Unohdetun indeksisalkun tuotot

Olen pääasiassa osakepoimija, mutta sen lisäksi ostan pienemmillä pääomilla kuukausittain indeksirahastoja automaattisella osto-ohjelmalla. Aloitin aikoinaan osakesijoitusharrastukseni indeksirahastojen parissa, ja kun kiinnostus talousasioiden seuraamiseen kasvoi uskalsin alkaa ostamaan yksittäisiä osakkeita.

Indeksisijoittajalla kolikot muuttuvat ajan myötä setelirahaksi.

Aluksi sijoitin Seligsonin kautta, joka on varmasti vieläkin aivan relevantti palvelu indeksisijoittajalle. Nordnet laittoi taannoin kulukarsinnassa vieläkin paremmaksi, ja tarjoaa kokonaan ilmaisia indeksirahastoja palvelussaan Pohjoismaihin. Sijoitin kurinalaisesti jo opiskeluaikoinani, summat eivät luonnollisesti olleet suuria. Tuolloin taktiikkani oli laskeskella kesän jälkeen paljonko minulla oli varaa kesätyörahojani sijoittaa ja jaoin tämän summan kuukausittain sijoitettavaksi. Näin sain varoilleni ajallisen hajautuksen.

Myöhemmin siirryin sijoittamaan Nordnetiin ja rakensin sinne automaattisen sijoitusohjelman, joka sijoittaa puolestani kuukausittain kaikkiin muihin superrahastoihin paitsi Suomeen. Tämä siitä syystä, että osakepoimintani kohdistuvat puhtaasti kotimarkkinoihin. En missään vaiheessa ole realisoinut Seligsonin indeksisalkkuani, joten olikin mielenkiintoista pitkästä aikaa käydä katsomassa millaisia tuottoja indeksisijoittamalla voi saavuttaa pitkällä aikavälillä.

Seuraavassa listaus omistuksistani sekä kertyneet tuotot vuodesta 2010: Global 25 brands +145%, Eurooppa +80%, kehittyvät markkinat +26%, Suomi +116%, Aasia +93%, Pohjois-Amerikka +181%. Varsin mukavia tuottoja passiivisesti sijoittamalla. Useimmat rahastot ovat vähintään tuplanneet niihin sijoitetut varat. Tämä on hyvä osoitus siitä, että pidemmän ajan myötä pienikin pääoma voi kasvaa suureksi kunhan on vain ajoissa liikkeellä. Ainoa pettymys joukossa on kehittyvien markkinoiden rahasto, jonka tuotot yhdeksässä vuodessa ovat vaatimattomia.

Täytyy muistaa että mennyt ei ole koskaan tae tulevasta. Nyt onkin ollut keskustelua siitä mitä tapahtuu kun yhä suurempi osa pääomasta sijoitetaan passiivisiin instrumentteihin. Elokuussa Yhdysvalloissa passiivisen pääoman rahastot ohittivat ensimmäistä kertaa aktiiviset rahastot sijoitetun pääoman määrässä. Tämä indikoi, että tulevaisuudessa suuremmat tuotot tehdään osakepoiminnan kautta. Indeksin tuotot pystyy voittamaan vain poikkeamalla tarpeeksi indeksien sijoituksista. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi muuttamalla painotuksia tai panostamalla pienyhtiöihin.

Indeksin voittaminen ei ole helppoa, joten useimmille sijoittajille indeksiin sijoittaminen onkin paras keino saada markkinoiden keskimääräinen tuotto. Oma osakepoimintani on onnistunut toistaiseksi kohtuullisesti, joten harrastusta on mielekästä jatkaa tulevaisuudessakin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top