Nokian Renkaat hyytymässä?

Huomasin tänään Kauppalehdessä uutisotsikon, jossa anonyymiksi jäänyt analyytikko epäili leudon talven vaikuttaneen negatiivisesti Nokian Renkaiden tulokseen. Riski tulosvaroitukseenkin on koholla. Tämän syy-seuraussuhteen voi hyvinkin allekirjoittaa, enpä olisi tällaisena talvena ensimmäisenä miettimässä uusia talvirenkaita kun edes täällä pohjoisessa ei ole lunta nimeksikään.

Nokian Renkaita odottelemassa kevättä ja Suomen erityisen karkeita asfalttipintoja.

Nokian Renkaiden kurssi on tätä kirjoittaessa 26,43 euroa. Kurssi on itseasiassa pysytellyt pidempään näin alhaisilla tasoilla viimeksi elokuussa vuonna 2015. Onko yhtiö todella näin huonon kurssin arvoinen? Markkinat ainakin näyttävät ennakoivan synkkää tulevaisuutta, mutta tarkastellaanpa hieman kuinka yhtiö on edennyt viime vuonna.

Tuoreimmasta osavuosiraportista voidaan havaita, että luvut ovat todellakin kääntyneet punaisiksi. Etenkin kolmas kvartaali on ollut heikko verrattuna vuoden takaiseen: liikevaihto laski -1,2% ja osakekohtainen tulos -33%. Jos katotaan koko alkuvuotta ja verrataan sitä edelliseen vuoteen, luvut näyttävät heti paremmilta: liikevaihdon lasku on enää -0,3% ja osakekohtainen tulos kasvaa 59% 2,31 euroon. Tämä kuulostaa kuitenkin liian hyvältä ollakseen totta ja niinhän se onkin, osakekohtainen tulos sisältää erän, joka kirjattiin verokiistojen jälkeen. Ilman tätä osakekohtainen tulos asettuu 1,23 euroon joka on edelliseen vuoteen verrattuna -15% heikompi.

Osavuosikatsaus opetti meille siis sen, että Nokian Renkaiden suunta on yhä enenevissä määrin alaspäin ainakin lyhyellä tähtäimellä. Vaikeuksista Euroopan markkinoilla kirjoittelinkin jo aikaisemmassa artikkelissa tulosvaroituksen tultua julki. Olennainen kysymys on, onko Nokian Renkaiden kurssi kuitenkin jo lasketellut tarpeeksi? Itseasiassa juuri tänään nähtiin 2,56% nousupyrähdys.

Koska Nokian Renkaiden kurssi on nyt alhaisimmalla tasollaan neljään vuoteen, voisi kuvitella että varaa laskuun ei ole paljon jäljellä. Tämä on varsin kliseinen sanonta, sillä tietysti varaa laskea on kaikki aina nollaan asti, mikäli liiketoiminta sulaa kokonaan alta. Tätä tuskin tapahtunee tämän yhtiön kohdalla. Tästä pitää huolen muun muassa uusi investointi Pohjois-Amerikkaan, jonka on tarkoitus generoida uutta kannattavaa kasvua pitkälle tulevaisuuteen.

Kaikkien aikojen huipuistaan kurssi on lasketellut nyt liki -33%. Jos tarkastellaan turvamargiaalia saadaksemme edellisen viiden vuoden osakekohtaisia tuloksia, niiden keskiarvoksi saadaan 1,9 euroa. Jos verrataan tätä nykykurssiin, P/E-luvuksi saadaan 13,91. Tämä ei äkkiseltään kuulosta lainkaan pahemmalta hinnoittelulta, mikäli yhtiö vain pääsee vaikeiden aikojen ylitse kunnialla, sekä pääsee takaisin kiinni kasvun tielle. Historiassa yhtiö on onnistunut tässä taitavasti, monet muistanevat joidenkin vuosien takaisen tilanteen kun myynti sakkasi Venäjällä. Tuolloin oikeat korjausliikkeet tehtiin nopeasti, ja pitkäjänteiset sijoittajat saivat palkkionsa kurssinousun muodossa. Uusi Alkosta Nokian Renkaiden johtoon siirtynyt toimitusjohtaja näyttää nyt saavan tulikasteensa.

Nokian Renkaiden kohdalla ei voi olla mainitsematta vakaasta kasvavasta osingosta. Vaikka tulos nyt sakkaa, osingonjakoprosentti on ollut varsin alhainen eikä osinkotaso näillä näkymin ole vaarassa tuloksen laskiessa. Viime keväänä osinkoa jaettiin 1,58 euroa per osake, joka tarkoittaisi nykykurssille noin 6% osinkoa. Tämä on hyvä pohjaosinko kunhan markkinat vetävät taas paremmin ja Amerikan investoinnit alkavat näkyä tulosrivillä.

Pian julkaistavasta (4.2.2020) tilinpäätösraportista kannattaa tarkastella Q4:n lisäksi johdon näkymiä tälle vuodelle. Nämä näkemykset tulevat nuotittamaan lähitulevaisuuden kurssitasoa. Mikäli kurssi tästä vielä taipuu laskuun, harkitsen ostohousujen vetämistä jalkaani.

5 ajatusta aiheesta “Nokian Renkaat hyytymässä?”

 1. Jaa?
  Kyllähän Rinkulat on täysin hyytynyt. Se on sitä ollut jo vuodesta 2011. Tarkisteleppas vaikka kurssikäppyrää ja liiketoiminnan kehitystä. 2011 lähtien suunta on ollut pelkkää vaakalentoa.
  Jos jenkkien tehdas yskii edes jonkin verran niin syklin parantuminen ei tule nostamaan kurssia oleellisesti.
  Hille ei vain vakuuta.
  Lisäksi autoalan mullistuminen tulee olemsan pitkällä aikavälillä myrkkyä Rinkuloiden bisnekselle.
  Strong Avoid!

  1. Hyviä näkemyksiä, Rinkuloiden meno on tosiaan hyytynyt mutta niin ovat sen markkinatkin kollektiivisesti. Yhtiö luo silti vahvaa tuottoa pääomille joten brändissä on yhä voimaa.

 2. ”edes täällä pohjoisessa ei ole lunta nimeksikään”

  Pakko tarttua. Siis missä? Oulussa vai? Tulepa käymään täällä pohjoisessa, lunta on ihan hemmetisti.

  Terveiset Saariselältä

 3. Ontuva Erikson ja logiikka

  Jos lunta ei ole niin sitten ne talvirenkaat vasta kuluvatkin. Ja niuden käyttöä ohjaa kumminkin laki eikä fiilis. Tuskinpa kukaan kuitenkaan vaihtaa kesäläskejä alle tässä kohdin?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top