Miten Nordnet Smart-salkut ovat pärjänneet tänä vuonna?

Smart-salkut

Nordnet lanseerasi 23.10.2018 sijoittajien saataville Smart-salkut, jotka kehitettiin mainostekstin mukaan tuottamaan paremmin kuin perinteiset rahastot sekä voittamaan vertailuindeksi pitkällä aikavälillä. ”Automatisoitu ja systemaattinen sijoitusstrategia sopeuttaa sijoitukset markkinatilanteeseen tarjoten sinulle älykkäämpää sijoittamista.” Salkkuja on kolme erilaista, Smart5 jossa on matala riski ja tuottopotentiaali, Smart10 maltillisella riskillä ja tuottopotentiaalilla sekä Smart15 jossa on korkea riski sekä tuottopotentiaali.

Olin rahastojen lanseeraamisen yhteydessä hieman skeptinen ja ihmettelin kuinka Nordnet indeksirahastojen puolestapuhujana alkaa tarjoamaan tällaisia tuotteita. Periaatteessa tuote kuulostaa hienolta, tietokone tekemässä sijoittajan kannalta optimaalisia ratkaisuja. Valitettavasti toteutus harvoin on kelvollinen, sillä mielestäni markkinaa pitää myös pystyä aistimaan lukujen ulkopuolelta jos on tarkoitus sijoittaa aktiivisesti. Mikäli tietokoneohjelmoitu sijoituspäätösten tekeminen olisi helppoa, luulenpa että maailma olisi pullollaan koodarimiljonäärejä.

Smart-salkkujen menestyminen indeksejä vastaan

Tutkitaan seuraavaksi miten Smart-salkut ovat menestyneet indeksiä vastaan. Tämä vuosi onkin ollut pitkään aikaan erikoisin sijoitusvuosi suurine laskuineen ja nousuineen, joten tekoäly lienee käynyt erittäin kuumana sijoituspäätöksiä laskeskellessaan. Koska salkut eivät paljasta osakkeita joihin ne sijoittavat, vertailu mihinkään tiettyyn indeksiin on vaikeaa. Laitoin vertailuun kuitenkin esimerkin vuoksi Nordnetin Suomi-superrahaston sekä Seligsonin Pohjois-Amerikka-indeksirahastot koska niistä vertailudata oli helpoiten saatavilla.

Salkku
Tuotto
Smart 5Smart 10Smart 15Indeksir. SuomiIndeksir P-Amerikka
3kk-1,46 %-0,37 %1,93 %4,37 %7,40 %
YTD-10,91 %-15,45 %-21,60 %12,01 %4,70 %
1v-11,50 %-16,20 %-21,99 %13,51 %4,65 %

Tulokset viimeisen vuoden ajalta ovat karua luettavaa. Tekoäly ei ole nähtävästi älynnyt mitä markkinoilla on tapahtunut, ja kieltämättä tämä vuosi onkin ollut erikoinen kuten aikaisemmin mainitsin.

Paras tapa menestyä tänä vuonna on ollut melko perinteinen: älä tee mitään. Kuukausittain indeksirahstoihin kurinalaisesti säästävät passiiviset henkilöt ovat tehneet hyvää tiliä mikäli ovat jatkaneet ostojaan läpi koko vuoden. Keväällä oli tarjolla erittäin halpoja osakkeita, ja nyt loppuvuonna kurssit ovat nousseet lähes kauttaaltaan.

Luonnollisesti nyt nähty data on liian lyhyeltä ajalta antamaan lopullista tuomiota Smart-salkuille. Esimerkiksi viiden vuoden aikaväli tulee antamaan jo kattavampia ennakkoviitteitä siitä onko sijoitustuote kelvoton indekseihin nähden.

Henkilökohtaisesti pysyn kuitenkin ennakkoluuloissani ja suosin jatkossakin osakepoiminnan ohella passiivista indeksisijoittamista sekä luotan siihen, että passiivinen strategia tuo paremmat tuotot kuin aktiivinen. Siitäkin huolimatta että päätösten takana olisi tekoäly.

Lisätietoja Nordnet Smart-salkuista sekä indeksirahastoista tästä linkistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top