Wärtsilä tulosvaroitti

Tein varmasti jonkinlaisen tappiollisen sijoittamisen ennätyksen ostamalla ensimmäisen erän Wärtsilää kesäkuussa. Tuolloin tilanne tietysti näytti vielä huomattavasti paremmalta kuin tänä päivänä. Ongelma on siinä, että Wärtsilä tulosvaroitti vastikään vedoten heikompiin katteisiin muutamissa kompleksisissa projekteissaan. Kolmannen vuosineljänneksen tilauskertymäkin yhtiön mukaan ollut odotettua heikompi.

Eikä tässä vielä kaikki. Syyskuun alussa Wärtsilän toimitusjohtajan Jaakko Eskolan haastattelussa hän mainitsi, ettei yhtiön kurssi ole siellä missä sen pitäisi olla. Sijoittajana tällainen signaali otetaan yleensä positiivisesti vastaan. Ajattelin tuolloin itsekin että jos toimitusjohtaja on tuota mieltä voin omistaa osaketta jatkossakin hyvillä mielin. Ja noin kaksi viikkoa tästä yhtiö tulosvaroitti.

Lainaus MustReadin haastattelusta, jonka voi lukea kokonaisuudessaan tästä.

Ehkä näistä tulee jatkossa ottaa opiksi. Jos näen toimitusjohtajan kehuvan oman yhtiönsä osakkeen aliarvostuksesta, kannattaa osakkeet myydä saman tien. Hyvä verrokkiesimerkki on Nordea joka ei lähtenyt nousuun vaikka Nalle ja Stadigh kehuivat pankkia kilpaa ja totesivat arvostuksen olevan alhainen.

Samalla toivon, että toimitusjohtajat itse ottavat näistä opikseen. Jos osakkeen arvostus on heidän mielestään alhainen, ei asiaa kannata erikseen kommentoida vaan ryhtyä toimiin. Yhtiöt voivat aloittaa omien osakkeiden ostot tai reagoida muulla tavoin jotta kurssi saadaan nousu-uralle. Esimerkkiyhtiö Nordea luisui pitkään kunnes ryhdyttiin nopeampiin toimenpiteisiin etsimällä uusi toimitusjohtaja. Tämän jälkeen noustiinkin useampi päivä putkeen.

Wärtsilän omistukseni on vain muutaman kuukauden jälkeen -25,5%. Alkuperäinen tarkoitukseni oli ostaa osaketta useammassa erässä ajallisesti hajauttaen, mutta koska nyt taivaalle on kerääntynyt selvästi synkempiä pilviä saatan myydä nykyisen omistukseni ja aloittaa ostot hieman myöhemmin uudelleen. Nämä yksittäiset matalampikatteiset projektit eivät mielestäni ole niin vakavia kuin tilauskannan odotettuakin rajumpi kutistuminen. Yhdessä nämä ovat vaarallinen yhdistelmä.

Lehto Group antoi taannoin arvokasta oppia siitä, miten voi käydä jos projektit eivät sujukaan suunnitellusti.

1 ajatus aiheesta “Wärtsilä tulosvaroitti”

  1. Ainoa ostamisen arvoinen osake Suomessa on Orion. Kaikki muut ovat näivettyviä bisneksiä, joilla ei ole yhtään sekulaarista trendiä tukenaan. Esim. 5G, IoT, AI/ML, software, robotiikka, automaatio, digitalisaatio jne.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top