Nordean suunta muuttui

Olen kirjoittanut Nordeasta useammankin kerran ja aina yhtiö on näyttänyt halvalta varsinkin jos osakkeen hintaa on verrattu osinkoprosenttiin. Valitettavasti näytti pitkään siltä ettei Nordean suunta pörssissä meinaa millään kääntyä ylöspäin. Ei edes vaikka Cevian Capitalin Christer Gardell hyppäsi pankin suuromistajaksi 2,3% osuudellaan.

Viime viikolla tilanne kuitenkin muuttui. Nordea tiedotti alunperin etsivänsä uutta konsernijohtajaa Casper von Koskullin jäädessä eläkkeelle ensi vuonna. Yhtiö päätti kuitenkin nopeuttaa prosessia ja korvaajaksi tullut tanskalainen Frank Vang-Jensen aloitti uudessa toimessaan saman tien. Markkinoilla tämä otettiin vastaan positiivisena signaalina. Viimeisen viikon aikana Nordean kurssi on noussut reilut 16%.

Nordea sulaa hiljalleen syväjäästä.

Koska Nordean tulos on viime aikoina sakannut, täytyy tulosriviä parantaa karsimalla kuluja. Etenkin Gardell on sparrannut Nordeaa karsimaan kulujaan entistä ronskimmalla kädellä. Hän ei ollut lainkaan tyytyväinen siihen tahtiin jolla Koskull eteni tässä tehtävässä. Bloombergin mukaan Gardell oli erittäin tyytyväinen pikaiseen konsernijohtajan vaihdokseen. Jos Vang-Jensen onnistuu viilaamaan Nordean kannattamattomimmat toiminnot, Gardellin mukaan Nordeassa on potentiaalia jopa tuplata osakkeenomistajiensa tuotot.

Ainoa ongelma on se, että kulujen karsiminen ei käy hetkessä. Siihen nähden loppuvuoden tuloskunto yhdistettynä nyt nähtävään kurssinousuun eivät välttämättä ole kestävä yhdistelmä. On kuitenkin selvää, että toimitusjohtajan vaihdos näin nopealla tahdilla viestii siitä, että kulukarsinnan aikataulu tulee nopeutumaan alkuperäisestä. Siinä mielessä tämä on osakkeenomistajalle hyvä pidemmän ajan signaali, vaikka seuraavat kvartaalit eivät vielä kovin valoisia olisikaan.

Tätä kirjoittaessa Nordean kurssi on 6,53 euroa. Ensimmäisen vuosipuoliskon aikana osakekohtaista tulosta on kertynyt 0,27 euroa. Jos oletetaan loppuvuoden sujuvan lineaarisesti samaa tahtia, tältä vuodelta voidaan odottaa 0,54 euron tulosta. P/E-luvuksi saataisiin tällä laskentatavalla 12. Oma johtopäätökseni tästä on, että vaikka kurssi on noussut viime aikoina reippaasti, on Nordea vielä kohtuullisesti hinnoiteltu mikäli kulukarsinnassa onnistutaan ja pankki nousee edes verrokkiensa tasolle kannattavuudessa. Ainakin suunta on nyt oikea ja toimeen on tartuttu tosissaan.

Pelkkä kulujen karsinta ei luonnollisesti riitä mikäli pankin rahoituskate ja tuotot jatkavat laskuaan kvartaali toisensa jälkeen. Luodakseen arvoa osakkeenomistajilleen, ennen pitkää Nordean on päästävä jälleen kiinni kasvuun. Negatiivisten korkojen maailma ei ainakaan helpota tätä missiota.

Omat Nordean osakkeeni ovat liki 23 prosenttia pakkasella, mutta koska yhtiössä on nyt aktivoiduttu ripeämpiin toimiin aion jatkossakin pitää osakkeistani kiinni. On hyvinkin mahdollista, että Nordean pohjat on nyt nähty.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top