Nokian Renkaat liittyi pörssilaskijoiden kuoroon

Nokian Renkaiden osake on valunut vain viikon aikana yli 11 prosenttia. Kirjoitin reilu kuukausi sitten, että Nokian Renkaiden tulos ei alkuvuonna ole ollut niin huono kuin kurssilasku antaa ymmärtää, joten huolena ovatkin taantuvat luvut sekä Euroopassa että Venäjällä. Pahimman kurssilaskun katalyyttina toimi viime viikolla pidetty sijoittajapuhelu, jossa kerrottiin eurooppalaisten jakelijoiden rengastilausten olevan tällä hetkellä viime vuosia varovaisempia, sillä jakelijoiden varastot ovat kesän jäljiltä korkeat. Jakelijat tilaavat renkaita tänä vuonna vasta lähempänä talvikautta. Nokian Renkaat odottaa lyhyen ajan heikkouden myynnissä jatkuvan myös loppuvuonna. Kaiken kukkuraksi ylitarjonta luo paineita hintoihin.

Aivan tuoreimpien lukujen mukaan henkilöautojen ensirekisteröinnit olisivat kuitenkin jälleen kääntymässä Saksassa nousuun pienen notkahduksen jälkeen. Tämä ei tietenkään riitä pelastamaan Nokian Renkaiden vaikeaa loppuvuotta, mutta indikoi käänteestä parempaan. Tunnelin päästä kajastaa valoa.

Tunnuslukutarkastelua

Ajattelin katsella tunnuslukujen valossa missä tällä hetkellä mennään. Osakkeen arvo tätä kirjoittaessa on 24,29 euroa, P/E-luku on 12,4, P/B-luku 2,14 ja osinkotuottoprosentti 6,3%. Jo matalahkosta P/E-luvusta voidaan huomata, että markkinat eivät enää hinnoittele Nokian Renkaisiin kasvua.

Markkinat ovatkin lyhytnäköisesti oikealla asialla, sillä ohjeistus tälle vuodelle kuuluu seuraavasti: ”Vuonna 2019 liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla odotetaan kasvavan hieman ja liikevoiton laskevan vuodesta 2018. Vuonna 2018 päivitetyn strategian mukaisesti Nokian Renkaat hakee lisäkasvua Venäjällä, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kasvuun liittyvistä investointiohjelmista johtuen liikevoitto vuonna 2019 sisältää merkittäviä ylimääräisiä liiketoiminnan kuluja vuoteen 2018 verrattuna.”

Ohjeistus antaa Nokian Renkaille varaa reiluunkin tulospudotukseen, tulosvaroittamaan joudutaan vain liikevaihdon jäädessä jälkeen viime vuoden tasosta. Tämä on toki mahdollinen skenaario mikäli loppuvuosi on pehmeä. Vaikka Nokian Renkaiden tuloskasvu näyttää muun muassa investointien myötä hyytyvän tänä vuonna, tämä jäänee kuitenkin tilapäiseksi poikkeamaksi. Tätä hypoteesia vahvistaa myös analyysitalo Inderesin ennuste joka povaa tuloskasvua jälleen vuodesta 2020 eteenpäin.

Otan tällä kertaa myös kasvukomponentin huomioon tuloskasvukertoimen eli PEG-luvun muodossa. Kyseessä on siis kasvun huomioon ottava muunnelma perinteisestä P/E-luvusta. Jos PEG-luku on alle 1 vaikuttaa yhtiö hyvältä sijoituskohteelta, myös alle kahden oleva kerroin tarkoittaa että yhtiö on kasvuunsa nähden edullisen puoleinen.

Koska Nokian Renkaiden raportoitu tulos on heitellyt voimakkaasti viime vuosina verottajan kanssa taistellessa, käytän kasvun hahmottamiseen keskimääräisen voiton kasvua ennen veroja vuosilta 2014-2018. Kasvua on kertynyt tällä aikavälillä vuosittain keskimäärin 8,5%. Liikevaihdon kasvu samalla aikavälillä on ollut 3,7% per vuosi.

Näillä luvuilla kasvun huomioon ottavaksi PEG-luvuksi saadaan 1,45. Luku viestii historialliseen kasvuun nähden matalahkosta arvostuksesta. Jotta PEG-luku laskisi raja-arvoon 1, tulisi osakekurssin laskea tasolle 18,19€. Mikäli kurssi käy näin alhaalla, on se ainakin minulle välitön ostosignaali. Tuolloin vakaalla kasvu-uralla pysytellyt osinkokin huitelisi jo noin 8,6% lukemissa.

Historiallisesti tarkasteltuna Nokian Renkaiden kurssi ei ole tällä hetkellä korkealla. Edellisen kerran näillä tasoilla oltiin syksyllä 2015. Kurssi makaa siis jo neljän vuoden pohjalukemissa.

Mitään liikkuja en ole Nokian Renkaiden suhteen vielä tehnyt, sillä voimakas kurssilasku on saanut minut pysymään poissa ostolaidalta. Tänään laskua on kertynyt jo reilut -3,2%. Koska ollaan jo lähellä Q3-raporttia, minua houkuttaisi myös nähdä tuoreet luvut ennen ostopäätöksen tekoa. Nähdäänkö tuolloin madonluvut vai toinen perättäinen torjuntavoitto?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top