosituin virtuaalivaluutta bitcoin on noussut kuukaudessa noin 60% ja ethereum noin 30%. Nousu on tuntunut viime aikoina vain kiihtyvät, sillä bitcoinin nousu on viimeisen vuorokauden aikana ollut reilut +13,50% ja ethereumin noin +10%.

Bitcoin poseeraa eurosenttien päällä.

Jotkut saattavat muistaa, että itsekin sijoitin ”lottorahani” eli 100 euroa virtuaalivaluutoihin viime vuoden alussa. Tarkoituksena oli saada samanlaista jännitystä elämään kuin mitä lotto tarjoaa todennäköisyyslaskentaa ymmärtämättömille ihmisille. Samaan tapaan haaveilin jo miljoonista sekä tulevista pikaisista eläkepäivistä, mutta kuinkas sitten kävikään?

Kävi ilmi, että sijoitusajankohtani oli harvinaisen huono. Tiedostin kyllä tämän osittain itsekin, sillä tuolloin virtuaalivaluutat olivat tehneet voimakasta nousua jo pitkän aikaa. Ajattelin tuolloin, että hyppään kultajunan kyytiin ja nautin nousun viimeisistä hetkistä. Tätä kirjoittaessani virtuaalivaluuttatilini saldo on 72,30 euroa. Pudotusta alkuperäisestä 100 eurosta on tullut -27,7%. Luonnollisesti ennen valuuttojen viimeaikaista  nousua miinuslukema on ollut paikoitellen jopa päälle -60%. Kärsivällisyys on tälläkin kertaa kannattanut, kuka tietää vaikka olisin jonkin ajan kuluttua omillani ja ehkä jopa voitolla. Missään vaiheessa en ole aikonut nostaa rahoja pois, sillä päätin katsoa tämän pelin loppuun saakka. Olen siis valmis myös menettämään alkuperäisen pääoman kokonaan.

Voisiko virtuaalivaluuttoja sitten ajatella vakavasti otettavana turvasatamana pörssien laskiessa? Mielestäni asia on moniulotteinen. Ensinnäkin virtuaalivaluutat näyttävät nyt kontraavan pörssin suuntaa, joten varmasti osittain rahaa siirtyy pörsseistä turvaan juuri näihin instrumentteihin. Miksipä ei piensijoittajakin voisi kokeilla virtuaalivaluuttoja osana salkun hajauttamista? Sijoittajan tulee kuitenkin ymmärtää, että virtuaalivaluuttojen luonne ja arvonmuodostus ovat hyvin spekulatiivisia. Arvo määrittyy puhtaasti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Toisin kuin fyysisessä kullassa, virtuaalivaluuttojen vastineena ei ole mitään konkreettista. Ja toisin kuin pörssiosakkeissa, niiden kysyntä ei vaihtele yhtiön tuloksen mukaan. Kurssien liikkeet suuntaan tai toiseen ovat yleensä voimakkaita.

Kokonaan oma asiansa on eri kolikonvälittäjien tietoturvan taso. Silloin tällöin julkaistaan uutisia kolikkovarkaista, jotka ovat käyttäneet hyväkseen aukkoa välittäjien tietoturvassa. Nämä asiat sijoittajan on syytä ottaa huomioon ja tutustua erilaisiin tapoihin säilyttää virtuaalivaluuttaomistuksiaan.

Lopuksi sanottakoon, että vaikka virtuaalivaluuttojen kehitys ei vielä ole tuonut salkkuuni arvonnousua, olen silti yhä voitolla verrattuna työpaikkani lottoporukkaan. Heidän kaikki rahansa ovat menneet Veikkauksen kassaan, minulla on yhä suurin osa pääomastani jäljellä ja jännitystä riittää siis tulevaisuudessakin. 🙂

(Mikäli sinua kiinnostaa tilin avaaminen käyttämääni Coinbase-välityspalveluun, rekisteröitymällä tämän linkin kautta ja sijoittamalla vähintään 100 dollaria eli noin 82 euroa saamme molemmat 10 dollarin eli noin 8 euron arvosta bitcoineja bonuksena.)

1 ajatus aiheesta “Kryptovaluutat turvasatamana?”

 1. Sijoittajan alku

  Samassa veneessä täällä!
  Kryptovaluutat ovat mielenkiintoinen juttu, ja kuten kirjoitatkin yllä niin tosiaan tuovat vielä enemmän jännitystä kuin vaikka lotto, koska potin on vielä mahdollista kääntyä nousuun. 🙂
  Itse löysin tämä palvelun vähän aikaa sitten: https://sijoitusrahastot.org/bitcoin-prime/
  Vaikuttaa mielenkiintoiselta, ja kenties ”helpompi” keino pistää Bitcoin-potti tuottamaan. Toisaalta olen kysellyt mielipiteitä useilta eri lähteiltä ja todella eriäväisiä mielipiteitä on liikkeellä.
  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top